Eckstein Kovacs Peter, audiat la DNA

Miercuri, 29 August 2012, ora 13:13
3742 citiri
Eckstein Kovacs Peter, audiat la DNA
Foto: Cotidianul

Fostul senator UDMR Eckstein Kovacs Peter a fost audiat, miercuri, la DNA, privind anumite retrocedari care figureaza intr-un dosar intocmit de procurorii anticoruptie.

Mai exact, retrocedarea in cauza este cea a cladirii colegiu din Sfantul Gheorghe catre Episcopia reformata a Ardealului, care, in opinia procurorilor, a fost efectuata in mod ilegal, arata Digi 24.

Procurorii au demarat o ancheta in acest caz, retrocedarea fiind considerata ilegala de o prima instanta. Justitia a decis intoarcerea imobilului in patrimoniul autoritatilor locale, insa acestea nu o doresc.

Eckstein Kovacs a declarat, dupa audieri, ca a venit pentru a cere clarificarea rolului sau in acest dosar, spunand ca daca retrocedarea va fi declarata ilegala, atunci va suporta consecintele legale.

"Am venit la DNA sa depun o sesizare prin care solicit sa se clarifice rolul meu in calitate de fost ministru pentru minoritati la restituirea Colegiului Miko din Sfantul Gheorghe Bisericii Reformate. In perioada 1999-2000, am fost ministru care avea atributia de a propune Guvernului ce imobile sa se restituie minoritatilor nationale. Eu am fost cel care a promovat HG 1334 din decembrie 2000 in care am inclus acest colegiu national.

Trei oameni care au facut parte din comisia de retrocedare sunt in fata instantei. Cei care au promovat actul normativ nu raspund? Vin si solicit sa se faca clar daca aceasta retrocedare a fost legala sau nelegala si atunci urmeaza sa suport rigorile legii", a declarat acesta.

Fostul senator considera ca, din moment ce retrocedarea a trecut de Guvern, automat a fost una legala.

"Am actionat legal. Vreau sa nu pluteasca deasupra mea acest fapt. Vreau sa vad pozitia DNA", a mai spus Eckstein Kovacs.

De altfel, potrivit spuselor lui Eckstein Kovacs, o manifestatie va fi organizata, pe 1 septembrie, pentru sustinerea colegiului, a carui situatie este incerta, insa a precizat ca nu va participa la aceasta.

"Cladirea e monument. Instanta a dispus sa fie scos din patrimoniul bisericii, ceea ce poate crea un precedent foarte periculos, o renationalizare. Este un proces in curs, dar lumea e scandalizata si de sentinta", a incheiat fostul demnitar, in semn de avertizare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Eckstein Kovacs audiere DNA, #Eckstein Kovacs Peter dosar DNA, #retrocedare Eckstein Kovacs , #stiri Peter Kovacs