Avertisment dur din grupul Erste: Daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, Pilonul II se va distruge in 2019

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 11:17
6322 citiri
Avertisment dur din grupul Erste: Daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, Pilonul II se va distruge in 2019
Foto: Arhiva Ziare.com

Pilonul II de pensii va fi distrus, in cateva trimestre, daca va fi aplicata noua ordonanta de urgenta privind masurile fiscal-bugetare, a apreciat Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, care este membra a Fundatiei Romanian Business Leaders.

"Pilonul II, practic, daca va fi formalizat acest proiect de ordonanta, se va distruge in cateva trimestre. In 2019, nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de romani, in ultimii 11 ani.

La momentul in care ne apropiem de preluarea mandatului pentru presedintia Consiliului Europei, renuntam la una dintre foarte putinele masuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei, faptul ca avem un sistem de pensii complementar, cu componenta publica, componenta obligatorie privata si componenta voluntara privata.

Sa renuntam la aceste lucruri, doar pentru a acoperi niste gauri de final de an, este un pret mult prea mare si-l vom plati cu totii, si-l vom plati foarte multi ani de acum incolo. Stop ordonanta de urgenta a Guvernului!", a declarat Dragos Neacsu, directorul general al Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

Administratorii de fonduri private avertizeaza: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos

Directorul din grupul Erste a sustinut ca Pilonul II, care este cel mai bun lucru care s-a intamplat in ultimii zece ani in Romania, in perioada europeana a tarii, ar fi trebuit sa fie aparat de toate guvernele, indiferent de culoarea lor politica si indiferent de forma in care se construiesc majoritatile parlamentare.

"Este reperul pentru constructia unui comportament financiar sanatos si nu numai, un comportament economic sanatos al populatiei, in contextul in care avem de 30 de ani spor negativ de populatie, avem toate datele demografice care ne sunt impotriva si trebuie sa construim comportamente sanatoase", a subliniat Neacsu.

Directorul general al Erste Asset Management a comparat proiectul de OUG cu o a doua Revolutie Fiscala a actualei guvernari, prima fiind cea din septembrie 2017, cand s-au adoptat mai multe masuri, printre care Split TVA si trecerea contributiilor de la angajat la angajator.

"Daca este sa se intample, daca este ca in sedinta de guvern (de joi - n.red.) sa fie aprobata aceasta ordonanta, ceea ce nu ne dorim si ne-am adunat aici, ca sa oprim acest proces legislativ, ea ar afecta, in primul rand, companiile locale si antreprenorii romani, pentru ca firmele care sunt in sectoarele energie, telecom, in zona sistemului bancar si non-bancar au posibilitatea, si au facut-o in alte imprejurari, sa transfere aceste costuri catre consumatorul final care este cetateanul platitor de taxe.

Cu siguranta, daca lucrurile vor merge in scenariul negativ, lucrul acesta se va intampla in continuare. Deci cetatenii vor fi cei care vor achita, pana la urma, indiferent de natura contractelor pe care le au semnate cu astfel de furnizori de servicii, un cost marit", a explicat Neacsu.

Cele mai afectate vor fi companiile cu capital romanesc

Directorul general al Erste Asset Management a mai sustinut ca cele mai afectate vor fi companiile cu capital romanesc.

"Competitivitatea sistemului antreprenorial romanesc si aceasta sursa generatoare de locuri de munca, intr-o perioada dificila, va fi cea mai afectata. Nu stiu daca putem sa intrebam retoric initiatorii, nici nu stim cine sunt initiatorii acestei ordonante pe care unii au citit-o destul de aproximativ, vorbind despre ordonanta fel de fel, dar, indiferent cine sunt initiatorii acestui proces legislativ, oare au avut in vedere reducerea competitivitatii firmelor romanesti si afectarea intereselor a milioane de romani care vor achita costuri mai mari la toate serviciile despre care faceam vorbire mai devreme? Nu cred ca acesta ar trebui sa fie obiectivul", a completat Neacsu.

Directorul Erste Asset Management a mai punctat ca singura certitudine a noului proiect de act normativ este ca, indiferent daca va exista o ordonanta de urgenta plecand de la acest proiect sau nu, in piata romaneasca, in toate sectoarele de activitate, nu numai in piata de capital si cea financiara in genere, acest proiect de lege a introdus impreviziunea ca tip de politica publica de stat, pentru ca a afectat contracte sociale care ar trebui sa fie imuabile pe un ciclu de viata, cum este Pilonul II de pensii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Pilonul II pensii OUG, #Pilonul II pensii , #Pilonul II de pensii