Deputatii juristi, amendati de ANI din cauza lui Petre Roman: Risca sa fie cercetati penal

Marti, 03 Februarie 2015, ora 20:49
9065 citiri
Deputatii juristi, amendati de ANI din cauza lui Petre Roman: Risca sa fie cercetati penal
Foto: Arhiva Ziare.com

Toti membrii comisiei juridice din Camera Deputatilor au fost amendati, marti, de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru ca nu l-au revocat din functie pe deputatul Petre Roman (PNL), in ciuda faptului ca raportul de incompatibilitate intocmit de inspectorii de integritate pe numele lui a ramas definitiv.

Astfel, fiecare dintre cei 22 de membri ai comisiei juridice a primit o amenda de 2.000 de lei, conform adresei trimise, marti, de ANI presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea.

Mai mult, ANI avertizeaza ca in situatia in care Camera Deputatilor nu va constata "demiterea de drept" din calitatea de deputat a lui Patre Roman, ca urmare a faptului ca "Raportul de evaluare nr. 10447/G/II/12.03.2014 a ramas definitiv prin necontestare", arunci ANI "va proceda la sesizarea organelor de cercetare penala cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta la art. 297 Codul penal".

ANI a solicitat inca din data de 12 ianuarie revocarea lui Petre Roman dupa ce acesta nu a contestat in termen raportul de incompatibilitate la instanta prevazuta de lege. De asemenea, luni, in prima zi a noii sesiuni parlamentare, ANI a solicitat din nou revocarea lui Petre Roman.

Petre Roman ar trebui sa-si piarda azi mandatul de deputat - a contestat din nou raportul ANI

Deputatul s-a aparat in fata colegilor spunand ca are doua certificate de grefa de la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti care dovedesc ca a solicitat in instanta anularea raportului ANI si apreciind ca atata timp cat isi "cauta dreptatea in justitie" nu isi poate pierde mandatul.

Insa, prima contestatie a fost depusa de Petre Roman la Tribunalul Bucuresti, alta instanta decat cea competenta, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, iar contestatia a fost respinsa. Totodata, s-a iesit din termenul de 15 zile prevazut de lege pentru a contesta o decizie ANI.

Petre Roman nu mai are cale de atac in procesul cu ANI - Isi va pierde mandatul

Prin urmare, Tribunalul Bucuresti a respins definitiv sesizarea lui Petre Roman si a precizat ca acesta nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI.

In aceste conditii, plenul Camerei Deputatilor trebuia sa ii revoce, luni, mandatul, dar decizia a fost amanata.

Potrivit legii de functionare a ANI, "Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 6 de catre persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeasi sanctiune se aplica si conducatorului entitatii respective, daca acesta nu indeplineste obligatiile prevazute de prezenta lege."

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#amendati comisia juridica Petre Roman, #amenda ANI comisia juridica Roman , #PNL