Guvernul a atacat din nou la CCR pensiile speciale ale alesilor locali (Video)

Luni, 27 Iunie 2016, ora 14:29
9911 citiri
Guvernul a atacat din nou la CCR pensiile speciale ale alesilor locali (Video)
Foto: Arhiva / Guvern

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, luni, ca Guvernul a contestat din nou la Curtea Constitutionala legea privind pensiile speciale pentru alesii locali.

Premierul a explicat la postul public de radio ca legea risca sa afecteze sustenabilitatea sistemului public de pensii si a precizat ca impactul bugetar ar fi de 400 de milioane de lei pe an.

In plus, Dacian Ciolos a subliniat faptul ca aceste pensii nu respecta principiul contributivitatii.

"Inseamna ca dai ca si pensie mai mult decat categoria respectiva a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie sa suporte cheltuiala. Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la CCR, chiar astazi am semnat aceasta sesizare. Ele risca sa afecteze insasi consolidarea ideii de pensii si a sistemului public", a afirmat Ciolos.

Guvernul nu vrea sa taie pensiile

El a spus ca acest guvern nu are intentia de a propune o reforma a sistemului de pensii, precizand ca nici nu vor fi taiate pensiile.

"Aceste mesaje transmise, ca Guvernul nu mai plateste pensiile sau ca taie pensiile, sunt doar petarde cu interes electoral sau pentru a destabiliza si a crea ingrijorare in randul pensionarilor. Nu ne vom atinge de sistemul de pensii, insa vrem sa luam masuri pentru ca acest sistem sa fie credibil si sa nu il aruncam in aer prin decizii care risca sa il destabilizeze", a declarat premierul Dacian Ciolos.

Anterior atacarii legii la CCR, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, le-a cerut primarilor, saptamana trecuta, sa iasa public si sa spuna ca nu au nevoie de aceste pensii speciale care afecteaza sistemul public de pensii.

"Pensiile speciale sunt facute pe un regim noncontributiv, ceea ce inseamna ca noi toti ceilalti cotizam cu bani pentru ca aceste pensii sa poata fi platite", a aratat ministrul Muncii.

Amintim ca saptamana trecuta Senatul a adoptat din postura de camera decizionala proiectul de lege prin care alesii locali care au cel putin un mandat dus la capat beneficiaza de pensii speciale.

Proiectul fusese contestat anterior, tot de Guvern, la Curtea Constitutionala, care a declarat neconstitutionale unele aspecte, fiind retrimis la Parlament pentru modificari.

Legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017, daca trece de CCR si este promulgata de presedinte.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ciolos CCR pensii speciale alesi, #Guvern contestatie CCR pensii alesi , #sistemul pensii