Toba - bomba cu ceas a explodat. Plaga de la Interne

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 07:40
16884 citiri
Toba - bomba cu ceas a explodat. Plaga de la Interne

Guvernul Ciolos ar fi avut ocazia sa fie primul cabinet cu adevarat curat dupa foarte multa vreme, cel putin de la declansarea adevaratei anticoruptii. Iata ca nu e, din cauza lui Petre Toba, adica bomba cu ceas din aceasta echipa, care pana la urma, inevitabil, a explodat.

Cred ca Petre Toba nu ar fi avut dintr-un bun inceput ce sa caute in aceasta echipa din foarte multe motive. Din start, dincolo de orice vina, era vorba despre un militar intr-o pozitie care ar trebui sa fie ocupata de un civil conform tuturor regulilor europene.

Apoi, nici macar nu se uscase bine sangele lui Bogdan Gigina, care a murit, potrivit procurorilor, din vina lui Gabriel Oprea, in groapa de pe Stirbey, ca in fruntea Internelor a fost plantat cel care in momentul abuzurilor cu coloane era nici ma mult nici mai putin decat Seful Politiei Romane. O boare de sfidare acoperita de entuziasmul schimbarii.

La nici o luna de la numirea lui Petre Toba a izbucnit scandalul plagiatului grosolan comis de "Apud", nici astazi pe deplin clarificat "gratie" eforturilor constante ale fostului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, de a tergiversa procedurile, legislatia, improspatarea CNATCDU.

Ar fi fost tot atatea motive pentru Dacian Ciolos sa nu-l accepte sau, macar ulterior, sa scape de Petre Toba. Si totusi n-a facut-o. Ca n-a vrut, ca n-a putut, rezultatul e acelasi: macularea guvernului, care ar fi trebuit sa fie cel mai curat, de catre un ministru acuzat ca ar fi comis o fapta in exercitarea mandatului, deci nu rapus de vreun schelet cazut accidental din vreun dulap. Iar fapta se numeste favorizarea infractorului. De catre ministrul de Interne.

Da, ministrul Toba are dreptate cand spune ca faptele din dosarul DIPI nu sunt comise in mandatul sau, dar domnia sa nu pentru ele este acuzat, ci pentru ca ar fi incercat sa blocheze ancheta abuzand de regimul documentelor secretizate. Deci ca a preluat sistemul lui Gabriel Oprea si l-a cocolosit.

Nu pot decat sa sper ca inlocuitorul dlui Toba, cel care ar trebui sa organizeze alegerile, sa fie o alegere mai presus de orice suspiciune de orice fel. Macar atat dupa eroarea foarte grava numita Toba.

Dar daca largim putin poza dincolo de Petre Toba, vedem ca ultimii doi ministri de Interne si ultimii sefi ai DIPI sunt anchetati penal de DNA pentru diverse fapte, de la coruptie, la ucidere din culpa. Ultimii doi ministri de Interne ai Romaniei sunt potentiali infractori si plagiatori, unul chiar cu dovedit. Unul posibil criminal, altul posibil favorizator de mafie. Se poate mai grav?

Aud tot felul de jelanii cum ca, vezi Doamne!, DNA ar fi pus gand rau MAI, pe care il torpileaza. Eu zic ca in sfarsit procurorii intra peste serparia de la Interne, despre care se vorbeste de ani zile, dar care a fost mereu intangibila.

Abuzul de coloane oficiale, care in cele din urma a dus la moartea unui om, era vizibil cu ochiul liber pentru orice sofer din Bucuresti. Gabriel Oprea a dus acest abuz la cote faraonice, documentate detaliat de DNA, tratand Politia Romana ca pe propria feuda.

DIPI este cel mai netransparent serviciu de informatii din Romania, aflat sub comanda si controlul unui ministru, fara a avea nici macar bruma de control parlamentar de care au parte SIE si SRI. Si in lipsa controlului ce sa fie? Jaf si abuz inclusiv in privinta secretizarilor.

Adaugati la aceasta nenumaratele dosare penale ale politistilor de toate gradele, adaugati complicitatea sordida a liderilor sindicali cu cei care ar trebui sa-i apere, adaugati teama de a vorbi a politistilor dezvaluita de mama lui Bogdan Gigina si veti vedea conturul unei imense vulnerabilitati nationale.

Ministerul de Interne se profileaza ca o plaga infectata pe care DNA incepe sa o dreneze cu adevarat. Ca exista complicitati din servicii, lupte intestine in si/sau intre institutii care reverbereaza in aceste evolutii, eu nu pot contesta, dupa cum cei care o afirma nu pot dovedi, din lipsa de dovezi. Aud ca DNA si-ar afirma independenta. Si-o tot afirma din 2013 si tot uimiti suntem, bag de seama.

Faptele sunt insa acestea pe care le vedem si poate ca in loc sa proiecteze reforme pe 25 de ani, acest guvern se apuca sa faca curatenie in "grajdul lui Augias" de la Interne inainte sa se apuce DNA sa o faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Petre Toba urmarire penala, #Petre Toba demisie, #Gabriel Oprea urmarire penala , #stiri Petre Toba