De ce pensiile nu trebuie sa fie impozate

Duminica, 22 August 2010, ora 08:31
6097 citiri
De ce pensiile nu trebuie sa fie impozate

Principiul modern al pensiilor e bazat pe un contract legal, intre stat si lucrator. Contra unor sume platite saptamanal, chenzinal sau lunar, de catre lucrator, in directa proportie cu nivelul de salarizare, statul garanteaza un anumit venit, pe viata, incepand de la data pensionarii.

Ce se intampla cu contributiile de asigurari sociale (banii de pensie) colectati de la lucratori de-a lungul a trei sau patru decenii de munca? Aceste sume enorme sunt tinute, teoretic, de stat intr-un cont special. Daca contribuabilul, lucratorul, ar fi pus acesti bani intr-o banca, la o dobanda de doar 5%, ar putea trai ani de zile, fara sa se atinga de suma "principala". Cu alte cuvinte, statul a beneficiat de aceste dobanzi doar prin mentinerea contului de asigurari sociale.

In multe situatii, contributia lucratorului la fondul de pensii era suplimentata de o "contributie sociala" din partea intreprinderii unde lucra. Salariatii "bugetari", la un moment dat, aveau aceasta contributie "de la stat", egala cu contributia lor.

Din datele actuale reiese faptul ca aproape 10% din lucratori nu ajung la pensie, iar un alt segment al populatiei, vreo 10%, moare in primii ani de la pensionare. Ce se intampla cu acest "surplus" de bani? In unele circumstante, sotul sau sotia sunt titularii unei portiuni a pensiei decedatului, lasand inca statului frumoase sume de bani, pentru a-si face birouri pulsate si pentru plata salariilor exagerate a celor de la varful ierarhiei, care vad de contabilitatea fondului de pensii.

In timpul lui Ceausescu, cresterea fondului activ de pensii, se facea fortat: aproape orice pensionar care ajungea prin spitale, murea. In acest fel raspunderea publica a statului pentru respectarea legii si a contractului de pensii, era redusa substantial, in timp ce o multime de bani, din fondul de pensii, deveneau disponibili pentru alte scopuri.

De ce e atata zarva in jurul pensiilor? Pentru ca Romania, ca multe alte tari din lume, a ajuns intr-o situatie dezechilibrata a obligatiilor de pensii. Daca prin anii 1960, pentru fiecare pensionar existau 15 - 20 de lucratori, acum, la inceputul secolului XXI, pentru fiecare pensionar exista numai 2 sau 3 lucratori. Guvernele au "mancat" banii pensionarilor si acum incearca sa iasa din impas pe spatele acelorasi lucratori, care au sperat la o batranete linistita.

Bunul simt si matematica ii cer, imperativ, statului, sa considere enormele sume provenite din dobanzi bancare la contul de pensii, de care s-a bucurat de decenii. Impozarea pensiilor e o veritabila insulta adusa celor care au fost daunati de politicile perverse ale guvernelor anterioare si prezente.

Criza pensiilor in Europa

In Europa, criza pensiilor a fost declansata de imigrarea care a iesit de sub orice fel de control: milioane de musulmani din Asia si Africa au asfixiat serviciile sociale din Anglia, Franta, Spania, Germania si Danemarca. Pentru a mentine "linistea" si pentru a preveni "rascoalele" de tipul celor din Paris in 2005, Guvernul a sacrificat fondurile de pensii.

Singura tare din lume, cu o balanta a fondului de pensii capabila de a mentine obligatiile viitorului apropiat e Elvetia. E o tara in care mai multi oameni trag caruta, decat cei ce-s suiti in ea. Politica de imigrari a Elvetiei e foarte severa, publicul votand, periodic, pentru orice schimbari in aceasta lege.

In Romania, in schimb, politica liberala de imigrare si de acordare a cetateniei, atrage critica specialistilor in domeniu pentru severitatea depopularii tarii de oamenii productivi, si importurile de "clienti" neproductivi pentru serviciile sociale.

Solutia? Respingerea politicii statului care e un impediment pentru dezvoltarea economica, si crearea de conditii avantajoase pentru a atrage investitii, industrii si bunastare in tara.

Inainte de a impozita pensiile batranilor, daca nimic altceva nu se mai poate face, pentru a blanta conturile tarii, sa se taie, imediat toate salariile potentatilor cu 50%! Daca asta nu ajunge, peste un an, sa se mai taie 50%. Insa Guvernul sa nu se atinga de pensii!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#impozitare pensii, #taiere pensii legi austeritate, #criza economica Romania pensii, #sistem pensii Romania faliment , #sistemul pensii