Sistemul public de pensii va suferi un soc in 2027-2031, cand se pensioneaza "decreteii"

Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 19:00
9115 citiri
Sistemul public de pensii va suferi un soc in 2027-2031, cand se pensioneaza "decreteii"
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul public de pensii din Romania va intampina o prima mare problema in perioada 2027-2031, cand incep sa se pensioneze decreteii, din cauza scaderii populatiei, provocata de sporul negativ si de migratie, potrivit unui studiu prezentat vineri. Problema se va accentua pana in 2050.

"Vom avea un 'soc' de crestere a numarului de pensionari asupra sistemului public de pensii, undeva in 2027-2028 pana in 2031", a evidentiat Adrian Codirlasu, presedintele CFA Romania, cel care a prezentat studiul realizat de academicianul Vasile Ghetau.

Decreteii sunt acele persoane nascute mai ales in a doua jumatate a anilor '60 si la inceputul anilor '70, dupa intrarea in vigoare a Decretului nr. 770/1966, care a interzis avortul.

Romania va ajunge la un numar de 16,175 de milioane de locuitori, in 2050, fata de 19,7 milioane in 2016, scadere provocata doar de cauze naturale - sporul natural negativ, conform studiului citat.

Mai mult, ONU estimeaza ca populatia Romaniei va scadea, in 2050, pana la 15,694 de milioane, incluzand si migratia romanilor, se mentioneaza in studiul realizat de Vasile Ghetau. "In ultimii ani, noi am avut o migratie de peste 100.000 de oameni, pe an. Aceste date sunt, totusi, optimiste", a remarcat Codirlasu.

In plus, evolutia numarului de pensionari din ultimii zece ani arata ca populatia imbatraneste. "Numarul de pensionari creste pe masura ce populatia Romaniei se reduce", a mai aratat Codirlasu.

Daca ponderea pensionarilor din populatiei era de 17% in 2016, aceasta va urca pana la 29% in 2050. "Daca, in 2015, raportul de dependenta era de 28%, creste la peste 50%. Acest factor va pune presiune foarte mare pe sistemul public de pensii", a subliniat Codirlasu.

Solutii pentru cresterea natalitatii

Incepand cu 1991, natalitatea din Romania a scazut sub mortalitate. "Incepand de-atunci, avem un spor al populatiei negativ: mai multi oameni mor decat se nasc. Ca urmare, evolutia populatiei Romaniei, de la peste 22 de milioane am scazut la 19 milioane", a mai precizat Codirlasu.

Pentru reducerea depopularii, una dintre cele mai bune solutii este motivarea potentialelor mame, prin concediul si indemnizatia pentru concediul de maternitate, sustine presedintele CFA Romania. "Dintre toate solutiile propuse de domnul profesor, acesta este singurul care poate avea un impact pozitiv asupra cresterii natalitatii", a subliniat Codirlasu.

In plus, atunci cand se discuta de cresterea natalitatii, trebuie sa se ia in calcul ca s-au schimbat preferintele si obiceiurile, sustine presedintele CFA Romania. "De asemenea, domnul profesor spune ca migratia externa va juca un rol important. Situatia actuala din Romania este ca oamenii pleaca din Romania in strainatate. Avem si o veste proasta: acestia nu se mai intorc", a aratat Codirlasu.

O alta solutie pentru cresterea natalitatii o reprezinta emigrarea din alte tari catre Romania. "Domnul profesor spune ca va fi extrem de costisitoare si de dificil de implementat", adauga Codirlasu. Presedintele CFA Romania imparataseste aceasta opinie.

Guvernul mareste pensiile

Aceeste date vin dupa ce Guvernul a aprobat in urma cu doua saptamani proiectul noii Legi a pensiilor.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca punctul de pensie va ajunge asa cum e precizat si in programul de guvernare la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale.

"Punctul de pensie va fi de 1.265 lei in 2019, de 1.775 lei in 2020, de 1.875 lei in 2021, adica suma aferenta valorii punctului de referinta (VPR) nou introdus de 75 de lei plus majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii.

Din anul 2022 valoarea punctului de referinta se va indexa anual cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului mediu brut realizat. Aici apare prima diferenta fata de proiectul pus in dezbaterea publica. Am prezentat mai multe variante si am convenit ca aceasta este cea mai buna", a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Impactul bugetar va fi in 2022 de 81 de miliarde de lei, insa premierul Viorica Dancila a dat asigurari ca nu exista probleme din punct de vedere bugetar.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lege pensii, #sistem pensii decretei , #sistemul pensii