Petrom si-a majorat productia de titei

Miercuri, 07 Mai 2008, ora 09:41
1680 citiri
Petrom si-a majorat productia de titei

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, si-a sporit veniturile cu 68% in primul trimestru al acestui an, pana la 5,15 miliarde lei (1,4 miliarde euro), pe fondul unei usoare cresteri a productie de titei, in special din zacamintele din Kazahstan, a anuntat, miercuri, compania, informeaza NewsIn.

Astfel, productia totala a Petrom in Romania a fost in primul trimestru din 2008 de 17,57 milioane barili echivalent petrol (bep), in scadere cu 1% fata de acelsai interval din 2007, pe fondul avansului productiei de titei si condensat cu 1%, pana la 8,16 milioane bep (1,134 milioane tone), care a compensat doar partial declinul cu 3% al productiei de gaze, la 1,439 miliarde metri cubi.

"Productia interna de titei a continuat sa fie afectata de declinul natural si de intreruperile tehnologice necesare programului de modernizare. Productia totala de gaze a fost influentata in mod negativ de intreruperile temporare ale activitatii unor clienti mari si de limitarile din reteaua de distributie", a comentat compania, in raportul trimestrial.

Stagnarea relativa a productiei a fost compensata de cresterea pretului intern la titei in primul trimestru cu 76% fata de ianuarie-martie 2007, pana la 85,15 dolari/baril, ca urmare a preturilor internationale mai mari.

"Cresterea exprimata in lei a fost insa de numai 66%, ca urmare a aprecierii monedei nationale fata de dolarul american, comparativ cu T1/07", se mentioneaza in raportul companiei.

Petrom si-a sporit insa semnificativ productia de titei si gaz in Kazahstan in primele trei luni ale acestui an, cu 9% fata de primul trimestru din 2007 pana la 452.000 bep.

Totusi, raportat la trimestrul al patrulea din 2007, productia din Kazahstan a scazut cu 2%.

"Productia a fost afectata de numarul mare de sonde inundate, dar si de sondele ce asteapta lucrari de interventie sau care au fost oprite pentru luarea de gauri noi", se precizeaza in raport.

Petrom are in desfasurare dezvoltarea zacamantului Komsomolskoe, estimand ca productia va incepe in a doua parte a anului 2008, dupa ce a finalizat si inaintat autoritatilor raportul rezervelor.

Compania romaneasca de petrol si gaze are dificultati si in Rusia, unde "forarea celor trei sonde de explorare a fost intarziata semnificativ de performata scazuta a contractorului (echipament, procese)".

De asemenea, patru din cele noua licente detinute de Petrom in Regiunea Saratov expira in acest an, iar compania incearca prelungirea acestora, inaintand deja cereri pentru doua dintre ele, iar pentru celelalte doua solicitarile fiind in curs de pregatire.

Cantitatea de titei procesat de Petrom a scazut in primul trimestru cu 13% fata de acelasi interval din 2007, pana la 1,459 milioane tone, astfel ca gradul de utilizare a capacitatilor a scazut de la 85% in primele treri luni din 2007 la 73% in primul trimestru din 2008.

Totusi, desi activitatea comerciala este, in general, mai lenta in primul trimestru, vanzarile companiei au sporit in acest interval cu 1%, pana la 1,128 milioane tone, din care au fost livrate la export 431.000 tone, cantitate cu 24% mai mare decat in primul trimestru din 2007.

La finalul lunii martie 2008, grupul Petrom opera o retea de 810 benzinarii, din care 553 in Romania, iar restul de 257 in Republica

Moldova, Bulgaria si Serbia.

Vanzarile de gaze ale Petrom au scazut in primul trimestru cu 3% fata de acelasi interval din 2007, pana la 1,45 miliarde metri cubi, "ca urmare a cererii scazute pe piata, precum si a declinului natural al productiei si a unor probleme tehnice cauzate de conditiile meteorologice".

Petrom a decis, de altfel, sa vanda distributia gazelor naturale, care "nu este considerata o activitate principala", catre un partener avizat, care sa dezvolte actuala Petrom Distributie Gaze SRL.

"Procesul de vanzare urmeaza a fi finalizat in a doua jumatate a anului 2008", se mentioneaza in raport.'

Potrivit informatiilor vehiculate in piata, doua dintre cele mai mari companii de utilitati din lume, E.ON Germania si Gaz de France (GdF) Franta, se lupta pentru preluarea Petrom Distributie Gaze.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Petrom, #productie, #majora, #trimestru , #Romania