Presedintele Ucrainei constata o premiera fericita dupa o "lovitura de stat" in Donetk

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 20:19
4044 citiri
Presedintele Ucrainei constata o premiera fericita dupa o "lovitura de stat" in Donetk
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a apreciat sambata ca acordurile de pace au fost respectate - pentru prima data - in aceasta saptamana, in estul tarii, o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi, unde rebelii au anuntat o "remaniere" a conducerii lor politice.

"Am o veste buna. De o saptamana, nu se mai trage pe front. Este prima saptamana in care acordurile de pace de la Minsk sunt aplicate", a declarat Porosenko, potrivit unor imagini televizate, relateaza AFP.

Exista in continuare militari care mor in zona de conflict, "aruncati in aer de mine artizanale sau in accidente rutiere, dar nu in lupte", a subliniat el.

"Acest lucru ne da speranta ca eforturile noastre vor contribui la construirea unui stat eficient", a continuat seful statului ucainean, in timpul unei vizite la un centru de recrutare de candidati la un post in Parchet.

Violente in Ucraina: Porosenko promite ca vinovatii vor fi sever pedepsiti

Porosenko a facut acest anunt in contextul in care Denis Pusilin, emisarul "republicii populare" de la Donetk (DNR) la negocierile de pace, l-a inlocuit la sefia "parlamentului" local pe Andrei Purghin, mai radical si mai autonom, potrivit unui site separatist.

Aceasta "remaniere" - un rezultat al unei lupte pentru putere catalogata drept "lovitura de stat" de catre presa, bloggeri ucraineni si separatisti - ar putea, in opinia unora, sa explice acalmia din zona de conflict.

Motivele pentru care Rusia ar putea planui o retragere din Ucraina

Seful DNR Aleksandr Zaharcenko a declarat sambata, la randul sau, ca "nu exista nicio alternativa" la acordurile de pace de la Minsk, semnate in februarie, in urma unei medieri franco-germane.

"Toate celelalte optiuni ar antrena morti fara sens, pagube si o prabusire economica", a asubliniat Zaharcenko, intr-o declaratie publicata pe site-ul "oficial" rebel.

Acordurile de la Minsk au condus la intrarea in vigoare a unui armistitiu, de la jumatatea lui februarie, dar care a fost incalcat in mod frecvent. Razboiul civil din Ucraina s-a soldat, incepand din aprilie 2014, cu peste 6.800 de morti.

"Nu vreau la razboi, dar trebuie sa-mi apar pamantul. Vin oameni straini sa-l ocupe" - Fotoreportaj din Odesa

Grupul de contact - alcatuit din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si Organizatiei pentru Securitate in Europa (OSCE) si emisari ai separatistilor - a convenit in mod verbal, la sfarsitul lui august, o noua respectare armistitiului, incepand de la 1 septembrie, o intelegere in general respectata.

Insa conducatorii separatisti au anuntat, sambata, moartea unui civil, cu o zi inainte, in apropiere de bastionul rebel Donetk, in urma unor "tiruri ale armatei ucrainene".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ucraina armistitiu respectat, #lovitura stat Donetk Ucraina, #Porosenko Ucraina pace , #presedinte Ucraina