Mariana Gheorghe, OMV Petrom: Romania poate fi independenta energetic

Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 13:31
3374 citiri
Mariana Gheorghe, OMV Petrom: Romania poate fi independenta energetic
Foto: Arhiva

Romania ar putea fi independenta din punct de vedere energetic, daca s-ar investi, anual, 3 - 4 miliarde de euro, pana in 2030, este de parere directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Potrivit spuselor sale, in emisiunea "Dupa 20 de ani", la Pro TV, Romania are un potential deosebit datorita mixului de resurse primare, inclusiv petrol, gaze, hidro, energie nucleara si carbune.

Din cauza lipsei investitiilor, insa, dependenta Romaniei de importuri va creste la aproximativ 50 la suta din consum.

"Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20 la suta, in 2010, la 50 la suta, in 2030. Aceasta daca nu facem investitiile necesare pentru a creste productia locala, astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica. Acest lucru presupune ca, pana in anul 2030, sa investim circa 3 - 4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a explicat directorul OMV Petrom.

Cea mai mare parte din investitii ar putea putea fi asigurata de mediul privat, insa unele parti, cum ar fi infrastructura, ar trebui dezvoltate de stat.

Marea Neagra ar putea asigura necesarul de gaze

De asemenea, Mariana Gheorghe este de parere ca exploatarea zacamantului de gaze naturale din Marea Neagra, ce ar urma sa aiba loc pe o perioada de zece ani, ar putea asigura independenta Romaniei din acest punct de vedere.

In perimetrul sondei Domino 1, exista o acumulare de gaze de circa 42 - 84 de miliarde de metri cubi, iar productia ar putea incepe spre sfarsitul acestui deceniu, este de parere seful OMV Petrom.

Compania urmeaza sa faca si alte cercetari, pentru a vedea ce alte perimetre ar mai putea fi exploatate si, pana la jumatatea deceniului, sa decida daca este posibila trecerea la exploatarea comerciala a zacamintelor.

Daca s-ar reusi exploatarea acestor rezerve, romanii ar trebui sa plateasca mai putin la factura pentru gaze, a precizat Gheorghe.

Redeventele, in discutie

Directorul OMV Petrom a precizat si faptul ca, de cateva luni, s-au inceput discutiile cu statul in privinta redeventelor pentru petrol si gaze, fiind analizat impactul unui nou nivel al taxelor asupra companiei.

"Contractele noastre nu expira in 2014. Este vorba de clauza de stabilitate garantata de Guvernul Romaniei tuturor producatorilor, nu numai OMV, pana in anul 2014, sa mentina redeventele la nivelul curent, si anume intre 3,5 si 13,5%. Aceste discutii sunt purtate de cateva luni deja, nu este o decizie care se poate lua intr-o discutie sau cateva", a explicat Gheorghe.

Ea a adaugat ca "tot ce nu este luat ca taxe" se foloseste de catre companie pentru investitii si ca nu s-a vorbit pe cifre specifice.

In prezent, statul incaseaza, anual, redevente miniere si petroliere in valoare de aproximativ 1 miliard de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Mariana Gheorghe independenta energetica Romania, #Mariana Gheorghe Petrom, #gaze naturale Marea Neagra , #stiri Petrom