Curajul ministrului Curaj. Cu Apud Toba ce facem?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Decembrie 2015, ora 07:41
7030 citiri
Curajul ministrului Curaj. Cu Apud Toba ce facem?

Decizia ministrului Educatiei de revocare a Consiliului National de Etica mi se pare o veste foarte buna. In componenta stabilita de fostul ministru Pop, cu aparenta dedicatie pentru plagiatul lui Victor Ponta, acest Consiliu devenise un fel de masina de spalat pentru toti politicenii acuzati de plagiat.

Au fost cazuri flagrante, vizibile si din avion. Plagiatul lui Victor Ponta, de exemplu, a fost confirmat de trei alte comisii dintre care una internationala. Nu vad nicio explicatie asadar pentru decizile CNE decat extrema slugarnicie politica.

Dar nu este vorba numai despre acest aspect. Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, care a elaborat in 2005 proiectul de Cod de etica universitara si proiectul de alcatuire a comisiilor universitare de etica, a explicat intr-un interviu pentru Ziare.com ca acest consiliu a girat din start abuzul de putere: "Alcatuirea acestei comisii a constrazis dintr-un bun inceput in totalitate etica universitara. O comisie de etica trebuie sa reprezinte pe cei care pot sa fie victimele abuzului de putere".

Deci bine ca s-a dus. Dar cred ca motivele de multumire se opresc aici. De unde incep semnele de intrebare, chiar ingrijorarile.

In primul rand, ce anume va inlocui acest Consiliu revocat. Ministrul Curaj spune ca "in ianuarie vom avea un mecanism functional si vom putea lua decizii in favoarea cresterii increderii in sistemul de doctorat din Romania". Pana atunci urmeaza consultari cu Consiliul National al Rectorilor si cu prezidiul Academiei Romane.

Consiliul Rectorilor este o institutie despre care putem spune orice, dar nu ca e reformista. Dimpotriva, cele mai teribile ciuntiri ale Legii Educatiei de acolo au pornit sau de acolo au fost aplaudate, inclusiv, de exemplu, oroarea numita doctorat cu frecventa redusa.

"Consiliul National al Rectorilor este una dintre cele mai conservatoare structuri din sistemul educational. Rezolutiile acestuia sunt expresia universitatilor slabe din Romania, nu a celor performante, care sunt minoritare", a spus fostul ministru al Educatiei, prof. univ. Mircea Miclea. Ii gasim acolo pe toti sefii fabricilor de diplome in frunte cu dl Bondrea de la "Spiru Haret" si dna Dumitrescu de la "Dimitrie Cantemir" cunoscuta sub numele de cod "Standford".

Si tot onor Consiliul National al Rectorilor aprecia "cu o larga majoritate, necesitatea si oportunitatea masurilor adoptate prin OUG nr.94/2014", adica ordonanta pe care Victor Ponta si-a servit-o ca sa scape de plagiat. Stau si ma intreb si eu, oare ce-o sa-l sfatuiasca pe dl Curaj?

Interesant este ca revocarea, fara indoiala salutara a CNE, vine cu numai o zi inainte ca acesta sa fi luat in discutie cazul ministrului de Interne, cunoscut si sub numele de Apud Toba, acuzat, cu probe care nu vad cum ar putea fi rasturnate, de un plagiat grosier, de tipul cel mai primitiv, "copy-paste".

De acest verdict legase premierul Ciolos viitorul dlui Toba in guvern.

Intrebat cine si cand va solutiona cazul Toba, ministrul Educatiei a mascat un non-raspuns intr-o salata de vorbe: "In ianuarie vom avea un mecanism functional si vom putea lua decizii in favoarea cresterii increderii in sistemul de doctorat din Romania".

Deci se pare ca plagiatul dlui Toba va mai astepta o vreme pana la clarificare, timp in care intelegem ca dl Toba va ramane ministru. Iar aceasta mi se pare o veste foarte, foarte proasta.

Pentru ca ea ar insemna ca un foarte probabil impostor si hot intelectual, un posibil infractor, pentru ca plagiatul este infractiune, face parte din Guvernul Romaniei, exact acel guvern care ar trebui sa marcheze tocmai despartirea definitiva de hotie si impostura, impotriva carora s-a iesit in strada.

Mi se pare inadmisibil ca asupra Guvernului Romaniei sa planeze o asemenea suspiciune. E foarte bine ca dl Curaj a desfiintat o comisie atat de scandaloasa, dar este foarte rau ca aceasta desfiintare poate capata din perspectiva cazului Toba aerul unei tergiversari pentru ca un potential hot sa castige timp. Un timp pe care Romania il pierde in procesul esentialei despinderi de mizeria trecutului recent.

Dl Curaj, premierul Ciolos ar fi trebuit ca in paralel cu desfiintarea CNE sa gaseasca o solutie si pentru cazul special al dlui Toba. O solutie a fost avansata de dna prof. Miroiu: "Premierul poate cere sa se pronunte un universitar redutabil, capabil sa faca o analiza de continut, un sociolog de exemplu. El poate sa verifice si sa spuna: omul acesta a plagiat, indiferent ce declara o comisie sau alta".

Dar daca dl Ciolos simte imperios nevoia unei comisii, nu vad de ce nu apeleaza CNATDCU, adica exact institutia care se ocupa de doctorate. Si care pe dl Ponta, de exemplu, l-a declarat plagiator.

Nu e nevoie ca dl Curaj sa inventeze apa calda pana in ianuarie sau cand o fi. Are cine sa dea de cap plagiatului dlui Toba, daca intr-adevar se doreste sa i se dea de cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Curaj revocare Comisia Etica, #palgiat Apud Toba , #plagiat
Comentarii