Nomenclatura nu moare si nu se preda (Opinii)

Miercuri, 10 August 2011, ora 23:55
11872 citiri
Nomenclatura nu moare si nu se preda (Opinii)

Mioara Roman a mai castigat o runda in batalia cu normalitatea si bunul simt. Deocamdata nu va fi evacuata din vila de protocol din cartierul Primaverii pe care o ocupa fara absolut niciun drept si fara a mai plati chirie. Nu este doar victoria ei. Este inca o victorie a nomenclaturii privilegiate impotriva statului de drept.

Ani de zile, familia Roman a platit pentru vila de protocol o chirie nu modica, nu simbolica, ci ridicola, 81 de dolari pe luna. Adica mai putin decat pentru o garsoniera dintr-un cartier marginas al Bucurestiului.

Nu inteleg ce calitate facea familia Roman demna de asa o sponsorizare din partea statului, calitate pe care o nu o avea si familia muncitorului necalificat cu 3 copii, obligat sa-si plateasca chiria in Rahova. De fapt, ar fi una. Era vorba despre fiul activistului venit pe tancuri de la Moscova si despre fosta domnisoara Georgescu, adica fiica ambasadorului RSR Ion Georgescu. Pentru asa ascendenta meriti, intr-adevar, toate privilegiile si recunostinta tarii, nu-i asa?.

Dar pana la urma, ulciorul n-a mai mers la apa. La 8 ani dupa incheierea ultimului mandat intr-o demnitate publica a lui Petre Roman, adica in 2008, chiria impusa pentru vila din strada Gogol a fost adusa la valoarea de piata, adica 6.000 de euro. Intre timp, fostul premier isi luase lumea in cap si d-na Roman a ramas singura in casa cu o suprafata utila de 219 metri patrati si cu o gradina de 1.800 metri patrati.

Cum sa plateasca atata banet din pensia ei modesta de vreo 2.000 de lei? In fata unei astfel de intrebari, orice om normal si cu bun simt are un singur raspuns: isi ia catrafusele si pleaca din casa pe care nu si-o mai permite. Asa face si pensionarul care nu mai poate sustine intretinerea apartamentului de 3 camere, il vinde si traieste decent intr-unul de doua camere sau intr-o garsoniera.

Fiica lui Ion Georgescu, nora lui Walter Roman, sa se mute intr-o garosniera de cartier in rand cu restul lumii? Asa ceva nu se poate. Si nu s-a putut. Mioara Roman nu numai ca a ramas fara drept in casa de protocol, dar nu a mai platit nici chiria, caci pensia, e cum va spuneam, mica. Restantele s-au acumulat pana la jumatate de milion de euro.

Data in judecata de RAPPS, amenintata cu executarea silita pentru datorie si in iminenta unei evacuari mai mult decat justificate, Mioara Roman, cu un tupeu nemasurat, are doua variante pentru statul roman: ori sa-i mareasca pensia la peste 6.000 de euro ca sa plateasca chiria, nu si restantele se-ntelege, ori sa-i scada chiria pana un nivel accesibil din pensia ei mititica. Cata flexibilitate, zau asa!

Nicio secunda Mioarei Roman nu-i trece prin cap ca nu are niciun motiv sa stea in casa de protocol, ca nu are si nici nu a avut personal nicio calitate oficiala, iar statul si contribuabilul roman nu au nicio obligatie legala fata de o fosta sotie de fost demnitar si fata de o odrasla de nomenclaturist.

Si are dreptate sa nu-i treaca prin cap, pentru ca, iata, deocamdata justitia este de partea ei. In loc sa-i fie scoase lucrurile in fata casei si sa-i fie confiscati si nasturii de la bluze pentru recuperarea restantelor uriase, Mioara Roman a mai capatat un ragaz de o luna, prin decizia generoasa a Tribunalului Bucuresti. Si va mai obtine probabil inca unul si tot asa, pana a ajunge sa paraseasca in mod natural casa pe care o ocupa fara drept.

Daca Mioara Roman ar fi un caz singular, poate ca nicin n-ar mertia atata osteneala. Dar in aceeasi situatie sunt zeci de alte lipitori care, in virtutea unor functii ocupate vremelnic, s-au eternizat in case de lux ale RAPPS de unde nu se dau plecati sub nicio forma.

Vi se pare ca Gelu Voican Voiculescu, Oliviu Gherman, Mihai Bujor Sion, Tanase Joita sau Adrian Severin au vreun drept la casele de protocol in care stau si pentru care refuza sa plateaca chiriile actualizate.

Pot intelege ca fostii nomenclaturisti nu-si concep viata fara privilegiile de toate felurile. Din pacate insa, pot intelege si de ce reusesc sa si le pastreze. Pentru ca statul este dominat de cei cu aceeasi mentalitate, aceeasi educatie si, cel mai adesea, aceeasi provenienta.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mioara Roman casa protocol, #case protocol nemenclaturisti , #stiri Petre Roman