Salvati ministrul Toba!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 08:34
7051 citiri
Salvati ministrul Toba!

Imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani facea furori un film al lui Steven Spielberg, intitulat "Salvati soldatul Ryan". In ultima vreme mi-a revenit in minte acest titlu uitandu-ma spre Guvernul Romaniei.

Diferenta este ca acela care trebuie salvat nu este un soldat, ci chestor general, si nu trebuie aparat de gloantele inamicului, ci de propriul trecut de posibil plagiator, deci posibil infractor.

De-abia fusese instalat dl Toba la Interne, de-abia ne-am obisnuit cu gandul ca pentru prima data dupa anii '90 acolo nu e un civil, desi noi suntem tara NATO, cu institutii conduse civil, ca a explodat bomba detonata de Emilia Sercan - ministrul a plagiat in teza de doctorat.

Premierul Ciolos, la primul test de fermitate si consecventa principiala, spunea ca va lua o decizie dupa ce in cauza se pronunta Consiliul National de Etica. Dar, ce sa vezi?, cu o zi inainte de decizia cruciala, consiliul a fost revocat.

Ceea ce aduce izbitor aminte de plagiatul lui Victor Ponta. Inainte ca CNE sa-l ia in discutie, ministrul Pop a schimbat componenta consiliului.

Daca dl Curaj facea acelasi lucru, era bine, pentru ca in formula din acel moment CNE parea mai degraba o masina de spalat demnitari plagiatori. Dar revocarea inseamna altceva. Inseamna un vid institutional. Practic, in acest moment si cine stie cat de lung va fi momentul, nu are cine sa evalueze teza de doctorat a dlui Toba.

Iar pana nu se pronunta o comisie, dupa cum spune si dl Dancu, nu e nimic de facut.

Oare chiar nu e? Prof. univ. Mihaela Miroiu, specializata in etica universitara si politica, apreciaza ca exista si inca una simpla: "Premierul poate cere sa se pronunte un universitar redutabil, capabil sa faca o analiza de continut, un sociolog de exemplu. El poate sa verifice si sa spuna: omul acesta a plagiat, indiferent ce declara o comisie sau alta. Exista tipuri de plagiat absolut evidente si n-ai nevoie de niciun fel de comisie".

Exista si alti specialisti care mi-au explicat, sub anonimat, ca si sa ne cramponam de comisie tot exista o solutie foarte simpla: ordin de ministru care sa redea CNATCDU competenta evaluarii plagiatului. Se poate rezolva intr-o ora.

Dar poate are dl Curaj o solutie miraculoasa pentru care chiar merita sa mai asteptam si un posibil infractor in Guvern, tocmai la Interne.

Si am aflat solutia din interviul acordat de dl ministru colegilor de la Hotnews: decizia in privinta plagiatului o va lua universitatea care a acordat titlul.

E de bine, nu?, daca ne gandim la Universitatea Bucuresti, foarte severa in cazul plagiatului lui Victor Ponta. Daca era dupa Comisia de etica a UB, dl Ponta era demult declarat plagiator cu acte in regula.

Dar o fi la fel de bine si daca ne gandim la Academia Nationala de Informatii care se profileaza deja ca fabrica de plagiate si plagiatori: "Eu cred ca universitatile din Romania sunt extrem de responsabile. Eu cred ca universitatile din Romania - si o spun foarte puternic si am incredere in asta - nu sunt institutii de mana a doua. Eu am incredere ca institutiile, universitatile vor avea grija la prestigiul lor", spune dl Curaj.

Serios? Daca tineau la prestigiul lor si erau atat de serioase, cum am ajuns la acest flagel al plagiatului? Si daca nu sunt de mana a doua, cum de nu apar in niciun top european si mondial?

Solutia dlui Curaj este perfecta pentru dl Toba: "Pentru ministrul Petre Toba vom astepta o analiza de la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I"?

Adrian Curaj: Cine are putea sa faca analiza, altcineva, daca universitatea este cea care a condus, universitatea a coordonat, universitatea si-a pus semnatura si stampila acolo? Cine ar putea altcineva? Mie mi se pare normal, este responsabilitatea si responsabilizarea celor care fac lucrul acesta. Mi se pare absolut normal."

Deci cei care i-au facut dlui Toba doctoratul Apud ar urma acum sa-si puna cenusa in cap?

Solutia dlui Curaj e corecta, de-abia dupa ce reformezi mediul universitar si incepi macar sa il cureti, de clanuri, de dinozauri si politruci, dupa ce iei la evaluat scolile doctorale si vezi care mai merita mentinute.

De-abia dupa ce clarifici situatia celor din sistemul national de aparare, niste aberatii din start dupa cum explica tot prof. Miroiu: "Daca militarii vor cercetare, sa se aloce la universitatile care se ocupa fundamental cu cercetarea sociala sau tehnica si sa o faca acolo. Si daca vor sa faca apoi cercetari secrete, sa le faca in cadrul propriilor institutii si sa le secretizeze cat vor".

Pana atunci speram noi in mod realist ca universitatile sa-si recunoasca pe banda rulanta esecul, mediocritatea, lipsa de criterii si exigente?

Daca dl Curaj voia sa faca o treaba serioasa, desfiinta CNE, venea cu solutia provizorie ca sa vedem ce e cu dl Toba si oricine altcineva care ar putea aparea oricand, dupa care trecea la gandirea unei reforme profunde care trebuie sa se ocupe nu numai de chestiunile de integritate, ci si de cele calitative. Pentru ca nu e vorba numai despre tezele plagiate, ci si despre tezele foarte salbe, inepte de-a dreptul.

Dar ce a facut dl Curaj mie mi se pare numai si numai cautarea unei solutii de salvare a lui Petre Toba, care incepe sa se profileze ca un sine qua non al actualului Guvern. Ceea ce ma cutremura daca incerc sa ma gandesc la posibilele explicatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Petre Toba Adrian Curaj plagiat , #plagiat