Ministrul de Interne, prins pe picior gresit in dosarul "Limuzina pentru Gabriel Oprea"

Marti, 17 Mai 2016, ora 15:57
9590 citiri
Ministrul de Interne, prins pe picior gresit in dosarul "Limuzina pentru Gabriel Oprea"
Foto: Arhiva / Guvern

Ministrul de Interne, Petre Toba, nu a spus adevarul saptamana trecuta, cand a sustinut ca nu a cerut sa se efectueze o ancheta administrativa in dosarul "limuzina pentru Oprea" din cauza ca DNA ar fi ridicat toate documentele de care era nevoie.

Conform Press One, in procesul verbal al perchezitiei efectuate de procurorii DNA in data de 14 ianuarie la sediul DIPI (Directia de Informatii si Protectie Interna) din MAI scrie explicit ca au fost ridicate fotocopii, nu documente originale.

"Activitatea judiciara de perchezitie domiciliara a inceput la ora 07:55 si s-a terminat la ora 21:40, perioada in care a fost intocmit si procesul verbal, precum si efectuarea de fotocopii ale documentelor originale, cu privire la care s-a apreciat ca sunt relevante in cauza. Documentele relevante au fost ridicate in copie si, totodata, i s-a pus in vedere reprezentantului legal al DIPI, domnul chestor principal de politie Nicolae Gheorghe, sa pastreze inscrisurile originale pana la finalizarea cercetarilor", se arata in documentul publicat in facsmil de pressone.ro.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis in judecata, miercuri, sub acuzatia de abuz in serviciu in dosarul in care este acuzat de DNA ca a ordonat achizitionarea unei masini de lux din banii de misiuni ai serviciului secret din cadrul MAI. Alaturi de fostul ministru, au fost trimise in judecata si alte patru persoane implicate in acest dosar, printre care si Gheorghe Niculae, fostul sef al DIPI.

Dosarul lui Oprea privind coloana oficiala e aproape gata, dar MAI intarzie sa calculeze prejudiciul, spune sefa DNA (Video)

In rechizitoriu, procurorii sustin ca ofiterii DIPI ar fi incercat sa distruga o serie de documente referitoare la cheltuielile ilegale efectuate in cadrul departamentului, iar Petre Toba ar fi stiut acest lucru si nu a luat nicio masura.

"Desi ministrul in functie a luat la cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent, conform OUG 121/1998 privind raspunderea materiala a militarilor", au aratat procurorii.

Noi acuzatii in dosarul masinii de lux a lui Oprea: Angajatii serviciului secret de la MAI ar fi distrus probe

Mai mult, pe 22 ianuarie 2016, ministrul Toba, la initiativa subalternilor de la DIPI, a aprobat modificarea Ordinului MAI privind cheltuirea fondurilor operative, prin care a incercat sa acopere situatia bunurilor date la scadere, de care beneficiasera sefii structurii, scrie Adevarul.

Dupa ce acuzatiile au aparut in presa, ministrul Petre Toba a incercat sa isi justifice lipsa de reactie sustinand ca originelele documentelor in baza carora trebuia sa ordone ancheta administrativa ar fi fost ridicate de DNA.

"La 18 ianuarie, cand mi-a fost prezentat raportul Comisiei de control privind fondurile operative, ancheta penala fusese deja inceputa. De altfel, la data de 14 ianuarie a.c. a avut loc o perchezitie a DNA la sediul DIPI, in urma careia s-au ridicat toate documentele relevante privind utilizarea acestor fonduri. In aceste conditii, cercetarea administrativa nu s-ar fi putut desfasura", a declarat ministrul Petre Toba pentru Mediafax.

Procurorii DNA il contrazic si, mai mult, spun ca Petre Toba ar fi putut dispune constituirea unei comisii de control in acest caz, in baza ordinului MAI cu numarul 0066/2011, informeaza pressone.ro.

Dezvaluiri din dosarul lui Oprea: Pantofi de lux masura 46 si mult alcool pentru o "sursa" cu nume de femeie

Scandalul "limuzina pentru Oprea" nu este singurul in care este implicat ministrul de Interne Petre Toba. Inca de la preluarea mandatului, presa a dezvaluit ca teza lui de doctorat ar fi un plagiat, insa pana in prezent premierul Dacian Ciolos a decis sa il mentina in guvern, in ciuda suspiciunilor care planeaza asupra sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Petre Toba documente limuzina Oprea, #Petre Toba DNA Oprea judecat , #ministru de Interne