Electrocentrale Bucuresti vrea sa cumpere 200.000 tone de pacura de la Petrom

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 16:18
873 citiri
Electrocentrale Bucuresti vrea sa cumpere 200.000 tone de pacura de la Petrom

Furnizorul de energie termica al Capitalei, Electrocentrale Bucuresti, negociaza cu Petrom pentru achizitionarea a 200.000 tone pacura, a declarat miercuri directorul comercial al companiei, Irina Duica.

"Negociem cu Petrom pentru 200.000 tone pacura, pe perioada lunga. Speram sa semnam maine (n.r. joi) acest contract. Insa nu vreau sa negociez cu Petrom sub tensiune. Noi mai avem 50.000 tone pacura, care sa ne ajunga zece zile, la consumul actual. Si vom mai negocia cu Adminstratia Nationala a Rezervelor de Stat, care are la noi inmagazinate 59.000 tone pacura", a explicat Irina Duica pentru NewsIn.

Aceasta a mai spus ca nu s-au gandit de unde vor lua banii pentru achizitionarea tonelor de pacura necesare. "Probabil din ceea ce producem, din ce avem de incasat de la RADET", a afirmat directorul comercial al Electrocentrale Bucuresti.

Irina Duica mai precizeaza ca pretul tonei de pacura a sarit de la 252 dolari cat era marti, la 301 dolari miercuri.

Electrocentrale Bucuresti arde in prezent 70% gaze naturale si 30% pacura. Compania a informat ca a redus cu 3,6 milioane metri cubi de gaze/zi din consumul de gaze de dinainte.

In conditiile in care compania consuma circa 4.000-5.000 tone pacura pe zi, cele 200.000 ar ajunge pentru 40 de zile.

In prezent, rezerva de stat are 202.000 tone pacura.

Electrocentrale Bucuresti SA este filiala a Termoelectrica SA.

ELCEN este primul producator de energie termica produsa in centrale termoelectrice, producand anual peste 40% din energia termica distribuita in sistem centralizat, si aproximativ 12% din cantitatea de electricitate generata in intreaga tara.

Compania are in componenta sucursalele Bucuresti, Mures si Constanta, ale caror capacitati au instalate o putere de circa 2.000 MW.

Cantitatea pe care statul o va inlocui este de 7 milioane metri cubi gaze/zi (n.r. exact cantitatea care era livrata zilnic prin statiile Isaccea si Mediesul Aurit), cu 7.000 tone pacura/zi. Compania Petrom este dispusa sa furnizeze, contra cost, aproximativ 70-75 kilotone de pacura pentru CET-uri, pana la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit reprezentantilor companiei.

"Azi, in depozite exista un stoc de 2,18 miliarde metri cubi gaze. Astfel, gazele naturale ne pot asigura o autonomie de 60-80 zile", a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, stocurile sunt suficiente pentru a trece peste aceasta iarna.

In prezent, 23 de CET-uri se afla in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, iar Ministerul Economiei are in administrare 16 CET-uri, a mai spus Videanu.

Premierul Emil Boc si ministrul economiei au dat asigurari marti ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.

Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a sistat de la 1 ianuarie 2009 furnizarea de gaz pentru Ucraina, in urma unei dispute contractuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#petrom pacura electrocentrale, #achizitionare combustibili, #disputa gaze rusia , #stiri Petrom