Porosenko: Armistitiul, amenintat de actiunile separatistilor

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 08:36
1704 citiri
Porosenko: Armistitiul, amenintat de actiunile separatistilor
Foto: Diplomat

Procesul de pace din estul separatist prorus al Ucrainei este amenintat din cauza actiunilor rebelilor in jurul orasului strategic Debaltevo, unde trupele ucrainene sunt aproape incercuite, a afirmat presedintele ucrainean, Petro Porosenko, in cursul noptii de sambata spre duminica.

"Din nefericire, procesul de pace este amenintat, rebelii se vor folosi de Debaltevo pentru a sabota regimul de incetare a focului", a declarat presedintele in cursul unei reuniuni de urgenta a Statului-Major al armatei, retransmisa in direct la televiziunea ucraineana, dupa ce a ordonat militarilor sa instaureze armistitiul, cum este prevazut in acordul de pace de la Minsk, potrivit AFP.

"In calitate de comandant suprem al fortelor armate, doresc pacea", a subliniat el.

Ucraina: Republicile separatiste Donetk si Lugansk au anuntat incetarea focului

Inainte de intrarea in vigoare a armistitiului, sambata au avut loc lupte violente in jurul orasului Debaltevo, nod feroviar strategic situat la jumatatea drumului dintre capitalele rebele Donetk si Lugansk, Moscova si separatistii prorusi sustinand ca aceasta localitate nu este inclusa in acordul de incetare a focului.

"Nu exista niciun cuvant despre Debaltevo in acordul de la Minsk", semnat joi dupa medierea liderilor german si francez si care prevede instaurarea unui nou armistitiu, a declarat sambata liderul autoproclamatei "republici" Donetk, Aleksandr Zaharcenko, citat de site-ul ofical al separatistilor.

El a semnat un decret care prevede introducerea armistitiului si, in acelasi timp, ofera rebelilor dreptul de a riposta "la focurile de arma asupra infrastructurilor militare si civile ale Republicii populare Donetk".

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat la randul sau ca tentativele soldatilor ucraineni de a iesi din Debaltevo vor fi considerate o incalcare a armistitiului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Porosenko armistitiu Ucraina, #Porosenko separatisti Donetk Lugansk , #presedinte Ucraina