Petre Roman a fost audiat in dosarul Sterling

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 19:30
1763 citiri
Petre Roman a fost audiat in dosarul Sterling
Foto: Arhiva

Fostul premier Petre Roman a fost audiat miercuri la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor in dosarul Sterling, el declarand ca acest proiect initiat in vremea sa a respectat toate normele legale, insa din pacate nu s-a mai incheiat propriu-zis.

"Actiunea era pentru explorare si, eventual, exploatarea si impartirea productiei rezultate intre investitori si Guvernul Romaniei, caz in care impartirea era 45%-55%, ceea ce era sa zicem foarte rezonabil. Dar nu despre asta e vorba, procurorii sunt interesati despre calitatea juridica.

Daca am respectat la acel moment reglementarile juridice, iar din punctul asta de vedere lucrurile cred ca sunt clare, pentru ca atunci am operat dupa principiul ca ne bizuim pe acele reglementari juridice care sunt existente, toate astea in absenta unor reglementari noi, pentru ca, la acel moment, abia porneam la drum, caz pentru care ne-am bizuit pe reglementari ce existau, precum chiar Legea petrolului din 1940, sau asa ceva", a explicat Roman in timpul audierilor, informeaza Mediafax.

Fostul premier a mai subliniat faptul ca afacerea Sterling nu este una care sa submineze economia Romaniei.

"Intrasem atunci intr-o perioada cu importurile de petrol tot mai scumpe, pentru ca nu mai eram in CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc - nr.). Aveam o enorma capacitate de rafinare, absolut absurda, nu aveam suficient petrol, iar zacamintele noastre nu puteau fi eventual valorificate decat cu tehnologii de varf, care lipseau atunci. Ideea era sa atragem investitori dispusi sa plateasca si sa aduca tehnologii de varf", a povestit acesta despre inceputul afacerii.

Petre Roman a mai spus ca pentru a proteja interesul Romaniei a prevazut la acea vreme ca niciun contract sa nu intre in functiune daca nu are acordul Guvernului.

"Ulterior, daca s-a schimbat ceva, era vointa acelor guverne", a mai completat acesta.

In august 2009, Guvernul, in urma unui raport al Corpului de control, a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Petre Roman dosar Sterling, #audiat initiator contract Sterling , #premier