Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pensiile speciale pentru profesori, adoptate tacit de deputati

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:01
9149 citiri
Pensiile speciale pentru profesori, adoptate tacit de deputati
Foto: Ziare.com

Proiectul de lege privind acordarea unor pensii speciale dascalilor din invatamantul preuniversitar a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, urmand sa fie inaintat Senatului, care este camera decizionala.

Deputatii nu au dezbatut propunerea legislativa pana la termenul legal de 22 martie, astfel ca aceasta a fost adoptata tacit, se arata pe site-ul Camerei.

Proiectul propune o pensie de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar cu o vechime de 30 de ani in invatamant.

Guvernul a transmis pe 28 ianuarie ca nu sustine proiectul, inaintat la sfarsitul anului trecut de un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD si doi neafiliati.

De altfel, propunerea legislativa a fost avizata negativ de Comisia de buget, cu unanimitate de voturi, precum si de Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor.

Parlamentarii au depus, pe 21 decembrie, propunerea legislativa, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede ca "personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant, beneficiaza, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii".

In expunerea de motive se precizeaza ca, in prezent, Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 ca personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile legii privind asigurarile sociale si pensile din sistemul public. In acelasi timp, spun initiatorii, legea defineste invatamantul ca "prioritate nationala". Autorii propunerii mai sustin ca, la fel ca magistratii, profesorii sunt indreptatiti sa beneficieze de pensii speciale.

"Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii", se arata in expunerea de motive.

La sectiunea impact macro-economic, initiatorii au precizat ca "proiectul nu se refera la acest subiect". In schimb, ei precizeaza, la capitolul impact social, ca o astfel de lege asigura "recunoasterea statutului cadrelor didactice in societate, precum si echitate in raportul cu alte categorii bugetare care beneficiaza de pensii in conditii speciale".

Initiatorii au precizat ca proiectul a fost trimis spre consultare federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar. Printre semnatarii propunerii legislative se afla si fostul lider sindical, senatorul PSD Catalin Croitoru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#pensii profesori proiect de lege , #stiri pensii