Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

USR cere demisia ministrului Daea pentru incompetenta privind gestionarea pestei porcine

Miercuri, 29 August 2018, ora 12:40
1837 citiri
USR cere demisia ministrului Daea pentru incompetenta privind gestionarea pestei porcine
Foto: Facebook/ Uniunea Salvati Romania - USR

Uniunea Salvati Romania a cerut, miercuri, demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru modul in care gestioneaza "criza declansata de gripa porcina africana", printre motive fiind absenta unei campanii informative, neclaritati despre despagubiri si "declaratii haotice".

"USR cere demisia Ministrului Agriculturii Petre Daea pentru incompetenta de care da dovada in gestionarea crizei declansata de gripa porcina africana", transmite formatiunea politica.

Motivele invocate de Uniunea Salvati Romania pentru cerera demisiei adresata ministrului Agriculturii sunt:

"Felul iresponsabil si scandalos in care a gestionat criza pestei porcine africane, boala virala cu o mortalitate de 100% care a afectat ferme si gospodarii din 10 judete provocand pagube economice enorme;

Absenta unor campanii de informare adecvate cu privire la raspandirea bolii;

Neclaritatile intolerabile legate de dosarele de despagubire pentru fermierii si taranii ai caror porci au fost sau urmeaza sa fie sacrificati;

Incapacitatea cronica de care a dat dovada in ceea ce priveste stoparea extinderii focarelor de pesta porcina africana;

Declaratiile haotice referitoare la absenta expertilor nationali sau internationali pe acest subiect".

Formatiunea politica mai sustine ca "autoritatile romane au avut la dispozitie toate instrumentele si mecanismele conferite de lege, dar si exemple de bune practici, pe care le-ar fi putut utiliza pentru managementul situatiei si pastrarea sub control a virusului si evitarea raspandirii in mod atat de fulgerator a bolii".

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat marti ca sunt intocmite 1.603 dosare de despagubire pentru pesta porcina africana, iar banii vor fi alocati in urma rectificarii bugetare, existand si fonduri europene pentru aceste despagubiri.

"Din datele pe care le avem de la ANSVSA, din 1.603 dosare pana la aceasta data care au fost intocmite si solicitate, au fost platite pana la aceasta data 82 de dosare", a spus Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

"Din discutiile pe care le-am avut cu presedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul Agriculturii, se asteapta rectificarea bugetara pentru a da pozitie bugetara, pentru ca nimeni nu a putut sa prevada in pozitia bugetara, se asteapta rectificarea bugetara pentru alocarea sumelor si pentru a fi platite despagubirile", a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea a precizat ca "nu ramane niciun cetatean nedespagubit", iar despagubirea "se da de la bugetul statului, apoi se foloseste mecanismul prevazut de Regulamentul 652 al Comisiei Europene". Regulamentul "spune foarte clar ca aceste despagubiri pe documentele prezentate de ANSVSA, banii respectivi vor veni de la Uninunea Europeana", a mai spus ministrul Agriculturii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#USR demisie ministrul Agriculturii, #USR demisie Petre Daea , #ministrul Agriculturii