Obama l-a sunat pe Porosenko - Cand se vor intalni cei doi lideri

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 09:35
2207 citiri
Obama l-a sunat pe Porosenko - Cand se vor intalni cei doi lideri

Presedintele american, Barack Obama, l-a felicitat marti, telefonic, pe nou-alesul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko. Obama l-a asigurat pe noul lider de la Kiev de intregul sprijin al SUA.

"Presedintele Obama l-a felicitat pe presedintele ucrainean Petro Porosenko pentru victoria sa si i-a promis intregul sprijin al SUA in eforturile de unificare si avansare a tarii", se arata intr-un comunicat al Casei Albe, citat de Voice of Russia.

Presedintele american a insistat asupra implementarii rapide a reformelor necesare pentru redresarea tarii si dezvoltarii unei economii viabile si unui climat atractiv pentru investitori. De asemenea, a spus Obama, tara trebuie sa aiba un Guvern responsabil care raspunde la problemele tuturor ucrainenilor.

Cei doi sefi de stat au cazut de acord sa-si continue dialogul cu ocazia deplasarii in Europa a lui Obama, in iunie, cu ocazai comemorarii a 70 de ani de la debarcarea din Normandia.

Casa Alba a mai anuntat ca Barack Obama se va intalni cu Petro Porosenko in timpul unei vizite a liderului SUA in Europa, care se va desfasura intre 3 si 6 iunie. Totusi, reprezentantii Administratiei Obama nu au precizat exact unde si cand va avea loc intalnirea.

In urma alegerilor prezidentiale anticipate desfasurate in Ucraina duminica, miliardarul Petro Porosenko a obtinut aproape 55% din voturi.

Ucraina: Liderii UE indeamna Moscova sa coopereze cu Porosenko

Liderii europeni au cerut Rusiei "sa coopereze" cu noul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, sa continue retragerea trupelor sale masate la granita ucraineana si sa opreasca intrarea separatistilor si armelor in aceasta tara, dupa ce politisti de frontiera ucraineni au raportat ca o coloana de camioane cu oameni inarmati ilegal a trecut frontiera cu o noapte inainte.

Intr-o declaratie comuna publicata dupa un summit la Bruxelles, cei 28 "incurajeaza" Moscova "sa se angajeze intr-un dialog deschis si sincer" pentru a gasi o solutie la criza, informeaza agentiile DPA si AFP.

"Noi ne asteptam ca Rusia sa coopereze cu presedintele nou ales si legitim, sa continue retragerea fortelor sale armate de la granita cu Ucraina si sa se foloseasca de influenta ei asupra grupurilor armate pentru a reduce tensiunea" in estul tarii, subliniaza ei.

"Federatia Rusa ar trebui, ca o chestiune de prioritate, sa previna trecerea separatistilor si armelor in Ucraina", insista ei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Obama sprijin Petro Porosenko, #Obama Porosenko , #presedinte Ucraina