Senatul a aprobat plata asigurarilor de sanatate de catre pensionari

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 16:50
2100 citiri
Senatul a aprobat plata asigurarilor de sanatate de catre pensionari
Foto: Arhiva

Senatorii au adoptat, miercuri, Ordonanta de Urgenta 107/2010 care prevede ca pensionarii cu venituri care depasesc 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa contribuie la asigurarile sociale de sanatate.

Potrivit actului normativ, pensionarii vor plati contributii pentru asigurarile de sanatate de 5,5%, calculate la cuantumul pensiei, noteaza Mediafax.

Ordonanta prevede extinderea bazei de colectare a contributiilor pentru asigurarile de sanatate pentru a echilibra deficitul Fondului national unic de asigurari de sanatate, concomitent cu mentinerea exceptarilor de la plata acestor contributii pentru categoriile de persoane fara venituri, cu venituri reduse sau defavorizate, mai arata sursa citata.

Ordonanta de urgenta a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sanatate. In plus, prevederile Ordonantei de urgenta au fost criticate, anterior votului, de mai multi senatori din Opozitie.

Astfel, senatorul PSD Ion Rotaru a spus ca starea de subfinantare a sanatatii este cronica si afecteaza populatia, dar a subliniat ca solutia impozitarii pensiilor mai mari de 740 de lei nu rezolva problemele din sistem.

La randul sau, senatorul PNL Minerva Boitan s-a pronuntat pentru respingerea actului normativ, precizand ca prin aplicarea contributiilor pentru pensionarii cu pensii de peste 740 de lei cresc veniturile la Fond cu 1.400 de lei.

In replica, senatorul PD-L Iosif Secasan a declarat ca extinderea bazei de colectare a contributiilor sociale de sanatate este necesara, deoarece acest fond se gaseste intr-un grav deficit structural si functional.

Plenul Senatului a adoptat Ordonanta cu 35 de voturi pentru, 33 de voturi impotriva si o abtinere, dupa ce raportul de respingere formulat de comisia de specialitate din Senat nu a primit vot favorabil din partea senatorilor (32 de voturi pentru, 35 de voturi impotriva si o abtinere).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Ordonanta de Urgenta, #plata CAS pensionari revolutionari , #pensionari