Ucraina: Anuntul facut de Porosenko in legatura cu limba oficiala a tarii

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 18:54
4074 citiri
Ucraina: Anuntul facut de Porosenko in legatura cu limba oficiala a tarii

Limba ucraineana ramane singura limba de stat a Ucrainei, a declarat presedintele Petro Porosenko miercuri.

"Limba ucraineana a fost, este si va fi singura limba de stat, constitutionala, a Ucrainei", a spus Porosenko, adaugand totusi ca, pe plan local, comunitatile "vor avea drepturi depline sa utilizeze alte limbi, inclusiv rusa, alaturi de ucraineana", scrie Itar Tass.

Porosenko a mai spus ca propunerea legislativa pentru amendarea Constitutiei in acest sens va fi depusa in Verhovna Rada joi si trimisa si Comisiei de la Venetia.

Drepturile minoritatilor ucrainene sunt un subiect foarte fierbinte. Rusia a declarat in mai multe randuri ca nu se va da inapoi de la o invazie pentru a proteja drepturile etnicilor rusi. Actiunile sale in Crimeea si estul Ucrainei au avut loc pe baza argumentului ca etnicii rusi sunt nedreptatiti de Guvernul de la Kiev.

Ministerul roman de Externe, mesaj pentru Ucraina: Protejati minoritatile!

Si Ministerul roman al Afacerilor Externe a atras atentia Ucrainei ca trebuie sa mentina protectia minoritatilor de pe teritoriul sau, pentru a continua calea europeana pe care s-a angajat. Etnicii de origine romana reprezinta a treia minoritate ca pondere din Ucraina, insa este divizata artificial intre romani si "moldoveni".

Dupa caderea regimului presedintelui Viktor Ianukovici, patidele instalate la putere au abrogat Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic.

Diplomatia romana si-a exprimat atunci profunda preocupare fata de o "posibila deteriorare a sistemului de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale".

"Pentru a ramane ancorata in parcursul sau european, Ucraina trebuie sa mentina nivelul de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, inclusiv a drepturilor lingvistice dobandite ca efect al legii adoptate in 2012 si revocate ieri, 23 februarie 2014, de autoritatile de la Kiev. Mai mult decat atat, este necesar ca acest sistem sa fie consolidat prin masuri de implementare sistematica si eficienta, lucru care nu s-a intamplat in trecut", arata MAE.

Potrivit MAE, comunitatea romaneasca ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, dupa ucraineni si rusi, daca nu ar fi divizata artificial in romani (151.000 persoane) si "moldoveni" (258.600 persoane).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Porosenko limba oficiala Ucraina, #Porosenko minoritati Ucraina , #presedinte Ucraina