Radu Craciun: Deficitul bugetului de asigurari sociale e cauzat de pensiile speciale. Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana

Joi, 24 Mai 2018, ora 16:26
8884 citiri
Radu Craciun: Deficitul bugetului de asigurari sociale e cauzat de pensiile speciale. Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana
Foto: Facebook/Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) face din nou apel la guvernanti sa nu suspende contributiile la Pilonul II de pensii.

Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat, joi, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei ca scopul sistemului multi-pilon a fost atenuarea socului pe care pensionarea generatiei de decretei il va crea peste 12 ani.

Totodata, el a subliniat ca deficitul bugetului de asigurari sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politica majorarii punctelor de pensie si de acordarea pensiilor speciale.

"Deficitul bugetului de asigurari sociale nu este cauzat de Pilonul II. Este legat de politica majorarii punctelor de pensie si acordarii de pensii speciale. Motivul pentru care a aparut sistemul acesta multi-pilon a fost pentru a rezolva problema socului pe care pensionarea generatiei de decretei o va crea asupra bugetului de asigurari sociale peste 12 ani. in acel moment, deficitul ar fi imens si ar crea o criza, pentru ca el va trebui finantat.

In momentul in care generatia de decretei se transforma din platitori de impozite in recipienti de bani, dintr-o data, haul care se casca in bugetul de asigurari sociale este imens. Si atunci s-a considerat, cu un consens politic, fara opozitie politica la acel moment, ca este mult mai bine sa ne asumam un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani, pentru a evita un deficit imens, care ar putea sa apara peste o perioada.

Deci filosofia a fost sa ne asumam o amortizare a deficitului imens la acel moment pe care il esalonam pe parcursul a 20 de ani. Noi nu suntem mandatati de catre contributori sa negociem pensiile private ale romanilor. In cel mai fericit caz, putem sa negociem ca pensiile sa creasca", a explicat Radu Craciun.

Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania a atras atentia ca tara noastra se confrunta cu riscul de a fi saraca si batrana. Potrivit acestuia, Romania nu poate fi bogata consumand sau facand imprumuturi pe termen lung, care sa indatoreze generatiile viitoare.

"Romania se confrunta cu un risc major si acela este de a fi batrana inainte de a fi bogata, cu alte cuvinte, de a fi saraca si batrana. Si este un lucru care trebuie evitat.

Romania nu poate fi bogata consumand, Romania nu poate fi bogata decat economisind, acumuland capital pe care sa il foloseasca la dezvoltare. Nu poate fi bogata prin imprumuturi pe termen lung, nu poate fi bogata indatorand generatiile viitoare de dragul consumului prezent", a explicat Radu Craciun.

Luam in considerare orice atac pentru a apara banii celor care participa la Pilonul II

Presedintele APAPR a punctat ca administratorii de fonduri private beneficiaza de asistenta juridica si iau in calcul orice cai de atac pentru a apara banii persoanelor care participa la Pilonul II.

"Ce pot sa-i asigur pe cei 7 milioane de participanti la Pilonul II este ca nu vom ramane nepasatori. Deja beneficiem de asistenta juridica a unor profesionisti si luam in considerare orice cai de atac pentru a apara banii celor care participa la Pilonul II. Care sunt caile de atac e prematur sa vorbim", a afirmat Radu Craciun.

De asemenea, el a remarcat solidaritatea aparuta fata de Pilonul II de pensii si afirma ca acest lucru trebuie continuat.

"Am fost implicat in zona de mediu privat de 10 ani, am 10 ani de prezenta in aceasta zona si in toti acesti ani nu o data am fost supusi unor riscuri politice in ceea ce priveste Pilonul II. Insa ceea ce este pentru prima data cand vad este o mobilizare si o solidaritate de asemenea amploare cu sistemul.

