Ziare.com

Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 23:21

   

Sefa Casei de Pensii: In Romania, barbatii sunt discriminati la calcularea pensiilor
Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, spune ca ar trebui sa avem incredere in sistem, chiar daca raportul intre angajatii care platesc contributii sociale si pensionarii care le primesc sub forma de pensie este subunitar, iar bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finantat luna de luna de la bugetul de stat.

Ciutan a explicat, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei, cum functioneaza sistemul de pensii in Romania si de ce este nevoie de egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati.

"In acest moment, varsta de pensionare este de 59,8 ani pentru femei si 64,8 ani pentru barbati, iar stagiul de cotizare este 34,8 ani pentru barbati si 29,8 ani pentru femei. Deci, inca nu am ajuns la stagiul de 35 de ani si nici la varsta de pensionare de 65 de ani. Vorbim de aceste valori din anul 2015, pentru barbati, si abia din 2035, pentru femei. Aceasta egalitate de sanse poate tot societatea a cerut-o.

Pentru ca necesarul de stagiu de cotizare este diferit intre barbati si femei, aceasta diferenta se reflecta si la calculul punctajului de pensie. Adica, daca o femeie si un barbat lucreaza la acelasi loc de munca, pentru aceeasi perioada de timp, cu acelasi salariu, pentru ca necesarul de cotizare al barbatului e de 35 si al femeii de 30, iar la barbat raportarea numarului de puncte adunate se face la 35, iar la femei, respectiv la 30, punctajul e mai mare la acestea din urma. Este inechitate.

In Romania, in acest moment, barbatii sunt discriminati prin modul de calcul al pensiilor. Oricum, cresterea varstei de pensionare se va face intr-o perioada indepartata. In intreaga lume exista un trend de crestere a acesteia, in contextul cresterii sperantei de viata si a faptului ca din ce in ce mai multe persoane care se apropie de varsta pensionarii isi doresc sa ramana active", a explicat sefa Casei de Pensii.

Cum se calculeaza de fapt pensia?

Pensia se calculeaza raportand venitul lunar al unei persoane pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale la salariul mediu brut pe economie, a explicat Ileana Ciutan.

"Sa realizezi un punct de pensie inseamna ca al tau castig lunar sa fie la nivelul acestui salariu. Valoarea unui punct de pensie e in acest moment de 762,1. Daca ai lucrat un numar de ani egal cu stagiul complet de cotizare si salariul tau a fost la nivelul castigului salarial mediu brut, tu ai realizat 1 punct si atunci pensia ta e de 1 punct", a adaugat aceasta.

19.500 de pensionari au dat Casa de Pensii in judecata

Acum, Casa de Pensii are pe rol in jur de 19.500 de procese.

"Sa stiti ca 19.500 de procese la 5.300.000 de pensionari inseamna o proportie de 0,3%. Deci, nu mi se pare chiar atat de mult. Procesele aflate pe rol sunt independente de modul in care casele de pensii stabilesc drepturile. Foarte multe procese sunt pentru sporurile nevalorificate la pensie, cum este cel de acord global pentru care nu au fost platite contributiile. Alte procese sunt legate de grupele de munca. Din 2008, s-a acordat pentru fiecare an in care o persoana a lucrat in fostele grupe de munca II si I un spor de 0,25, respectiv, 0,5% asupra punctajului la pensie.

Ordinele in baza carora s-au acordat aceste grupe si-au incheiat aplicabilitatea la 1 aprilie 2001, iar pana la acel moment, angajatorii aveau timp sa-si declare toti salariatii pe care i-au avut incadrati in grupele de munca. Foarte multi angajatori incearca insa sa elibereze acum adeverinte, in baza unor ordine abrogate, pentru angajatii carora nu le-au acordat la acel moment grupe de munca, care nu au avut inscrise in carnetele de munca aceste grupe.

Pentru a fi luate in calcul, aceste adeverinte trebuie sa indeplineasca mai multe criterii: in primul rand, trebuie sa indice cu exactitate documentul prin care s-a facut incadrarea persoanei in grupa. Cei care vin acum cu adeverinte nu au intotdeauna aceste nominalizari, fie pentru ca nu au fost facute atunci, fie pentru ca nu se mai gasesc arhivele societatilor care s-au desfiintat, fie nominalizarea e facuta incorect, cu functia, si nu cu persoana. Cei care nu au avut perioada inscrisa in carnet si nici adeverinta anterioara lui 2011 intampina probleme", a incheiat Ciutan.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6162 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare

"....in contextul cresterii sperantei de viata si a faptului ca din ce in ce mai multe persoane care se apropie de varsta pensionarii isi doresc sa ramana active", a explicat sefa Casei de Pensii.Care *** ma-tii vrea sa ramana activ la salariile actuale ?

 

*

Pe de alta parte nici pensiile nu sint atractive. Unde mai pui ca din anul acesta se pare ca au schimbat pe sestache un coeficient de calcul si pensiile calculate pentru aceasi perioada lucrata cu cotizatii asemanatoare, anul asta ies la calcul puncte mai putine cu 20-30 %. De ex. echivalentul pentru 1000 lei anul trecut acum este de cca. 700-800 lei.Cineva ar trebui sa verifice treaba asta.

U.E. sa creasca toate pensiile!

U.E., "noua stapanire", are datoria de a creste toate pensiile, de a aduce pensia minima la o mie de euro pe luna si de a scadea varsta de pensionare, la 50 de ani!
In acest fel, vor fi locuri de munca pentru cei tineri.
Cei care-au facut lovitura de stat din '89 si care s-au pus stapani in locul "dictatorului", sa nu dicteze Romanilor sa munceasca pana crapa, ci sa le asigure un trai decent!

Nu se schimba regulile jocului, in timpul jocului, decat cu acordul tuturor partilor: Romanii care "au intrat in campul muncii" pe vremea lui Ceausescu stiau ca vor iesi la pensie la 60 de ani. Se mai spunea ca noile tehnologii vor permite SCADEREA varstei de pensionare.

Care "baietii destepti" au venit cu ideea de-a mentine Romanii sclavi pana crapa???!!!

Desteapta-te, Romane!

Eu vreau sa raman activ!

Sunteti cu totii o gramada de putori! O duceti prost din caua lenei voastre endemice. Degeaba il injurati pe Basescu, Ponta, sau papa de la Teheran, o duceti prost pentru un singur motiv. Acela ca sunteti lenesi!

"Nu vrem sa muncim, da' sa ne dea!"
Sa va dea o p***!

exista o relatie intre titlul comentariului si ultima propozitie!

"Eu vreau sa raman activ! & Sa va dea o p***!" Ce faci ca sa ramii activ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor