Petrom vrea sa exporte petrol prin conducta Nabucco

Marti, 26 Februarie 2008, ora 14:15
1255 citiri
Petrom vrea sa exporte petrol prin conducta Nabucco

Compania Petrom sustine OMV si Transgaz in proiectul gazoductului Nabucco si ar putea exporta gaze prin conducta, a declarat, marti, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

"Sprijinim OMV, ca parte a grupului austriac, cat si partea romaneasca implicata in gazoductul Nabucco, Transgaz, in proiectul conductei de gaz. Nabucco trebuie sa fie o alternativa pentru Europa", a precizat directorul general executiv al Petrom.

Totodata, Mariana Gheorghe a precizat ca Petrom ar putea exporta prin gazoductul Nabucco, dar gazele vor proveni doar din importuri. "Sigur ca vom exporta gaze prin Nabucco, daca va exista posiblitatea. Gazele nu vor proveni din productia interna a companiei, ci doar din import", a subliniat oficialul Petrom.

Intrebata daca faptul ca MOL din Ungaria (n.r. compania face deja parte din proiectul gazoductului Nabucco) a anuntat ca se alatura South Stream ar putea afecta proiectul Nabucco, directorul general al Petrom a mai spus ca, desi la mijloc sunt implicati si factori geopolitici, si chiar daca vorbim de proiecte concurente (n.r. proiectul South Stream), Nabucco este un proiect realizabil.

Ungaria a anuntat la 25 februarie 2008 ca se va alatura proiectului rus South Stream, care va transporta gaz rus catre Europa, in timp ce Moscova a subliniat ca aceasta conducta nu ameninta proiectul european Nabucco, potrivit Reuters.

Consortiul Nabucco reuneste acum - in jurul grupului austriac OMV - compania RWE (numarul doi pe piata energiei in Germania) si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

Nabucco prevede constructia unui gazoduct de 3.300 de kilometri pentru a transporta gaz provenind din Orientul Mijlociu si Asia spre Uniunea Europeana, trecand prin Turcia si sud-estul Europei, pentru a reduce dependenta europenilor fata de importurile din Rusia.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Petrom, #nabucco, #conducta, #petrol , #stiri Petrom