Sistemul de pensii publice s-a nascut falimentar

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 17:46
6259 citiri
Sistemul de pensii publice s-a nascut falimentar
Foto: Romania Libera

Sistemul public de pensii este falimentar peste tot in lume unde inca este in vigoare. Populatia globului a imbatranit, populatia activa este in scadere, iar rata somajului la nivel global a crescut dramatic in contextul crizei economice.

Romania paote fi considerata chiar un caz si mai aparte. La noi, cum romanii s-au obisnuit, din cauza permisivitatii legilor si a inaltului nivel de coruptie, sa fenteze orice sistem, exista numeroase cazuri in care persoane inca apte de munca prefera sa aleaga pensionarea anticipata, ajungadu-se la un deficit enorm al sistemului.

Sistemul de pensii, o gaura neagra

Astfel, sistemul de pensii romanesc a ajuns sa fie un vid care, oricati bani ar intra atat din contributii, cat si de la buget, nu se poate acoperi niciodata.

Sistemul de pensii din Romania este un sistem de tipul "pay as you go", respectiv, contributiile incasate de la persoanele active se transforma imediat in indemnizatii pentru pensionari.

Pensionarii romani, victime sigure ale masurilor de austeritate

Sistemul public de pensii, ca si in alte tari din lume, are cateva caracteristici care il predispun falimentului: este un sistem unic si impus de lege, nu exista o alta alternativa; este obligatoriu, toate persoanele active se supun reglementarilor acestui sistem si este generalizat, adica nu este adaptat nevoilor personale ale cetateanului.

Principala problema cu care se confrunta sistemul public de pensii din Romania este insuficienta fondurilor. Din punct de vedere tehnic, actualul sistem de natura contributiva bazat pe redistribuire foloseste cote de contributii din ce in ce mai mari (contributiile au crescut de la cca. 14% in 1990 la cca. 25,5% in medie incepand cu 1992).

Acest fapt se datoreaza, in principal, scaderii continue a numarului de persoane active, fenomen cauzat de cresterea numarului de persoane care desfasoara activitati pe cont propriu si nu platesc contributii la asigurarile sociale, de numarul foarte mic de agricultori care se asigura in vederea obtinerii unei pensii, de scaderea substantiala a varstei reale de pensionare, din cauza multiplelor posibilitati de pensionare anticipata; de cresterea numarului de someri, persoane care, cel putin temporar, nu contribuie la sistemul asigurarilor sociale si de amploarea fenomenului muncii "la negru".

Andreea Paul Vass: Sistemul actual de pensii va secatui in circa 30 de ani

Pensia publica, pe cale de disparitie

Chiar consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, declara saptamana trrecuta ca actualul sistem de pensii se va secatui in circa 30 de ani daca nu va suferi modificari.

In opinia acesteia, "ananghia sistemelor actuale publice de pensii se datoreaza in multe tari procesului politic care nu a ezitat sa promita si sa ofere mai mult decat poate fi suportat din nivelul contributiilor".

Ea recomanda cresterea "cu viteza accelerata" a contributiilor in fondurile private de pensii prin mecanisme fiscale atractive, in conditiile in care fondul public de pensii nu este sustinut de nicio investitie reala.

Bogdan Glavan, la TV Ziare.com: Sistemul de pensii e o uriasa escrocherie

Si profesorul de economie Bogdan Glavan, de la Universitatea Romano-Americana, declara pentru Ziare.com "sistemul de pensii este o uriasa escrocherie", care "demotiveaza munca, demotiveaza inovatia, demotiveaza asumarea riscului de catre antreprenori, astfel incat creaza conditii pentru ceea ce se cheama subfinantarea sistemului".

Solutia este transferul la sistemul de pensii private, sustine Bogdan Glavan. Profesorul da exemplul statului Chile, unde bugetul de stat are excedent, nu deficit, iar banii sunt directionati catre construirea de autostrazi.

"Acest sistem de pensii a fost implementat in Chile, acolo s-a prevazut o contributie minima de 10% care a permis individului sa isi mareasca contributia la 20% din salariul brut si a avut un succes colosal, in prezent sunt peste 50 de miliarde de dolari capitalizate prin sistemul privat de pensii care sunt investiti in constructia de autostrazi, in sistemul de infrastructura.

Bugetul public de pensii, deficit de 1 miliard euro in numai cinci luni

In Chile se contruiesc drumuri fara sa existe deficit bugetar, Chile are istoric excedent bugetar. Chile a intrat in OECD, Romania nu a intrat in OECD. Cum e posibil ca Chile sa aiba aceste performante? Pentru ca nu are aceste sisteme publice care sunt falimentare", sustine profesorul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#sistem pensii stat faliment, #sistem public pensii faliment, #pensionari angajati deficit , #sistemul pensii
Comentarii