Geoana contesta modalitatea de privatizare a 9,84% din actiunile Petrom

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 22:17
1436 citiri
Geoana contesta modalitatea de privatizare a 9,84% din actiunile Petrom

Vanzarea pe Bursa de Valori a 9,84% din actiunile Petrom reprezinta o premiera pentru modul in care se fac privatizari in Romania, este de parere seful Senatului, Mircea Geoana, care considera ca vanzarea actiunilor la un pret de 0,46 lei pe actiune, echilvalent cu circa 610 milioane de euro, ridica o serie de probleme care ar fi trebuit analizate mai atent inainte de inceputul operatiunii de catre autoritati.

"Prima, si cea mai importanta, intrebare este legata de oportunitate. Este Romania intr-o situatie financiara atat de dificila incat trebuie sa-si vanda activele? Grecia, aflata intr-o criza financiara majora, va privatiza OTE, dar este si Romania in aceeasi situatie?

Aceasta intrebare este cu atat mai importanta cu cat resursele de petrol si gaze sunt deosebit de pretioase in acest moment, iar privatizarea a aproape 10% dintr-o mare companie de petrol si gaze este o decizie riscanta in contextul in care resursele sunt limitate", sustine Mircea Geoana, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, cea de-a doua intrebare este legata de modul in care se face privatizarea, caci sistemul "primul venit, primul servit" are deficientele sale.

"Este adevarat ca pretul cerut este putin mai mare decat pretul actual de pe piata, dar la fel de adevarat este ca acum se tranzactioneaza mai putine actiuni. Pretul cerut ar evalua intreaga companie la circa 6 miliarde de euro, deci de 5 ori mai mult decat la privatizarea initiala din 2004, in conditiile in care pretul barilului de petrol a crescut de 7 ori si compania a beneficiat de investitii.

Suma pe care o va obtine statul va echivala cu suma pe care o obtinea din profit in trei ani de functionare, iar in plus statul roman putea pastra si actiunile.

Mai mult decat atat, folosirea unui pret maxim de vanzare este o tehnica nemaiintalnita care reteaza statului posibilitatea de a incasa mai multi bani. In realitate, nu numai ca nu se va putea cumpara cu mai mult de 0,46 pe actiune, dar, probabil, tranzactiile se vor face la o valoare mai mica", a continuat fostul sef al PSD.

Acesta impartaseste opinia conform careia prin tehnica "primul venit, primul servit" nu se poate avea control asupra cine va fi beneficiarul a 9,84% din actiunile Petrom, ceea ce vulnerabilizeaza in plus compania si statul roman.

"Cel mai important lucru este legat de destinatia banilor obtinuti din privatizare. In conditiile in care statul si-a asumat decizia riscanta de a privatiza nu doar actiunile Petrom, dar si alte parti ale unor imporante companii energetice, cel mai important subiect este: Care va fi destinatia banilor? Avem oportunitatea sa folosim acesti bani in mod intelept, pentru a repara macar o parte din problemele structurale ale Romaniei. Trebuie evitata cu orice pret irosirea acestor bani sau folosirea lor pentru consum", conchide Geoana.

A.B.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#Geoan privatizare Petrom, #Geoana BVB Petrom , #Romania