Cat se mai poate ieftini benzina?

Duminica, 24 August 2008, ora 17:46
3005 citiri
Cat se mai poate ieftini benzina?

In urma cu un an, Petrom ieftinea carburantii cu 5 bani pe litru, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere.

In august 2007, pretul barilului de petrol varia in jurul valorii de 60 de dolari. Intre timp, cotatia barilului a urcat constant pana la 145 de dolari, iar Petrom a majorat preturile de cel putin 15 ori.

Benzina Petrom s-a scumpit in 11 luni cu cel putin 93 de bani, cele mai mari majorari fiind inregistrate pe 6 si 13 mai 2008, cand pretul a urcat cu cate 12 bani pe litru.

Singurele luni in care Petrom nu a modificat in niciun fel pretul benzinelor au fost ianuarie si aprilie. In octombrie 2007, compania a redus initial preturile, in medie, cu 6 bani pe litru, dar a revenit asupra acestei decizii doua saptamani mai tarziu.

Noiembrie, decembrie, februarie si mai au fost luni in care Petrom a operat cate doua majorari la pretul benzinei. In total, in cele patru luni, benzina s-a scumpit cu peste 65 de bani pe litru.

La randul ei, motorina s-a scumpit in acelasi interval cu aproximativ un leu si 35 de bani. Singura luna din ultimele 12 in care pretul motorinei a "scapat" nemodificat a fost ianuarie. In schimb, in septembrie, noiembrie, decembie, februarie, martie si mai, motorina s-a scumpit de doua ori pe luna.

In cele sase luni, Petrom a adaugat la pretul motorinei, nici mai mult, nici mai putin de 105 bani.

Situatia se prezinta la fel si in cazul Rompetrol sau Lukoil, companii care au tinut ritmul cu Petrom, atat la majorarea preturilor, dar mai ales la ieftinirea lor.

Dupa anuntul din 17 august 2007, Petrom a ieftinit din nou carburantii (atat benzinele, cat si motorinele) abia pe 22 iulie anul curent. De atunci, benzina s-a ieftinit de patru ori succesiv, in total cu 24 de bani.

Altfel spus, Petrom a iefinit in iulie si august benzina cu tot atat cu cat s-a scumpit in luna mai. La un ritm de mediu de 4-8 bani per ieftinire, Petrom mai trebuie sa taie de inca 10-12 ori din pretul benzinei pentru a reveni la valorile inregistrate anul trecut in august.

In ultima luna, motorinele au beneficiat de o ieftinire in plus fata de benzene, per ansamblu, pretul acestora coborand cu 28 de bani. Daca Petrom pastreaza media de 5,6 bani per ieftinire, pretul motorinei ar trebui sa mai scada de inca 20 de ori pentru a reveni la nivelul de la care a plecat in urma cu un an.

Rompetrol, al doilea jucator de pe piata de profil, a ieftinit in ultima luna benzina tot de patru ori, iar motorina de cinci ori. Per total, pretul benzinelor s-a redus cu 22 de bani, iar cel al motorinelor cu 23 de bani.

De fiecare data cand pretul barilului de petrol creste, companiile romanesti scumpesc carburantii invocand faptul ca cotatia internationala a titeiului influenteaza in proportie de 50% pretul benzinei autohtone. Din pacate, nu acelasi calcul este facut si atunci cand barilul se ieftineste. Ca dovada, in ultima luna, Petrom a ieftinit benzina OMV Carrera, cel mai scump produs al companiei, cu 5%, in vreme ce pretul barilului de petrol s-a diminuat cu peste opt puncte procentuale.

In acest context, putem trage concluzia ca Petrom va reveni la preturile practicate acum un an doar in momentul in care cotatia internationala a barilului de petrol va cobora pana la nivelul de 85 de dolari.

Pretul petrolului ar putea ajunge la aceasta valoare doar in urma unei aprecieri puternice a monedei americane, ceea ce este foarte greu de crezut, sau daca statele membre ale OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) vor majora substantial productia.

Acest lucru este la fel de improbabil, mai ales ca presedintele organizatiei, Chakib Khelil, a dat asigurari ca actualele cote nu vor fi modificate pana cand pretul petrolului nu va scadea de la sine sub 80 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#Petrom, #Rompetrol, #Lukoil, #carburanti, #benzina, #motorina, #ieftinire, #analiza , #stiri Petrom