Guvernul Ponta vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii pana in 2016

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:32
7721 citiri
Guvernul Ponta vrea sa introduca doua noi sisteme de pensii pana in 2016

Sistemul de pensii speciale, pentru lucratorii in domenii cu grad mare de uzura, precum si un nou sistem de pensii pentru agricultori ar putea fi introduse pana in 2016.

In prima categorie ar intra sectoare precum armata, politia sau mineritul, iar, in cel de-al doilea ar putea adera toti care activeaza in domeniul agriculturii si care nu au contribuit la bugetul de stat.

Astfel, potrivit propunerilor pentru noul sistem, oamenii ar putea contribui la fondul de pensii doar in momentul cand realizeaza venituri, avand in vedere ca castigurile sunt si sezoniere, si destul de mici.

Pentru acest tip de pensii se are in vedere modelul din Franta, a declarat Mariana Campeanu, la Romania TV.

"Este cel legat de o combinatie intre contributia platita de cel din agricultura si un stimulent venit din partea statului. Daca o persoana care lucreaza in agricultura se asigura cu 10 lei la sistemul de pensii, statul mai adauga 10 sau 20 de lei. Dar, daca introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, si cel care lucreaza in agricultura sa inceapa sa contribuie, daca isi va vedea banutul lui pe contul lui", a spus ministrul Muncii.

Deocamdata, nu se stie cand va putea fi implementata legea pentru noul sistem de pensii.

"Eu doresc ca, in Romania, cel putin in sistemul de pensii care afecteaza atatea milioane de oameni, sa existe o procedura normala. Sa se creeze un draft de proiect de lege, care sa fie in discutie publica, sa treaca prin Parlament si dupa aceea sa vedem cand se implementeaza", a comentat Campeanu, la Realitatea TV.

In privinta pensiilor ocupationale, ea a precizat ca orice grup profesional destul de mare poate apela la acest sistem.

"Orice categorie dintr-un anumit grup profesional care este destul de mare ca sa creeze un sistem va putea sa-si faca pensii ocupationale. Si medicii pot sa-si faca un sistem de pensii ocupationale, daca doresc sa se constituie intr-un astfel de sistem, a explicat Campeanu.

De la 1 ianuarie 2013, pensiile vor creste, a mai spus ministrul, care a declarat ca, daca nu se voteaza bugetul in timp util, pensiile marite vor fi acordate retroactiv.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#sistem pensii speciale, #sistem pensii agricultori, #Mariana Campeanu sistem pensii , #sistemul pensii