Sustin oaia!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 01 Iunie 2017, ora 09:42
9857 citiri
Sustin oaia!

Sustin ideea ca oaia sa devina brand de tara al Romaniei.

Dupa batalia de la "Ovine", cand au castigat spectaculos si fara drept de apel batalia cu armata rusa, nu cred ca mai avem dreptul sa le refuzam vreo onoare acestor luptatoare. Deci oaie sa fie!

Lasand gluma la o parte, ideea ministrului Turismului, Mircea Dobre mi se pare nu numai atat de stupida, dar atat de inutila si neprovocata incat tind sa cred ca a fost lansata tocmai pentru a genera o previzibila si fara niciun risc de esec diversiune care sa mute atentia de la legea salarizarii sau alte necazuri ale PSD.

De ce spun ca e perfect inutila? Pentru ca pana in 2020 nu putem umbla la brand din ratiuni care tin de finantarea europeana, dupa cum recunoaste acelasi ministru Dobre.

Si poate ca dupa aceasta precizare cu aer de Postelnicu in fata instantei de judecata, chestiunea se stingea daca nu se trezea vorbind si filosoful acestui Guvern, ministrul neinteresat de numarul picioarelor porcului, dar cazut fara scapare in admiratia oii, dl Daea: "Oaia este o statuie vie. Langa oaie gasesti o frunza, dar langa frunza nu gasesti o oaie"

Cum sa mai ignori asa ceva, cu atat mai mult cu cat chestiunea nici macar nu este strict anecdotica? Mie mi se pare mai degraba simptomatica.

In primul rand, ne arata un mare amatorism. Lasand la o parte chestiunea fondurilor europene, nimeni nu pare a intelege ca un brand pentru a fi eficient trebuie sa aiba niste caracteristici clare.

Pe de-o parte, trebuie sa fie reprezentativ pentru produsul cu pricina printr-o asociere simpla, imediata. Asa cum oaia ar fi reprezentativa pentru Australia de exemplu, sau cum taurul este reprezentativ pentru tara coridelor. Crestem si in Romania oi, facem telemea, dar nu este aceasta o componenta majora, definitorie a economiei nationale.

Inteleg ca ar fi legat de Miorita. Si cati straini stiu asta, cati au auzit de Miorita? Cu tot respectul, nu e nici Shakespeare, nici Mozart. Este o balada de strict consum intern si inca una greu de explicat unor straini (chiar si multor romani).

Daca tot ne gandim sa scapam de la fel de neinspirata frunza, nu vad de ce nu am alege ceva cu adevarat reprezentativ, cu recunoastere internationala imediata, cum ar fi spre exemplu Coloana Infinitului a lui Brancusi sau manastirile, nu numai cele din Moldova.

Dar sigur ca asa fiecare ne putem da cu parerea fara numar. Care cu oaia, care cu coloana, care cu frunza, cand in mod normal alegerea trebuie facuta profesionist, pe niste criterii si socoteli foarte precise.

In plus, daca tot vrem sa stimulam turismul, o cat se poate de legitima dorinta, inainte de a inventa cel mai sugubat brand de tara, ar trebui sa avem ce promova. Adica nu doar obiective atractive, ci si infrastructura care sa le faca accesibile si drumul catre ele cat se poate de placut.

Adica drumuri bune, aeroporturi bune, servicii hoteliere de calitate, asistenta sanitara de calitate etc. Pana una alta, cine vrea sa viziteze Romania in perioada aceasta este avertizat oficial ca ar fi bine sa se vaccineze, iar un asemenea avertisment bate orice brand.

Totusi, oaia, din perspectiva Mioritei, ar fi pe undeva reprezentativa pentru Romania. Pe de-o parte, este reprezentativa pentru inclinatia noastra maladiva catre lamentatie si victimizare. Nu cred ca exista ceva care sa ne placa mai mult decat sa ne plangem. Vaicareala este forma noastra de confort interior suprem.

Chiar si in argumentatia sa, ministrul Dobre spunea ca ar trebui sa alegem oaia pentru ca Miorita nu ne-o poate lua nimeni. Adicatelea, in rest, suntem niste victime, "toti ne bate, tot ne fura". Am fi centrul universului, daca lumea n-ar fi rea cu noi si arbitrul nu ne-ar fura invariabil.

Sigur, dl ministru putea lua in calcul si faptul ca nu se fura ceea ce este atat de neinspirat, ca sa nu zic stupid, incat nu are cum sa foloseasca la ceva.

Ar fi o ironie fara margini sa ne facem brand de tara din exact ceea ce ar trebui sa schimbam, adica aceasta pasivitate, acest fatalism in care ne impachetam comoditatea. In fata obstacolului e cu mult mai usor sa te lamentezi, decat sa te mobilizezi.

Povestea e simptomatica prin amatorismul dezarmant al abordarii ministrului Turismului, care arunca vorbe fara nicio constientizare a greutatii pe care trebuie sa o aiba vorba unui ministru.

Si nu in ultimul rand, declaratia dlui Daea are dimensiunea ei reprezentativa. Ce face dl Daea? Impacheteaza in poleiala cu pretentii metafizice o aberatie perfecta. Daca depasesti primul moment de stupoare, cum naiba sa nu se poata frunza fara oaie, dar sa se poata oaie langa frunza?

E si asta o boala romaneasca, raspandita mai ales la varf: forma fara fond, ineptia cu pretentii, convingerea propriei genialitati neintelese.

Din aceste puncte de vedere, da, poate ca oaia ar fi cat se poate de reprezentativa pentru Romania, daca nu vrem sa depasim apasatoarea conditie mioritica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#oaia brand de tara , #ministrul Agriculturii