Cred ca este necesar ca aceasta solidaritate sa continue si cred ca aceasta solidaritate trebuie sa aiba urmatoarele obiective: Pe de o parte, revenirea la calendarul initial al contributiilor, la echivalentul de 6%, asa cum era planificat initial, al doilea obiectiv cred ca este chiar cresterea contributiilor, astfel incat sistemul sa fie din ce in ce mai relevant, al treilea este largirea orizontului investitional si al patrulea, extrem de important, este o Lege a platii pensiilor, ultima veriga lipsa si necesara care sa inchida lantul pensiilor private din Romania", a mai spus Radu Craciun.

Scandalul Pilonului II si reactiile PSD

Declaratiile de azi vin in contextul in care, duminica seara, a fost publicat un proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018, in care scrie, negru pe alb, ca Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS ar urma sa fie incasate integral la buget.

Initiatorii acestui controversat proiect de lege sunt Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si Secretariatul General al Guvernului, iar actul reprezinta o prioritate legislativa, arata documentele oficiale ale Guvernului.

Ulterior, guvernantii au iesit la rampa cu diverse declaratii menite sa calmeze spiritele. Declaratii prin care fie au negat intentia, fie au dat vina unii pe altii sau au incercat sa distraga atentia oamenilor, fie de un ridicol absolut. Dar suficient de multe si de vehemente cat sa ne puna serios pe ganduri.

Olguta Vasilescu a fost primul oficial scos la inaintare. Astfel, ministrul Muncii a declarat la scurt timp dupa ce proiectul a aparut pe site-ul Guvernului ca suspendarea Pilonului II de pensii ar fi doar o solutie propusa de Comisia Nationala de Prognoza, insa Guvernul nu este de acord cu ea si nu o va transpune intr-o ordonanta de urgenta.

Luni dimineata, a venit si reactia presedintelui Comisiei Nationala de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declaratia sa fiind insa cel putin halucinanta. Acesta a afirmat ca institutia pe care o conduce a facut scenarii si analize interne, care ulterior, fara stirea sa, el fiind plecat in SUA, au fost trecute ca proiect de lege in programul legislativ al Executivului.

"Noi facem tot felul de evaluari, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat in SUA, auzind ca se discuta astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot randul este o analiza interna, nu avem nici macar un proiect cu asa ceva. Au fost (informatii extrase - n.red.) din scenarii si s-a trecut eronat acel rand cu pilonul II.

Si, ca sa fie si mai clar, nu era nici vorba de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumam si vom vedea cine a introdus-o si ne-o asumam ca s-a introdus. Mai sunt vreo doua erori acolo, introduse tot din scenarii, analize si evaluari. Intregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.

A iesit apoi si presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a negat categoric ca Guvernul ar avea in intentie nationalizarea Pilonului II de pensii si a transmis "prieteneste" un mesaj celor care vorbesc public despre aceasta posibilitate ca raspandirea de date false este pedepsita de Codul Penal.

Dar Liviu Dragnea a negat DOAR nationalizarea Pilonului II de pensii, nu si suspendarea sa pe o perioada de 6 luni, asa cum apare in proiectul de pe site-ul Executivului.

Ulterior, a aparut si reactia premierului Viorica Dancila, care a spus ca nu agreeaza Comisia Nationala de Prognoza, dorind, probabil, sa spuna ca nu agreeaza masura propusa de CNP.

Insa Dancila a subliniat ca nu exclude suspendarea Pilonui II de pensii, ci "faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensie". Asadar, ea nu a negat cele scrise in proiectul de lege.

Totodata, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, nu a negat o posibila suspendare a platilor catre Pilonul II, sustinand ca atunci cand Guvernul va avea un concept clar il va prezenta public, evitand insa sa spuna daca banii din acest pilon de pensii private apartin romanilor sau statului.

Iata mai multe despre acest subiect: Guvernul PSD-ALDE - a saptea incercare de lovitura asupra Pilonului II de Pensii. Ce e in spatele reactiilor vehemente de negare

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#suspendare Pilon II, #suspendare contributii pensii private , #Pilonul II de pensii