Analiza: Subminarea contributiilor obligatorii de pensii private pune in pericol siguranta financiara a romanilor

Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 18:59
2708 citiri
Analiza: Subminarea contributiilor obligatorii de pensii private pune in pericol siguranta financiara a romanilor
Foto: Arhiva Pixabay

Siguranta financiara a romanilor depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare, iar aceasta trebuie asigurata prin obligativitatea contributiei la o pensie administrata privat (Pilon II), spune un document al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Aceasta forma de diversificare este prezenta in foarte multe state dezvoltate din lume, pentru a usura presiunile asupra sistemelor publice de pensii (Pilon I), care se confrunta cu deficite tot mai mari, din cauza imbatranirii populatiei, potrivit cursdeguvernare.ro.

Statele lumii cu cele mai bune sisteme de pensii (Danemarca, Olanda, Australia, Finlanda, Suedia, Elvetia) respecta toate aceeasi reteta: sistemul public de pensii (bazat pe redistributie) este completat de o componenta privata, un Pilon II bazat pe acumulare si administrat privat si, cel mai important, cu contributie obligatorie sau cvasi-obligatorie.

In tarile mentionate difera doar platitorul acestei contributii: individul, angajatorul sau statul, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Melbourne Mercer, citat de APAPR.

APAPR reactioneaza astfel la noua ofensiva a guvernului asupra fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), mai precis asupra contributiilor pe care legea le impune, sume de bani care sunt dorite mai degraba pentru acoperirea deficitului public de pensii.

Ofensiva guvernamentala in goana dupa bani

Premierul Viorica Dancila a declarat marti ca un "grup de lucru" guvernamental lucreaza "la un pachet privind Pilonul II", dar nu a dorit sa dea mai multe detalii:

"O sa discut cu ministrul Muncii, dupa ce acest pachet va fi gata vom vorbi, pentru ca nu vreau sa venim cu un punct de vedere si pe urma sa il schimbam", a spus Viorica Dancila.

Mai precis, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a anuntat ca va fi introdus un mecanism care sa ii stimuleze pe contribuabili sa isi mute contributia varsata la Pilonul II, privat, catre Pilonul I, de stat.

Responabilitatea

Autoritatile sunt responsabile pentru rezolvarea problemei induse, pe de o parte, presiunea tot mai mare sub care se afla sistemul public de pensii si, pe de alta parte, de deinteresul populatiei pentru economisirea si investitia pe termen lung.

"Populatia tinde sa isi subestimeze nevoile reale de economisire pentru pensie peste tot in lume, inclusiv in tarile mult mai dezvoltate si educate financiar decat Romania. In aceste conditii, in tara noastra riscul subevaluarii este cu atat mai mare", spune documentul APAPR.

Un studiu realizat la solicitarea APAPR in toamna anului 2017 spune ca:

  • circa 75% dintre romani (adulti, mediul urban, utilizatori de Internet) isi doresc sa obtina o pensie de peste 500 de euro la varsta retragerii,
  • in prezent doar mai putin de 2% dintre pensionari se bucura de un asemenea nivel al pensiei,
  • 38% dintre romani nu economisesc absolut deloc pentru pensie,
  • pentru alti 39% putinele economii vizeaza acoperirea credite, renovarea locuinta, masina noua, vacantele si nu suplimentarea pensiei.

"Aceasta diferenta uriasa dintre asteptari si realitate nu poate fi compensata doar de sistemul public de pensii, ci este necesara consolidarea Pilonului II de pensii private obligatorii si Pilonului III de pensii private facultative, ca solutii complementare la Pilonul I de pensii de stat", potrivit sursei citate.

Mai mult, "Pilonul II obligatoriu este singura sursa suplimentara de economisire pentru un procent covarsitor al populatiei active din Romania - iar pentru romanii cu venituri mici, Pilonul II este singura sursa suplimentara de economisire".

Afla care sunt efectele deficitelor de pensii de pe cursdeguvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#deficit sistem pensii, #sistem pensii probleme , #sistemul pensii