Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Politia romana nu a fost informata in legatura cu extradarea lui Nicolae Popa

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 14:06
1704 citiri
Politia romana nu a fost informata in legatura cu extradarea lui Nicolae Popa

Politia romana nu a primit nicio comunicare oficiala din partea autoritatilor din Indonezia in legatura cu extradarea lui Nicolae Popa, a declarat chesorul Petre Toba in cadrul unei conferinte de presa.

Surse oficiale au declarat ca Ministerul Public a trimis toate actele necesare autoritatilor din Indonezia in cazul lui Nicolae Popa.

Nicolae Popa, condamnat pentru frauda in Romania si arestat la Jakarta la 2 decembrie, va fi extradat, a anuntat duminica politia indoneziana, precizand ca a notificat Ambasada romana in acest sens si este in asteaptarea unor informatii de la Ministerul Justitiei.

Potrivit cotidianului indonezian Jakarta Globe - care il numeste pe Nicolae Popa "un Bernie Madoff" al Romaniei, reamintind ca a inselat peste 100.000 de oameni - romanul este detinut in prezent la sediul politiei nationale din Jakarta Sud.

"Popa nu a comis o infractiune in Indonezia. Vizita Jakarta ca turist. L-am arestat in virtutea mandatului international de arestare emis de Interpol la cererea politiei romane", a declarat pentru cotidianul indonezian generalul de brigada Radja Erisman, seful diviziei pentru criminalitate economica din cadrul politiei indoneziene.

Generalul a confirmat ca politia a contactat Ambasada romana la Jakarta. "I-am notificat ca lucram la trimiterea lui Popa in Romania", a precizat Radja Erisman.

El a mai spus ca autoritatile indoneziene sunt in asteptarea unor informatii suplimentare de la Ministerul Justitiei si Drepturilor Cetatenesti, dar nu a dat detalii despre ce informatii este vorba.

Indonezia nu are un tratat de extradare cu Romania. Legislatia indoneziana prevede ca o tara trebuie sa inainteze o cerere oficiala de extradare, pe canale diplomatice, catre Ministerul indonezian al Justitiei, iar in cazul in care nu exista tratat de extradare cu respectiva tara, decizia o poate lua presedintele Indoneziei.

Astfel, potrivit generalului indonezian, politia indoneziana asteapta ca Ministerul Justitiei (din Indonezia) sa discute cu presedintele Susilo Bambang Yudhoyono.

Fostul director GELSOR, Nicolae Popa, a fugit din Romania in anul 2000 si a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti. Instanta a pronuntat sentinta in dosarul FNI in 20 martie 2007, condamnandu-i la inchisoare pe cei 12 inculpati pusi sub acuzare in cauza. Ioana Maria Vlas a primit in acelasi dosar o pedeapsa cu 13 ani inchisoare.

Pe numele lui Popa a fost emis in ianuarie 2002 un mandat de arestare preventiva pentru savarsirea de infractiuni economice, iar in iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei inchisorii, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si delapidare, fiind condamnat la 15 ani inchisoare si la plata despagubirilor catre partile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei.

Popa este invinuit pentru crearea unui prejudiciu de 50 de miliarde de lei vechi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nicolae Popa extradare, #Nicolae Popa Jakarta, #Jakarta Globe Nicolae Popa , #politica