Ziare.com

Marirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, respinsa

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 22:37

   

Marirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, respinsa
Deputatii au respins, miercuri, cu 40 de voturi "pentru", 114 "impotriva" si sase abtineri, amendamentul PSD si PNL la legea pensiilor ca punctul de pensie sa fie stabilit la 45% din salariul mediu pe economie.

Astfel, punctul de pensie va ramane la 39% , respectiv 732,8 lei, cat propusese Guvernul.

Anterior votului, grupul PSD a parasit sala, liderul grupului Mircea Dusa sustinand ca partidul sau nu poate participa la decizia prin care pensiile vor fi diminuate.

"Intelegeti-i pe colegii de la PSD ca sunt sfasiati de contradictii. Pe de o parte, realizeaza ca nu exista alta solutie decat cea propusa de guvern, iar pe de alta parte nu au puterea sa-si asume o asemenea decizie asa ca au fugit", a comentat presedintele Camerei, Roberta Anastase, decizia luata de pesedisti.

Interventia sa i-a iritat pe liberali, nemultumiti ca Anastase a facut acest comentariu de la prezidiu. "Este inacceptabil sa faceti un comentariu dupa decizia unui grup. Trebuia sa vorbiti de la tribuna, nu din scaunul de presedinte", a spus liberalul Victor Paul Dobre.

Dupa vot, viceliderul grupului liberal, Eugen Nicolaescu a anuntat ca si PNL paraseste sala. "Grupul PNL nu poate accepta acest vot. Va lasam sa va faceti de cap cum vreti", a spus Nicolaescu.

Acesta a solicitat ca votul asupra motiunii simple a PNL sa fie amanat pentru sesiunea de vot final de marti, propunerea fiind acceptata de plen.

Tot miercuri, s-a votat sa dispara toate pensiile speciale, inclusiv ale militarilor. De asemenea, femeile si barbatii se vor pensiona la aceeasi varsta, la 65 de ani.

Reducere cu doi ani a varstei de pensionare pentru locuitorii din Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna

Deputatii au aprobat un amendament la legea pensiilor, potrivit caruia persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare.

Acest amendament, propus de Ioan Cindrea si respins de Comisia de munca, a fost aprobat de plen cu 102 voturi "pentru", 76 "impotriva" si noua abtineri.

Amendamentul va completa articolul 65 (4) si prevede ca "persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani fara penalizarea prevazuta in articol".

"Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta", au mai decis deputatii, la acelasi articol.

Ei au respins astfel un amendament aprobat de comisie care prevedea scaderea procentului la 0,65%. Articolul 65 din lege a fost adoptat cu 127 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 28 de abtineri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5037 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Serialul JECKMANEALA continua. Tichiile au descis ca pensiile sa nu fie stabilite pe baza contributiei ci pe principiul arbitrar stabilit prin "legea punctului de pensie". Pentru ca Pensionarii Privilegiati sa ia pensii speciale de 80% din ultimul salariu

Calculati cat a incasat statul de la pensionari in anii in care acestia au contribuit si priviti cum nu le asigura actualizarea la inflatie si plata de dobanzi pentru perioada cat statul s-a folosit de banii pensionarilor... Puteti sa calculati de la 1990 incoace tinand cont de contributiile obligatorii la fondul de pensii ale angajatului si angajatorului si de salarium minim lunar publicat pe net de catre ministerul muncii...
Un popor fara demnitate care traieste din cersetorie de la femei dupa ce a vandut toata mostenirea comunista... De unde sa se relanseze aconomia daca in 21 de ani s-a furat ca-n codru si n-a fost prins nimeni la furat pentru ca legile si magistratii nu-i vad ? Acum se spera ca birjarindu-i pe romani vor aduna bani si vor relansa ceva... Abia daca vor putea plati datoriile la femei... Ne-au integrat in UE pentru a fura... Au credut ca aproband fara referendum integrarea tarii se vor acoperi de glorie si de parale... Vor ajunge iar pe mana poporului... Au ajuns rau si se tem... Vor raspunde intr-o zi, nu trebuie sa-si faca probleme... Iclusiv santajistii oculti din umbra care au grija sa nu ajunga nimeni inaintea justitiei daca se lasa santajat... Sau dupa ce a fost "ajutat" sa-si "toace" averea...
Noua Burghezie cu educatie comunista care se afiseaza ca fiind democrata, liberala... de dreapta... feseneii au facut o tara cu stapani si sclavi... Privilegiati si muritori de foame...

 

hello

Before anything else is done fifty cents be paid to spiritcivic to buy for himself a good stout rope with which to hang himself, and thus rid mankind of one of the most infamous scoundrels that ever roamed this broad land or dwelt outside of a penitentiary.

Ar trebui mai bine explicate aceste lucruri, pentru ca se fac multe confuzii

Stagiul de cotizare (vechimea) si cuantumul contributiilor platite in timpul vietii active stabilesc (printr-un calcul foarte complicat) punctajul de pensie, si nu cuantum-ul (valoarea) pensiei. Valoarea pensiei incasate la un moment dat este produsul intre acest punctaj si valoarea punctului de pensie care este un parametru de buget, stabilit de asemenea prin lege si care, in functie de situatia economica si contributiile celor activi la bugetul de pensii intr-o anumita perioada, poate fi mai mare sau mai mic. Acum se mentine la 39% din salariul mediu brut pentru ca bugetul de pensii care se poate cumula in prezent (cu deficitele acceptate prin negocieri cu FMI si UE - sa nu credeti ca facem ce vrem noi si cat vrem noi, sa nu fim naivi!) nu poate suporta mai mult.
Este foarte bine sa avem salarii (bugetare) si pensii de stat cat mai mari, dar economia si calculele contabile nu pot fi masluite. Putem sa ne izolam si sa facem ce ne trece prin cap (asa cum a facut Ceausescu in anii '80), dar unde vom ajunge? Riscam sa devenim ca Iran, Coreea de Nord sau Cuba.

Punctul de pensie de avarie

Am postat zilele trecute un calcul grosier privind valoarea punctului de pensie luind in considerare perioada de cotizare de 30 de ani, durata medie de viată a pensionarilor (10 ani) , cotizatia minimă de 20% (parte plătită direct, parte plătită de intreprindere dar in totalitate – făcind parte din plusvaloarea produsă de salariat) . Concluzia a fost că valoarea minimă a punctului de pensie este de 60% din salariul mediu. Acest calcul este valabil pentru o perioadă in care salariul mediu este cit de cit constant iar raportul dintre numărul de salariati si numărul de pensionari este cit de cit stabil. Conditia de sustenabilitate minimă este ca acest raport să fie egal cu unitatea. Am prevăzut si situatia actuală in care acest raport este subunitar si am procedat la corectarea acestei valori cu un factor egal cu acest raport. Fără să am date suficiente din realitatea economica a noastră am zis că acest raport ar fi de 2/3. Se pare că am brodit-o: rezultă valoarea punctului de pensie de 40% din salariul mediu. Afirm că acest rezultat este o valoare de avarie a punctului de pensie deoarece trebuie să se aplice atunci cind excedentul din fodul de pensie acumulat din anii trecuti, cind raportul era supraunitar, a dispărut in buzunarele clientelei politice, in cadourile electorale, in sustinerea indeminizatiilor sociale si a pensiilor speciale din banii depusi de contributori. Asa că trebuie să inchid ochii si să accept această valoare votată de prea-cinstitul nostru Parlament.

Continuarera la punctul de pensie de avarie

Problema fundamentală rămine următoarea: evolutia valorii punctului de pensie ar trebui să urmeze fidel evolutia nivelului de trai al populatiei. Aceasta se poate realiza dacă si numai dacă această valoare este strict proportională cu salariul mediu pe economie. Introducerea indicelui de inflatie in evaluarea punctului de pensie este incă o smecherie băscisto-boccistă. In primul rind ar trebui ca guvernantii să explice modul de calcul al punctului de pensie stabilind 50% din variatia valorii punctului de pensie pe baza variatiei salariului mediu si 50% pe baza indicelui de inflatie. As intreba: ce faci intr-o perioadă in care inflatia creste iar salariul mediu rămine constant? Il favorizezi pe pensionar crescindu-i pensia conform indicelui de inflatie ? Nu mai vorbesc de absurditatea considerării unui astfel de parametru macroeconomic cum este indicele de inflatie. Probabil că guvernantii nostri se gindesc că la iarnă pensionarii vor pune peste hainele obisnuite cite o blană de lux pe ei. Da, fată de Ceausescu care ne sfătuia să mai punem o haină (gindind probabil la una obsnuită) in plus pe noi ca să ne incălzim, actualii guvernati se gindesc la blănurile de lux. Putem spune oare că nu sunt mărinimosi?
Opozitia, In loc să fi luptat exclusiv pentru mărirea procentului la 45'%, ar fi trebuit să sustină eliminarea criteriului legat de indicele de inflatie acceptind de la inceput valoarea actuală de avarie a punctului de pensie. Opozitia ar trebui să constientizeze populatia publicind materiale prin care să fie accesibile datele statistice economice si evolutia acestora de-a lungul ultimilor 20 de ani cel putin. Astfel, i-ar lămuri pe oameni cu privire la
drepturile lor si la modul cum sunt inselati. Numai sa se poate obtine un sprijin bine motivat, o sustinere pe care si-o doresc din partea electoratului.

 

Pai cum e cu majoritatea voastra, domnilor Crin si Ponta?

Ca pana acum v-ati laudat ca daramati munti si guverne dar se pare ca va daramati singuri.

Ati obtinut 40 de voturi din 160.

Sa fie asta majoritate?

De cand a ajuns 25% sa fie majoritate? :)

 

de ce esti rau cu ei?

Baietii au studii umaniste, stau prost cu matematica.
Ce nu inteleg e de ce se incapataneaza sa se autonumeasca Opozitie, cand ei de fapt nu au nicio pozitie.....

Problema e ca PSD si PNL n-au mentionat deloc faptul ca...

...pensionarea la 65 de ani va intra in vigoare abia din 2030, deci peste 20 de ani.

Ei au marsat ca prostii pe ideea ca gata, de maine se iasa la pensie la 65 :)

PSD-PNL s-au facut din nou de ras (ca de obicei)

hihihi

Adicatelea, nici nu stiu sa citeasca un text de lege?
Offfff!Vai mama ei de Opozitie.....

I_deea,

opozitzia era la realitatea
in persoana lu' actoru' poporului de Diaconu
care plangea cu lacrimi
ca de ce a fost asea de inuman Marinaru'
si l-a ascultat la telefon pe Arestatu' de Vantu
cand se vorbea cu fata lui secreta despre
problemele vietzii de zi cu zi, iarba si alte alea.

actoru' poporului, Diaconu adica,
a sfarsit in direct prin a-i fi frica sa mai vorbeasca
la telefon cu fata lui.

PD-L si-a batuit joc de PSD +PC si de PNL !.

Dupa ce ieri PD-L s-a abtinut de la votul in comisie,dand acestor partide un bobarnac in intentia lor de a prelungi discutiile si a zadarnici legea pensiei,azi i-a facut K.O. in plen.
Vai de ea opozitie. E in umbra ca guvernul lui Antonescu.

 

Dar de ce mai dau pensii ?

Ar putea sa-i puna la produs pana cad morti in lagarul de munca dupa care sa-i arunce direct in groapa comuna.
Ne-au platit ei sistemul sanitar si scolarizarea ? Moft.

 

Bun.

Insa cum se aplica? La ora actuala in Romania sunt incredibil de multi tineri....pensionari!! Care colecteaza. Si de colo, si de colo. Plus o intreaga categorie de fosti militari si militieni (pardon, "politisti") numerosi foarte. Tineri. Care colecteaza si considera ca li se cuvine. Plus inca altii care au lucrat in sistemul bancar, multi si ei. Tineri pensionari. Care colecteaza. apoi toti arata cu degetul la guvern, cica sa le dea, ca e dreptul lor! Are cineva curajul sa le aplice legea ca la americani, canadieni si altii? In care ai voie sa iesi la pensie cand vrei tu, insa vei incepe sa colectezi dupa ce ai implinit 65 de a si tinerii "pensionari" asteapta banii "capsunarilor"?ani? Doar daca nu esti o minoritate foarte bine definita, care colecteaza mai devreme. Sau in acesti termeni democratia nu se mai aplica si in Romania? Or la noi copiii fug din tara pentru o sansa in viat

 

Discrepante uriase intre pensii.

Legea initiala a pensiilor, nr.19/2000 a fost foarte buna la inceput pentruca prevedea la art.2 principii care nu ar fi permis aparitia legilor speciale pentru privilegiatii societatii de azi, pentruca s-a prevazut valoarea punctului de pensii de "CEL PUTIN 45% din salariul mediu" si nu in ultimul rand pentruca numarul punctelor de pensie a fost limitat la 3 puncte pe an. Si era normal sa limiteze punctele de pensie si implicit cuantumul pensiei. pentruca in conditiile noastre salariile s-au dat (la stat ma refer) dupa bunul plac, dupa ureche, fara ca guvernul sa aibe un control asupra lor. In felul asta, si prin masuri radicale privind colectarea contributiilor de asigurari sociale, ( de exemplu conditionarea salariilor conducerii unitatilor, de plata obligatiilor privind CAS) sunt convinsa ca eram aproape de acoperirea integrala a valorii pensiilor, din fondul asig.sociale. Ulterior, politicienii s-au gandit doar la propriile interese si facand varza aceasta lege sau incalcand-o cu nesimtire, ca dealtfel si art. 16 din Constitutie) Si ma refer la toti politicenii din toate partidele politice .
E foarte usor sa vorbesti la general, dar in spatele acestor generalitati se ascund niste nedreptati crunte.
Este neconstitutional, imoral, nedrept si nejustificat sa existe discrepante uriase intre valoarea unor pensii, asa cum sunt la noi. Si e revoltator ca toti sa fie supusi in mod egal la aceleasi masuri de austeritate.

 

Asa, de curiozitate

Atunci cand se discuta asa o lege serioasa, se discuta cu cifrele pe masa.

Pe de o parte se pun intrarile in sistemul de pensii sub forma de contributii curente prin impozite si taxe.

La iesire este masa globala a pensiilor.

Peste toate astea se pun previziunile asupra fortei de munca si dinamica pensionarii. Intrarea asta este catastrofala pentru Romania, devreme ce sunt mai mult pensionari decat salariati, si discrepanta probabil va creste in loc sa scada.

Tinand cont de toate astea se poate stabili un punct de epensie care sa fie in echilibru bugetar.

Unde sunt calculele de argumentare ale guvernului, si unde sunt calculele de argumentare ale opozitiei?

Fara astfel de calcule sa dovedeasca ca sunt resurse de plata pentru 45% punctul de pensie, exercitiul opozitiei nu este decat demagogic si populist.

Insa nici guvernul nu a venit cu niste cifre pe masa...

Asta inseamna pragmatism in legiferare. Nu se fac legi doar de dragul de a legifera. Trebuie argumentate cu statistici si cifre realiste.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor