Romania are nevoie de pace sociala

Autor: Andrei Tinu - politician, cadru didactic universitar
Vineri, 28 August 2015, ora 08:27
5824 citiri

Inca sunt proaspete in memoria colectiva imaginile cu fostul presedinte Traian Basescu in conferinta de presa in care, cu sange rece, anunta taierile salariilor bugetarilor, precum si afirmatiile acestuia referitoare la exodul medicilor sau declaratiile cu privire la calitatea resursei umane pe care o produce scoala romaneasca.

A fost o vreme in care, de la cel mai inalt nivel, se anunta inceperea razboiului intre clasele sociale: intre tineri si varstnici, profesori si medici, intre angajatii din sistemul de stat si cel privat, intre romanii din tara si cei din afara granitelor.

In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte, timpul si-a facut singur dreptate. Prin mijloacele democratice, desigur. Mai intai votul zdrobitor de la referendum, iar mai apoi victoria fara echivoc a USL la alegerile parlamentare au facut din Traian Basescu si din partidul sau, PMP, doar o trista amintire.

Pagubele acestui deceniu pierdut si sechelele pe care le-a lasat in societate sunt foarte greu de reparat. Tocmai de aceea, prin noua lege a salarizarii in sistemul bugetar, prin maririle salariale preconizate si scaderea TVA se incearca restabilirea unei economii sociale de piata.

S-a spus, nu de multe ori, ca actualul guvern adopta cu preponderenta masuri liberale. Daca ne uitam in istoria recenta si Cabinetul Adrian Nastase era catalogat ca fiind cel mai de dreapta guvern pe care stanga l-a dat dupa Revolutie. Totusi, si unul si celalalt au luat masuri in ceea ce priveste cresterea puterii drepturilor sociale fundamentale.

Ultimele decizii referitoare la cresterea salariilor personalului din sistemul sanitar, precum si preconizatele cresteri salariale din educatie, vin sa confirme acest lucru. La randul meu, ma numar printre sustinatorii reformelor autentice de stanga, pentru ca eu cred in statul social. Un sistem social care reprezinta solutia de mijloc intre principiul pietei libere si cel al securitatii sociale.

Dar pentru ca toate acestea sa aiba sens, stanga si dreapta politica trebuie sa fie bine conturate pe scena publica. Lucru absolut firesc intr-o societate normala. Discutiile despre proiectele nationale trebuie sa se poarte pe valori, si nu in functie de calcule electorale. Oamenii sa voteze cu gandul la viitorul pe termen mediu si lung al lor si al familiei, nu la un interes imediat si marunt.

La prima vedere aceste afirmatii par simple sloganuri, dar cred ca tanara generatie are capacitatea de a distinge faptele de vorbe si de a actiona in consecinta. Un prim pas ar fi acela ca discursul public sa se mute din zona abstracta in concret si in palpabil.

Deoarece exemplul personal este cel mai convingator argument, am sa prezint opiniei publice solutia mea pentru intarirea edificiului statului social: pensionarea partiala ca solutie in avantajul tinerilor si varstnicilor. O reforma care vine nu numai in ajutorul persoanelor varstnice, prin sprijinirea acestora la momentul iesirii din activitate, dar mai ales care rezolva o problema acuta: lipsa locurilor de munca pentru tineri.

In prezent, in Romania, retragerea din viata activa se poate face la implinirea varstei standard de pensionare, prin pensionarea la limita de varsta, sau anticipat varstei standard de pensionare, prin pensionarea anticipata. Pensionarea anticipata este o modalitate de pensionare pe care sistemul public de pensii o ofera ca facilitate participantilor sai cu un stagiu de cotizare mai mare decat cel complet.

Aceasta facilitate este utilizata indeosebi de asiguratii care din cauza varstei nu reusesc sa pastreze sau sa gaseasca un loc de munca, fiind nevoiti sa se retraga mai devreme de pe piata muncii. Principalele dezavantaje ale pensionarii anticipate constau in faptul ca aceasta (n.a. pensia anticipata) nu se poate cumula cu salariul, precum si in faptul ca perioada de pensionare anticipata nu constituie perioada asimilata stagiului de cotizare si prin urmare nu se valorifica la obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Este evident ca oamenii au nevoie de o gama mai larga de optiuni de tranzitie de la munca la pensie. Multi doresc sa lucreze cu norma intreaga pana ce parasesc piata muncii. Altii considera ca o tranzitie graduala de la munca la pensionare este mai potrivita cu sanatatea si nevoile lor reale.

Valorificand exemplele de buna practica europeana, propun completarea cadrului legislativ privind sistemului public de pensii cu optiunea pensionarii partiale.

Astfel, persoanele varstnice vor avea optiunea de a solicita si obtine pensia partiala respectand conditiile de eligibilitate pentru dobandirea pensiei anticipate, la care se adauga conditia continuarii activitatii in acelasi loc de munca cu o fractiune de norma de 50% din norma intreaga. Nivelul pensiei partiale va reprezenta 50% din cuantumul pensiei anticipate.

De cealalta parte, angajatorii vor avea obligatia de a oferi locurile de munca cu fractiune de norma nou create tinerilor intre 16-35 de ani.

Printr-o astfel de reforma, doua categorii sociale defavorizate beneficiaza de ajutorul statului, prin intermediul unor masuri legislative. Schimbul intre generatii se realizeaza treptat, atat tinerii cat si varstnicii beneficiind de cunostintele celuilalt. Se infaptuieste astfel o pace sociala asteptata.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#salarii pace sociala, #sistem pensii Romania, #pensionare anticipata, #pensionare partiala , #sistemul pensii