Seful Concurentei ii raspunde lui Daea: Nu prinzi hotul daca faci prea multa galagie

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 14:00
5142 citiri
Seful Concurentei ii raspunde lui Daea: Nu prinzi hotul daca faci prea multa galagie
Foto: Hepta.ro

Fiecare are stilul sau, insa important este sa colaboram si sa ne facem treaba, astfel incat consumatorii romani sa beneficieze de cele mai bune preturi, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Declaratia sefului autoritatii de concurenta vine la o zi dupa ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, in sedinta de Guvern, ca Bogdan Chiritoiu ar trebui sa dea explicatii Executivului pentru afirmatiile potrivit carora deficitul bugetar poate fi o cauza a scumpirii alimentelor.

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, autoritatea este o institutie puternica si profesionista iar colaborarea intre institutii trebuie sa se realizeze discret, in intalniri directe, si sa nu fie mediata de presa.

"Nu cred ca exista dubii ca in Consiliul Concurentei statul roman are o institutie puternica si eficienta, profesionista. Evident ca pe situatii punctuale trebuie sa colaboram. Teoretic pot fi divergente, dar de fapt nu sunt divergente, tragem in aceeasi directie. Vrem sa ne asiguram ca piata functioneaza in Romania, iar consumatorii romani beneficiaza de cele mai bune preturi.

Abordarile pot fi diferite pentru ca avem alte instrumente legale si este foarte bine sa ne completam unii pe altii. Prin specificul activitatii noastre, care inseamna sanctionarea unor intelegeri ilegale, pentru asta avem nevoie de o anumita discretie. Nu prinzi hotul daca faci prea multa galagie", a mai spus Chiritoiu.

Jurnalistii au insistat, indicand limbajul colorat al ministrului Agriculturii la adresa sa, iar Chiritoiu a raspuns: "Sunt un functionar cenusiu al statului roman, da, asta sunt... Fiecare om are stilul lui. Nu suntem toti la fel, fiecare are stiluri diferite. Nu este important sa fim cantonati intr-o polemica intre persoane si intre institutii, ci important este sa colaboram intre noi si sa ne facem treaba".

Presedintele Concurentei a mai spus ca nu a vorbit pe aceasta tema cu Petre Daea inaintea sedintei de Guvern.

El a explicat ca scumpirea de 50%, cum se observa la oua si unt, nu poate fi pusa cu totul pe seama deficitului si deprecierii cursului, iar pentru aceasta a fost demarata analiza Consiliului Concurentei.

"Daca vorbim de pretul oualor, o crestere de 50% nu se poate explica doar prin efectul macroeconomic al deficitului bugetar, deficitului comercial si al deprecierii cursului. Aceste elemente exista, ele genereaza o crestere moderata a pretului, iar cresterea de 3% din octombrie 2017 fata de octombrie 2016, aceea este o crestere moderata a preturilor si ea se leaga de aceste variabile macroeconomice.

Cresterea mare la oua nu are legatura cu aceste variabile. Avem o analiza inceputa. Vedem evolutiile internationale si ca aceste lucruri se intampla si in alte tari din UE. Nu excludem faptul ca pot fi comportamente incorecte, ilegale ale unor actori din Romania, iar acestea, daca le vom identifica, le vom sanctiona", a aratat Chiritoiu.

Reamintim ca saptamana trecuta, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca a sesizat Consiliul Concurentei in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata.

Si fermierii solicita interventia autoritatilor, in contextul in care ei spun ca isi vand productia la preturi mai mici decat acum cateva saptamani, insa, pe de alta parte, produsele ajung la consumator cu preturi mult mai mari.

Ce preturi au crescut si ce spun producatorii

Ouale au ajuns sa coste in prezent peste un leu bucata, iar pretul untului aproape ca s-a dublat. Majorari de preturi s-au inregistrat si la alte produse lactate, la carne si produse din carne.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) sustin ca pretul oualor a crescut la poarta fermei cu doar 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata insa de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de UCPR, in luna octombrie 2017, ouale s-au vandut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.

Si pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, dar, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine, alimentele s-au scumpit.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) arata ca, desi pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, cu toate acestea in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit, astfel incat asociatia solicita autoritatilor sa intervina.

"Astazi, fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei - cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret. Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20%, in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil si cu tendinte de scadere", arata asociatia.

De asemenea, laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator.

"Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi mai departe, acestea ajung la consumator cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie", spune Mary-Eugenia Pana, presedinte ACEBOP.

Strategie pentru favorizarea produselor marca proprie?

Producatorii reclama si politica de pret a retailerilor prin care se vizeaza scoaterea de pe raft a produselor acestora in favoarea produselor marca proprie. La baza acestor reclamatii, depuse si la Consiliul Concurentei, sta un fapt usor de observat in marile lanturi de magazine.

Multi cumparatori pot sa observe diferenta substantiala de pret (minimum 30 - 50%) la acelasi sortiment (lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine, legume) intre produsele diverselor branduri si produsul marca proprie al retailerului.

De exemplu, daca vrem sa cumparam lapte (sa zicem la bidon de un litru si jumatate), putem sa observam ca produsul marca proprie al lantului de magazine este cu 2-3 lei mai ieftin decat produsele celorlalte branduri.

La o prima vedere, am putea sa spunem ca asta e, pana la urma e in favoarea cumparatorului, daca poate sa cumpere mai ieftin un produs.

Insa daca aceasta diferenta este doar o strategie de pret menita sa ii scoata de la raft, prin vanzari din ce in ce mai mici, pe producatori? Iar ulterior sa poata sa creasca pretul produsului marca proprie, cu beneficii doar pentru retailer si cu mari pagube pentru producatori.

Producatorii reclama, practic, o strategie de pret in cinci etape a retailerilor:

1. retiailerul analizeaza care produse se vand si care este marja;

2. producatorii sunt oferati sa produca sub marca proprie a retailerului acele produse care au fost observate ca au volume mari de vanzare si marje bune;

3. produsele comercializate sub marca proprie sunt avantajate prin o marja impusa de retailer mult mai mica, in conditiile in care au ambalaje similare cu produsele diferitelor branduri si sunt plasate langa produsele de brand.

4. in timp, vanzarile se muta de pe produsele brandurilor pe produsele similare marca proprie si brandurile sunt practic excluse de la raft deoarece nu mai au vanzari

5. cand piata permite, pretul la produsul marca proprie este crescut puternic, in conditiile in care nu mai are practic competitie la raft

Rezultatul: cumparatorul nu beneficiaza decat pe termen scurt de preturi mai mici, iar producatorii autohtoni sunt fortati sa produca si sa comercializeze produsele in conditii defavorabile, asta in cazul fericit in care mai raman pe piata.

Pana acum, marile lanturi de magazine nu au comentat aceste situatii.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Petre Daea scumpiri Consiliul Concurentei , #ministrul Agriculturii