Ziare.com

Punctul de pensie - 45% din salariul mediu brut pe economie (Video)

de Diana Robu
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 22:06

   

Punctul de pensie - 45% din salariul mediu brut pe economie (Video)
Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 12 voturi "pentru" si opt abtineri, raportul la proiectul legii pensiilor. Astfel, valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut pe economie, amendamentul fiind propus de PSD si PNL.

Reprezentantii PSD si PNL sustin legea atat timp, atat timp cat punctul de pensie este de 45%, si nu de 732,8 lei, cat propusese Guvernul.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, prezent la dezbateri, a precizat ca PD-L se abtine la votul final din comisie asupra raportului in aceasta forma.

Deputatul Mircea Dusa i-a avertizat pe reprezentantii PD-L ca, daca nu trece amendamentul social-democratilor si liberalilor, dezbaterile se pot prelungi si o luna de zile.

PSD si PNL au fost de acord sa faca un amendament comun privind punctul de pensie, care prevede ca acesta reprezinta cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut.

"Depinde de gradul de mobilizare al Guvernului. Vom face o dezbatere, sa stie orice pensionar ca, daca in Romania pensiile sunt asa cum sunt, lucrurul acesta se datoreaza incapacitatii Guvernului de a oferi pensii", a declarat liberalul Ludovic Orban, invitat la Antena 3.

Comisia de munca nu a reusit saptamana trecuta sa transeze prin vot amendamentele aduse la legea pensiilor din cauza faptului ca de fiecare data votul a fost de 9 la 9 - reprezentantii PD-L si independenti, pe de o parte si cei ai PSD si PNL, pe de alta parte.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9640 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O valoare corectă a punctului de pensie

Vă propun un calcul simplu ca să vedem care ar trebui să fie valoarea punctului de pensie pe care statul si implicit societatea trebuie să o asigure . Să considerăm un cetătean care a cotizat timp de 30 de ani la fondul de pensii avind permanent salariul egal cu salariul mediu pe economie. Pentru simplitatea cifrelor, să operăm cu salariul anual mediu prin care vom intelege 12 salarii medii lunare . Salariul său a contribuit la fondul de pensii cu cel putin 20% din salariul mediu pe economie, parte plătită direct de el, parte plătită de intreprindere, dar in totalitate fiind rodul muncii lui. In consecintă, in cei 30 de ani a cotizat la fondul de pensii cu 30/5=6 salarii anuale medii. Faceti diferenta dintre speranta de viată care este in jur de 72-73 ani si virsta de pensionare de 62-63 ani. Această diferentă fiind pe aproape de 10 ani, rezultă că in acesti 10 ani , ar trebui să aibă la dispozitie 6/10=0,6 salarii anuale medii, adică 60 % din salariul anual mediu. Acest rezultat ne face să intelegem că valoarea punctului de pensie ar trebui să fie cel putin 60% din salariul mediu pe economie. Nu am luat in considerare cresterea posibilă a fondului de pensii printr-o gospodărire judicioasă si chiar numai prin dobinzi, gospodărire care intră direct in indatoririle de bază ale statului. Inainte de anul 1990, existau cel putin 10 salariati pentru fiecare pensionar. Inseamnă că de la vechiul regim a fost preluat un fond semnificativ si peste necesitătile de sustinere financiară a pensionarilor. Sau, ca să nu mai amestecăm vechiul regim in discutie, luati măcar ca reper ce s-a colectat prin anul 2000. Fondul de pensii era excedentar garantind o rezervă care sigur acoperea deficientile de colectare care au apărut ulterior. Dacă avem in vedere această situatie, devine inexplicabil cum s-a ajuns ca atunci cind raportul numeric dintre salariati si pensionari a scăzut pină la cifre chiar de ordinal unitătii, pensiile să nu mai poată fi sustinute.

 

Continuare la valoarea punctului de pensie

Chiar la un raport egal cu 2/3, introducind cu bunăvointă un factor de corectie 2/3, valoarea punctului de pensie ar fi cel putin 40% din salariul mediu (vedeti că suntem pe aproape de propunerea ca această valoare să fie de 45% din salariul mediu). Mai vedeti că procentul de 60% corespunde valorii (cam minime) a punctului de pensie in tările despe care nu as zice mai dezvoltate ci cu guvernări mai serioase. Calculul de mai sus arată că această valoare a punctului de pensie ar fi sustenabilă chiar dacă raportul dintre numărul de salariati si numărul de pensionari ar fi egal permanent doar cu unitatea!
Pensionarii, de fapt, primind pensile nu fac altceva decit să-si recupereze o parte din sumele investite (asta arată si cit de “logică" si “cinstită" este impozitarea pensiei considerată astfel ca o valoare nou creată). Statul este dator să le asigure aceste pensii in cuantumul corect iar societatea actuală, incluzind pe creatorii adevăratelor venituri (salariatii), este datoare in aceeasi măsură deoarece pensionarii actuali au sustinut prin munca lor pensiile părintilor, bunicilor si chiar a străbunicilor.

Nu stiu de ce Asociatiile pensionarilor nu insistă pentru realizarea unei expertize cu privire la modul cum a fost folosit si gospodarit fondul de pensie de-a lungul ultimilor 20 de ani, Sunt sigur că surprizele ar foarte, foarte mari.

Indexarea pensiilor si indicele de inflatie !

Propunerea de a păstra valoarea actuală de aproximativ 730 lei urmind a fi indexată cu un procent egal cu indicele de inflatie (dacă o fi asa) este cel putin hilară in fata unui om care pricepe cit de cit aritmetica. Acest indice este un parametru macroeconomic. Dacă s-ar considera un indice partial de inflatie care ar viza numai produsele de bază (gaze, apa, alimentele, medicamentele etc)- treacă-meargă dar sunt sigur că, in “istetimea" lui, acestui guvern nici nu-i trece prin minte asa ceva.

Calcul valabil doar in anumite conditii:

1. daca sistemul de pensii ar functiona ca banca, iar sumele depuse sa-r capitalizeze, urmand a fi redate contribuabilului la varsta pensionarii(asa functioneaza sistemul privat de pensii)-ceea ce nu se aplica la noi
In Romania, sistemul functioneaza pe principiul solidaritatii, caz in care calculul tau nu are nici o valoare
2.In cazul ideal descris de tine,omul ar primi 60% punct pensie-dar repet, cazul tau este cel descris pentru un raport muncitor-pensionar 1:1, acum , la noi, acest raport este subunitar,cca 0,64, iar o multime de pensionari primesc sume mult mai mari decat ceea ce ar rezulta din contributia lor.
Cu o contributie de 31% asupra salariului, la un raport de 0,64, punctul de pensie e sustenabil la o valoare de cca 20% din salariul mediu brut;
pentru a se putea asigura punctul de pensie 45% , repet, in conditiile actuale, ar fi necesar CAS asupra salariilor de cca 70,3%

s-ar in loc de sa-r

.

Rostogan

Nici macar la raportul 1:1 nu-i valabil calculul tau, la CAS de 31%, valoarea punctului de pensie nu poate depasi 31%, si aici facem abstractie de cheltuielile aferente administrarii acestui fond

se pare ca parlamentarii si acolitii lor corupti din armata, securitate, justitie si-au aranjat pensii confortabile (inclusiv Ilici), in timp ce romanul de rind va ajunge curind sa traiasca din aerul pe care-l respira pina nu se va impozita si ala...

omul de rind trebuie sa plateasca toti banii pt capusele sistemului mafiot politic-militar-securist care in peste 20 ani nu a creat locuri de munca, ba mai mult a jefuit ce lasase Ceausescu...Tara e in paragina, iar Boc indrazneste sa ne spuna sa nu stam cu mina intinsa, iar Baselu ne trimite la cules capsuni...

Eu stiu ca anumite guverne au furat din fondul de pensii . Au luat "cu imprumut" si nu au mai pus banii la loc .

Vedeti la Vacaroiu , Nastase , si altii .
S-a vorbit cate ceva , dar s-a musamalizat .

Pensiile sunt o treaba serioasa .
Nu poate un guvern sa faca praf sistemul si urmatoarele guverne sa ridice din umeri !
Presedintele are OBLIGATIA de a face ceva -- inclusiv cercetari .

PS Fondurile private de pensii , functioneaza !?

Poate reaminteste DNA guvernelor ca trebuie sa restituie banii.

The show must go on, vorba~ ceea

Nu-i trece prin minte!

Dar are mintea la necesitătile celor in fruntea cărora sunt?Vremelnici,dar ei se cred ...vesnici!

Stimata Diana Robu ... un comentariu la articol il are chiar R . Turcescu , postat pe site la ora 16 . 00 : Breasla jurnalistilor are probleme mari ...

...

 

Plenul va vota altfel!

Adica, exact pe dos, cum vrea Chioru'! Sa nu mai existe nici o legatura intre punctul de penzie si salariul mediu brut! Sa dea jigodiile, cat cred de cuviintza, sa nu mai existe nici un reper serios pentru nivelul pensiei amarate a romanului!

 

CEAI DE PADUCEL (dar grija mare - baut in exces poate da halucinatii)

Nu mai pot ei de pensionari ! Nu-i doare nici in ......cot ! Si daca-i doare, l-ati auzir pe Avramescu :pleaca in tari mai"calde", ca sistemul sanitar romanesc nu prezinta incredere...Fun.durile lor nu pot fi "cercetate" decat in strainatate. Romanii de rand, pensionarii si saracii, n-au decat sa crape ! Cu cat mai putini, cu atat mai bine pentru ei. Mai putine pensii, mai putini nemultumiti, raman ei cu rubedeniile lor si cu clica lor politica ! Tara asta, este - dupa cum se pare - numai buna de muls - dar numai pentru ei.

Nu e chiar cum ziceti !

Si PSD si PNL au fost la guvernare. PD-L practic numai din Decembrie 2008, in parteneriat cu PSD iar acum cu altii. PSD si PNL au fost nmai mult la putere si,,AU MULS TARA ASTA, de a ramas secastuita de aproape tot ce a avut.
Ce functie ati avut in acea perioada d.voastra Boby23 , aveti motiv sa va plangeti, regretati ceva ?

I-a mai scos un dinte lui Basescu.

Dupa par, daca ramane si fara dinti trebuie sa-i tocam mancarea ca la curci.

 

Activistii tampi sfertodocti au intors pană si aritmetica pe dos, numai să-si rezolve interesele meschine. La votul uninominal au postulat că 3 este mai mic decat 1 ca să intre loazele in parlament.

In cazul pensiilor, ca să arate că numai ei cei mai mari hoti pe care patria i-a avut vreodată se gandesc la bietul om ruinat de prostia si jaful lor si legiferează alte aberatii. Spun ei că dacă pui in buzunar 10 lei, fără să le faci nimic scoti 20. Diferenta cine o pune la ce ce au umflat ei ca pe păpusa gonflabilă? O pun ei din ce au jefuit 20 de ani?

De ce tocată?

Lui ii place lichefiată!

Stimabile MART,

Ce intelegeti prin solidaritate? Ia vedeti dumneavoastră ce spun HG-urile prin care se infiintează pensii minime, sociale etc. Poate veti binevoi a vedea specificările că aceste pensii se sustin de la buget. Tot asa este si cu pensiile speciale. Este si normal, solidaritatea se manifestă prin donatii voluntare si nu prin permisiunea de a ti se viri mina in buzunar. Asa că lăsati vrăjala aceasta tipic băscistă si boccistă! Raportul 1:1 salariati-pensionari asigură un echilibru minimal al sistemului de pensii (este drept, un echilibru fragil sau instabil cum se zice in fizica). Situatia actuală a acestui raport ar trebui să fie compensată prin excedentele din anii trecuti ale fondului de pensie. Statul si-a luat anumite obligatii fata de cei care au cotizat si aceste obligatii sunt chiar mai mari decit ale unei bănci sau ale unui sistem privat pentru că statul ar trebui să fie condus de reprezentanti fideli ai nostri si nu de o multime pestrită si clientelară. Faceti si d-vstră niste calcule, poate apelind chiar la date statistice din citiva ani buni din urmă. Poate vă veti da seama că nu este cazul să repetati pe acest forum “argumente" politicianiste, fără o bază concretă, tipică unor insi care dau din colt in colt in fata unei realităti care ii acuză.

 

Mart

Se vede treaba ca nu vrei sa aplici atritmetica. Ar trebui, pentru a fi valabil ce zici, ca toti pensionarii sa traiasca inca 30 de ani din pensie. Atentie. Calculul opereaza cu valori medii. Te-ai intrebat oare ce procent de pensionari traiesc inca 30 de ani? Dar ce procent din salariati nici nu apuca sa ia pensie? Dar cati traiesc numai 2-3 ani ca pensionari? Statistica nu este o joaca si tema de slogan stimabile!

 

Fraudarea fondului de pensii de-a lungul ultimilor 70 de ani

Fondul de pensii a fost permanent tinta fraudării prin deturnare de fonduri. Inainte de ’89 aceasta era o paractică bine cunoscută. Acest fond era la dispozitia Ministerului Finantelor care a facut ce a vrut. Măcar, banii luati din acest fond in acea vreme ii putem căuta si regăsi in obiectivele industriale construite, asa neperformante cum erau, in blocuri de locuinte, asa “cutii de chibrituri" cum sunt considerate, in Canalul Dunăre-Marea Neagră, asa cum o mai fi si acesta caracterizat acum, in metroul bucurestean, cu toate defectele care i s-or mai căuta, in vechea autostradă, cu toate gropile acesteia, in actualul palat al Parlamentului in care azi se lăfăie “ prea-cinstitii" nostri alesi dintre care cei mai multi fac toate manevrele posibile si imposibile să-i belească pe aceia care au pus sudoarea lor la temelie si altele, si altele tot asa. Dar unde găsim oare banii luti din acest fond după ’89 ? Cu sigurantă, in buzunarele unor politicieni si ale clientelei politice. Ii putem regăsi in contractele angajate pe sume indecente, in afacerile imobiliare avind baza materială in terenurile pe care fuseseră amplasate obiective industriale, in desmătul salarial la nivelul virfurilor administrative si politice, in cheltuielile electorale sălbatice, in “sănătatea mortala" din tara noastră, in tot ce este mai urit si putred in societatea actuală.

cateva fonduri din lume!!

Cele mai mari 300 de fonduri de pensii private din lume gestionau la finele anului trecut sume de 8.095 miliarde euro, cu 2,3% mai mult decat in 2006, potrivit portalului pensiileprivate.ro.

Dintre aceste 300 de fonduri, primele zece aveau in gestiune in acelasi moment 2.116 miliarde euro, cu 5,1% mai mult ca in 2006. In Europa, cele mai mari 1.000 de fonduri de pensii private gestioneaza active totale de 3.700 miliarde euro (plus 5,7% fata de anul precedent). Dintre ele, primele zece au in grija 854 miliarde euro, cu 8,6% mai mult decat in urma cu un an.

Spre comparatie, Romania va avea anul acesta un PIB (Produs Intern Brut, adica valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in 2008) de circa 140 miliarde euro. Tot cu scopul comparatiei, estimarile de acum arata ca piata romaneasca de pensii private ar putea ajunge in anul 2020 la active totale de aproximativ 30 miliarde euro.

Acestea sunt doar cateva cifre care descriu pe scurt marimea colosilor globali ai pensiilor private. In fiecare an, compania de consultanta WATSON WYATT, lider mondial in domeniu, in colaborare cu cotidianul financiar american Pension&Investments, publica Topul 300 al celor mai mari fonduri de pensii private din lume. De asemenea, publicatia Investment&Pensions Europe si compania de consultanta AP Information Services publica anual clasamentul celor mai mari 1.000 de fonduri de pensii din Europa.

Dragule Rostogan

Numai de aritmetica mea sa nu te legi, am fost candva olimpic la matematica.
Este vorba de SISTEMUL de pensii, si daca citeai atent, iti dadeai seama ca in sistemul actual, dupa principiul solidaritatii-nu te lua strict dupa sensul cuvantului "solidaritate" ci intege, te rog, prin aceasta formulare ca: CONTRIBUTIILE ACTUALE PLATESC PENSIILE ACTUALE- situatia este asa cum ti-am descris-o.

Daca sistemul ar fi tip banca, atunci ai dreptate.

Ai dreptate si cu faptul ca nu s-a gospodarit corect fondul de pensii; daca voiai corectitudine, atunci era firesc ca pensiile sa fluctueze in functie de nivelul colectarii, proportional cu contributia fiecarui pensionar.

Inainte de 1989, o buna perioada de timp, nici n-au mai existat contributii asupra salariului evidentiate pe statul de plata, banuiesc ca nici nu a existat fond separat de pensii, somaj nu exista, bugetul statului era sacul din care se plateau si pensii, si salarii, si spitale, etc.

Dragule Mart,

Toată admiratia pentru meritele-ti din tinerete. Eu renunt să le enumăr pe cele din tineretele mele dar in prezent am multe realizări din care multi teoreticieni ai modelelor matematice au cite ceva de invătat (recent-din SUA,Rusia, Vestul Europei). Dar nu aceste cunostinte sunt necesare pentru a intelge problema care am ridicat-o. Nu am timp să caut toate datele statistice necesare . Dacă dispui de timpul necesar, se poate ajunge la o imagine a istoriei gestionării fondului de pensii iar eu sunt aproape sigur că o gestionare corectă ar fi asigurat si ar asigura in continuare un nivel rezonabil al pensiilor. Mai tine seama că am mers pe valori minime ale parametrilor iar apropierea rezultatelor de situatii existente este un argument in favoarea afirmatiilor mele. Am admis, in plus, chiar aplicarea unor factori de corectie pentru adaptarea la situatii dificile. Dar aceste corectii trebuie să fie efectuate pe baza unor principii sănătoase. In plus, as vrea să atrag atentia că dacă in legea pensiilor nu se precizează principiile (algoritmul) pe care se va baza calculul valorii punctului de pensie, această valoare va rămine la discretia guvernantilor mai mult sau mai putin corecti.

DRAGULUI MART,

Felicitari pentru argument! Este ca si in cazul contributiei la fondul de sanatate. Platesti lunar sumele cerute si te folosesti abia dupa zeci de ani de contributie, de niste retete care, oricum vor fi platite la eliberarea lor! In general, la noi, majoritatea aleg sistemul privat! Procesul din Romania este dupa modelul capitalist: se cotizeaza pentru fiecare cuvant scris de un medic pe o hartie! Intrebarea ramane: ce se intampla cu banii cotizati de milioane de oameni in stare de sanatate? Filmul lui Michael Moore spune mult despre acest sistem muls de politicieni, rand pe rand! O zi placuta!

SCUZE, MA ADRESAM COLEGULUI ROSTOGAN,

Scuze, inca o data!

Nu spuneteti HOP pana nu sariti,d.na Robu !

E doar in comisia de munca a camerei deputatilor. In plen opozitia va fi pusa la colt. Au muncit degeaba baietii din opozitie.
PD-L a lasat opozitia sa se bucure de ziua CRCII.

 

DRAGULUI COB,

Problema lor este ca se gandesc la recuperarea fiecarui banut doar din buzunarul "acarului Paun"! Ei fac politici astazi pentru maine, dar viseaza tot la saracia si saracirea romanilor! Noi i-am ales, cei care am facut-o, tocmai pentru a CREA un VIITOR de bunastare cetatenilor Romaniei, nicidecum de saracire! In loc sa puna sechestru pe toate jafurile din recentii 20 de ani si, recuperand in 10 zile maximum banii, cu ajutorul carora sa puna economia in miscare, prin domeniile performante ale Romaniei, domnul Prim-ministru este foarte mandru ca avem cele mai mici venituri din Europa si cele mai mari preturi? In anul 2010? cand, in campania electorala a Aliantei D.A. figura salariul minim pe economie la 800 lei, in 2008? Domnia-Sa o fi! Noi, care i-am pus in fruntea bucatelor, NU suntem! Omul asta nu vede dincolo de coasa si bucata de clisa necesara unei zile de coasa! Abia astept sa vad un Sef de guvern si un guvern REAL, in Romania!

Iata inca o bucurie pentru presedintele Basescu

Tot avea o problema cu pensionarii.Dupa ce ca nu s-a putut face reducerea cu 15% a tuturor pensiilor,acum apare inca o problema suplimentara.Ce sa faca,cum sa faca,cum sa o dreaga dar sigur se mai gandeste la ceva pentru ca nu va fi de acord nici in ruptul capului.

 

Impozitarea pensiilor saracilor este solutia ideala

basescu stie ca daca ia 16% din pensiile mai mici de 1000 de lei rezolva problema. De la 4 milioane de pensionari se poate colecta suplimentar un miliard de euro pe an. In plus o parte din acestia vor muri mai repede de foame si de "inima rea".

ZOIUS,Fondul de pensii public trebuie sa evidentieze separat sumele pe pe care statul le acorda ca pensie minima de la buget... Si sumele suplimentare pentru plata pensiilor speciale de 80% din venit... din tot din bugetul Statului trebuie sa fie platite.

ortocalii nu pot sa realizeze crestere economica actionand impotriva propriilor cetateni in timp ce persoane politice sau alte personaje din anturajul institutilor statului reusesc sa faca averi nesimtite pe seama banului public.
Legea-i doar o sharada inventata astfel incat printre paragrafele sale sa sa se poata strecura cei mai mari snapani ghidati de multe ori cu atentie chiar de catre cei care ar trebui sa apere dreptatea... oare ce nu se face pentru salarii si pensii speciale sau venituri dubioase ale membrilor famigliei impartitorilor de sentinte ?
Dormiti linistiti, de 21 de ani averea publica este impartita de unii discretionar in timp ce interesele le sunt aparate de altii... De-aia avem pensii speciale nemuncite...
Cat reprezinta in realitate contributiile platite de cei care iau astfel de pensii ? Cine sunt sclavii de la care s-au incasat contributiile la fondul de pensii si ale caror contributii sunt repartizate de o lege nesimtita catre judecatorii privilegiati care au 80% pensie din ultimul salariu ?

Ce a realizat statul cu contributiile platite in trecut de catre actualii pensionari ?
Daca a investit acei bani si a privatizat ceea ce a construit cu banii pensionarilor si cu munca lor atunci sa faca bine si sa le plateasca pensiile din buzunarul statului.
Sa nu se mai vaicareasca Zeus daca si politicienii portocalii privatizeaza intreprinderile publice si toaca banii in loc sa umple gaura facuta de Stat in trecut in Fondul de pensii publice... Ca Statul care l-a administrat l-a devalizat...

Ca doar tot Statul a returnat si averile pierdute de unii prin regimul comunist, nu ?

Iar Pensiile minime platite de stat din fondul de pensii sa fie platite nu din fondul de pensii ci din buzunarul Statului. Astfel solidaritatea ar fi corecta.

La fel cum diferenta de pensie pana la 80% din ultimul venit trebuie sa fie platita tot din buzunarul Statului... ca de altfel toate sumele reprezentand drepturi de pensie speciala care nu se bazeaza pe contributii efective la fondul de pensii public care ar trebui sa fie platite de stat conform sumelor de care dispune statul...
Altfel spus: Daca STATUL nu poate sa asigure veniturile necesare pentru a-si plati salariatii sau pensionarii de la Stat cu salarii si pensii speciale babane sa plateasca doar atat cat poate plati.

Insa celor care au contribuit corect sa le calculeze pensiile pe baza contributiilor actualizate la inflatie si cu dobanda pe deasupra pentru s-a folosit de banii munciti de pensionari.
Altfel unde e dreptatea mai judecatorilor cu pensii speciale ? Pierduta prin mahala ? Aboliti sclavia pensiilor speciale care jecmaneste din banii platiti onest de majoritatea pensionarilor conform unor legi avizate de politicieni... se acopera prin astfel de "plati hoatze" catre judecatori exact jecmaneala generala a banilor publici practicata de catre cei care ar trebui sa reprezinte interesele tuturor nu doar ale famigliei proprii...

 

DRAGULUI ROSTOGAN,

Ignoranta noastra ne-a pierdut intotdeauna! Nimeni, cum spuneai, nu pune in discutie responsabilizarea administrarii fondurilor de pensii! In acesti 20 de ani nu au stiut decat sa evite o lege a raspunderii guvernamentale! Aceasta continua si azi! La aceasta ora jucam dupa cum ne canta realii administratori ai lumii financiare! La noi nu poate fi vorba despre administrarea REALA si ONESTA a banilor luati cu japca, romanilor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor