Ziare.com

Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme

Luni, 11 Februarie 2019, ora 23:01

   

Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme
Sustinerea productiei de usturoi si a efectivelor de bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finantate din bugetul Ministerului Agriculturii in 2019, potrivit informatiilor prezentate luni de ministrul de resort, Petre Daea, in comisiile reunite de specialitate din Parlament.

"Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus si programe noi in acest an, precum sustinerea cultivarii de usturoi in Romania, stiindu-se ca exista o ingrijorare legitima ca pe piata romaneasca nu exista o cantitate suficienta care sa raspunda pretentiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind intr-o cantitate extrem de insemnata.

Acest program arata ce am prevazut in programul nostru de guvernare (...), unde am spus ca in fiecare an vom prezenta doua programe deficitare care isi au explicatia in balanta de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevazuta o suma de 9,3 milioane de lei", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

El a spus ca un alt program nou, "bine venit pentru sectorul piscicol si cel de acvacultura" este acela de a subventiona motorina. "Asa cum am facut si la celelalte sectoare stim ca acest mecanism functioneaza de cativa ani in Romania si acum este operabil pentru cei care isi desfasoara activitatea in acvacultura. (...) Anul acesta
subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut", a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a mentionat si programele care vizeaza mentinerea si dezvoltarii raselor de animale indigene, in speta de taurine, rasa baltata romaneasca si bruna, unde au fost prevazute 5,25 milioane de lei.

"Un alt program nou este sustinerea bubalinelor. Trebuie sa vedem importanta genetica si nu numai a acestor animale care au reclamat o atentie pe masura, data fiind scaderea efectivelor si importanta pe care o au aceste efective in economia rurala, in preocuparea fermierilor. Avem o suma de 5 milioane de lei in buget pentru acest domeniu", a adaugat Daea.

Nu in ultimul rand, seful MADR a mentionat ca programul privind tomatele romanesti va continua si anul acesta, iar suma alocata este mai mare cu 5,37% pentru ca s-a mizat pe o inscriere mai numeroasa a producatorilor.

"De la un an la altul numarul acestora a crescut si am estimat o crestere a numarului fermierilor care pot sa se inscrie in acest program pentru a beneficia de sprijinul cuvenit, pana la 18.000 de fermieri. Un alt program inceput de anul trecut si pe care il avem si in 2019 este programul de comercializare a lanei, cifrat anul acesta la 36 de milioane lei si o crestere de 59,8%. Un alt program de sustinere care are trainicia lui, si are doi ani de viata, este programul de sprijin pentru porcul Bazna si Mangalita. In bugetul de anul acesta este prevazuta o suma cu 4,84% mai mare decat anul trecut, iar in cifre absolute - 4,6 milioane de lei", a spus Petre Daea.

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anul 2019 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fiind aprobate doua din cele opt amendamente.

MADR dispune in 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, in crestere cu aproape 15% fata de executia preliminata pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmand sa fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii si mediului rural, pescuitului si afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Pentru urmatorii doi ani, 2020 si 2021, bugetul MADR este estimat la 18,69 miliarde lei, respectiv 18,49 miliarde lei, insa acesta va creste semnificativ pentru 2022, sumele prevazute fiind de 30,62 miliarde de lei.

Creditele de angajament in 2019 reprezinta 23,92 miliarde de lei, in scadere cu 7,55% fata de anul anterior.

Cheltuielile curente bugetare sunt estimate la 22,83 miliarde de lei in 2019, cu 14,33% mai mult fata de anul anterior, in timp ce cheltuielile de personal ajung la 667 milioane de lei, cu 8,84% mai mult fata de alocarea din anul anterior.

Subventiile acordate producatorilor agricoli reprezinta 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% fata de 2018, in timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 reprezinta 17,85 miliarde de lei (+11,32%) .


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4092 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Regret, dar imi marturisesc nestiinta. Nu am auzit in viata mea de

BUBALINE.
De usturoi am mai auzit.

 

Daea e foarte pro.st si nu realizeaza ca Romania nu are agricultura

pe el l-au trimis acolo sa-si bata joc de el si sa distreze lumea cu discursuri amuzante !

 

Daea e cea mai tampa bubalina PSD-ista ...

de parte barbateasca.

Daea o sa faca lupte intre bubaline si cormorani !

---------------------------

Daia e un alt prostanac care taie frunza la caini

interesant cum isi bate joc Dragnea de noi si de banul public!...la fel interlopii gen Valcov sau analfabetii gen Daia, Andronescu, Pintea, etc

P.DAEA E UN ERUDIT SUBTIL ...mai greu de inteles , pentru ca

multi cormorani lacomi scapati de puscarie s-au apucat sa-i multumesca .

Cine mai are inspiratia sa fie acolo unde trebuie si sa studieze el plantele din natura, vorbind ceva de neinteles cu ele ...asteptam noi mostre de tembbelism cu acest miraculos ministru care , totusi nu e femeie ??!!

Daia a fost contaminat de cormorani.Daia e otravit

deja Daia se crede cormoran si croncane ca un cormoran...

Da-ea suntem aici

Pentru ca ne conduc "bubaline" ca Daea.

 
 

 

Daea a fost domesticit cu vitamina D si acum nu stie ce-i cu el !

nu se simte bine imbracat , nu vrea sa se incalte , nu mai poate nici sa cotcodaceasca , nici sa necheze , l-au pus sa se spele ... e distrus !

 

Ministrul agriculturii sprijina ceva greu de realizat in Romania !

1.Subventionarea cresteri bubalinelor este intradevar laudabila,dar pentru ea este nevoie de 10 ani si sume de 20 de ori mai mari decit cele alocate.Ferme de 40-50 de bivolite sint putine, fermele de 3-5 sint mai multe,insa un numar semnificativ de capete comparabil cu a vitelor - catre SUTE de mii,este irealizabila fara citeva sute de milioane de Euro!Si de unde banii?Nu zic ca nu trebuie incercat,dar rezultatul este nesemnificativ pentru o zootehnie nationala.Poate de imagine politica,ca facem totusi ceva,da!
2.Cultivarea usturoiului este o gogorita...agricola-politica.Iata ca din industrie,SUROGATELE economice se muta si in agricultura!
Usturoiul este o planta pretentioasa la cultura, este un fel de REGINA,deoarece pretinde un pamint bun,irigare,munca multa pentru cultivare, intretinere,tratare chimica si recoltare-uscare, depozitare,iar Romania n-are Forta de munca nici pentru constructii,cu atit mai putin pentru usturoi!Usturoiul are vreo 8 boli si alti 4 daunatori,care cer alta munca,de combatere.
Insasi "piata" a dovedit ca usturoiul este putin cultivat deoarece nu este o cultura rentabila-iar subventiile n-o pot face altfel,decit daca sustin intreg necesarul Romaniei.
3.Era de mirare ca ministrul agriculturii, secretarii de stat,consultantii lor tehnici si economici sa le spuna-la fel ca in Ungaria sau Polonia-ca Romania trebuie sa abordeze noile culturi de care-i plina Europa estica.Este vorba de cultura Afinului Canadian si Siberian,a Aroniei,Alunului Sirian,Catinei sau altor culturi de Fructe de Padure, care cer manopera putina sint arbusti productivi 25 de ani,produc pe orice teren, nu au boli ca legumele, un KG. de aronia, afine cit unghia degetului mare, aduse din Polonia sau alte tari Estice,se vind intre 20 si 50 de lei/kg. pe piata sau in supermarketuri. De asemenea sint cerute la export.
Acesti arbusti sint plantati la "virsta" de 3-4 ani, in 2 ani intra pe rod,producind 25 de ani,fara sa trebuiasca plantati anual si sa-i muncesti ca pe USTUROI.Au nevoie de putine operatii,principala fiind...culesul.
Ca orice fructe de padute, au cerintele lor-dar costurile sint mult mai reduse.
Patria usturoiului va ramine China,unde forta de munca din zonele necuprinse de industrializare este aprope gratuita,iar cu ei nu va putea concura nimeni la productia de usturoi.Exportind o tona de afine de aronia sau de catina,cumparam 4-5 tone de usturoi uscat impachetat in saculeti albi...
Cine nu crede adevarul celor spuse,nu are decit sa verifice pe NET fiecare afirmatie.O poate face chiar d-l ministru Daia si cine i-a recomandat cultura usturoiului.Usturoiul nu va creste pe sutele de hectare pirloaga sau pe dealurile golase din fiecare sat,unde pot fi cultivate fructe de padure,singurele ce pot aduce Primariei "salarii marite" si eradica saracia...

 

Din 11 comentarii, acesta e singurul la obiect.

Celelalte sunt făcute de postaci?Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor