Pretul petrolului face victime: Profitul Petrom s-a prabusit la inceput de an

Luni, 18 Mai 2015, ora 10:54
5193 citiri
Pretul petrolului face victime: Profitul Petrom s-a prabusit la inceput de an

Petrom a inregistrat in primul trimestru un profit net de 345 milioane lei, in scadere cu 68% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

De asemenea, si cifra de afaceri a companiei a inregistrat un declin, pana la 4,2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o scadere de 19% fata de primele trei luni din 2014, potrivit unui comunicat remis luni Ziare.com.

"Ca urmare a investitiilor efectuate in trecut, productia de hidrocarburi din Romania a crescut in T1/15 cu aproximativ 2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, datorita contributiei crescute a operatiunilor de reparatii capitale si a proiectelor de (re) dezvoltare a zacamintelor.

Cu toate acestea, rezultatul Upstream (sectorul de explorare si productie - n.red.) a fost afectat de scaderea abrupta a preturilor titeiului, care a fost doar partial compensata de efectele pozitive ale cursului de schimb si de cresterea usoara a volumelor vandute. In explorare, impreuna cu ExxonMobil, am finalizat forajul la doua sonde in zona de mare adancime a Marii Negre si, de atunci, platforma a fost mutata intr-o noua locatie de forare din blocul Neptun Deep", a transmis Mariana Gheorghe, director executiv al OMV Petrom.

Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia

Ea a calificat contributia din activitatea de rafinare ca fiind "foarte buna", iar vanzarile cu amanuntul au crescut cu 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

"Ca raspuns la pretul scazut al titeiului, ne-am redus planurile de investitii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% fata de anul precedent si am continuat sa ne optimizam structura de costuri, masuri preconizate a ne proteja pozitia fluxului de numerar extins.

Aceste initiative ne vor afecta, insa, productia viitoare de hidrocarburi. In urmatoarele luni, ne asteptam ca discutiile publice referitoare la mediul fiscal si de reglementare sa continue, asa cum a fost anuntat de catre autoritati, si vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare", a incheiat Mariana Gheorghe.

C.P.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Petrom profit 2015, #Petrom scadere profit 2015, #Petrom scadere profit , #Romania