Petru Lakatos, despre viitorul Coalitiei si noul lider UDMR - Interviu

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 09:45
4045 citiri
Petru Lakatos, despre viitorul Coalitiei si noul lider UDMR - Interviu

Obiectivul Coalitiei de guvernare a fost atins doar pe jumatate, spune deputatul UDMR, Petru Lakatos.

El a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca piatra de incercare a Coalitiei o reprezinta modul in care se vor lua deciziile care sa scoata tara din recesiune. Potrivit acestuia, daca nu se va reusi acest lucru pana la 30 iunie, inseamna ca aceasta guvernare nu merge.

Deputatul a vorbit si despre alegerile din cadrul UDMR si considera ca cele mai multe sanse de a castiga sefia formatiunii le are Kelemen Hunor. Desi regreta ca Marko Bela a dorit sa se retraga din fruntea UDMR, Lakatos a declarat pentru Ziare.com ca este convins ca Hunor are toate calitatile pentru a conduce formatiunea.

In ceea ce priveste alianta dintre PSD PNL si PC, Petru Lakatos considera ca este benefica. Si asta pentru ca, spune el, obliga Coalitia guvernamentala sa lucreze mai bine, sa fie mai atenta, sa ia decizii cat mai bune.

In interviul acordat Ziare.com, deputatul UDMR a trecut in revista si plusurule si minusurile actualului Guvern.

La sfarsitul lunii va veti alege un nou lider. Cine credeti ca are mai multe sanse sa fie ales in functia de presedinte UDMR?

Dupa toate aparentele si declaratiile sau punctele exprimate de diferite organizatii, dupa parerea mea Kelemen Hunor.

Viitorul lider UDMR va fi mai bun decat Barko Bela?

Acum 18 de ani, nimeni nu putea sa prevada ce evolutie va avea profesorul de franceza - maghiara Marko Bela. Au trebuit 18 ani si acum toata lumea il apreciaza ca unul dintre cei mai importanti politicieni din Romania si cel mai longeviv lider de formatiune. Am fi dorit sa ramana inca un mandat tinand cont de situatia destul de grea in care se afla tara din punct de vedere economic. Dar asta este, e decizia dumnealui. Si Kelemen Hunor are calitatile care ii permit sa treaca stacheta destul de sus pozitionata de Marko Bela.

Care mai este relatia dintre UDMR si PD-L?

O relatie obisnuita sau normala a unei Coalitii aflata la guvernare. Noi acum solicitam o schimbare. Nu de macaz, nici chiar asa, dar accentul ar trebui pus pe economie. Sper sa aiba si grupul de la Camera Deputatilor o intalnire cu premierul unde sa prezentam propunerile noastre, pentru ca la ora actuala, consideram noi, problema hotaratoare din punctul de vedere al tarii si al Coalitiei este cum reusim sa indreptam situatia economica.

V-ati gandit sa iesiti din Coalitie si sa va aliati cu un alt partid?

UDMR a intrat la guvernare intr-o perioada care se anunta de atunci grea. Eu, in urma cu un an, spuneam la dumneavoastra ca piatra de incercare a Coalitiei va fi bugetul de stat pe 2011. Acum spun ca piatra de incercare va fi modul cum se iau si cat de repede se iau aceste masuri care in mod normal ar trebui sa se reflecte sau sa se materializeze in iesirea din recesiune. Asta inseamna 30 iunie. Daca in doua trimestre consecutive nu reusim acest lucru, inseamna ca nu merge aceasta guvernare. Totdeauna trebuie sa ai niste repere in fata si periodic sa faci bilantul: esti pe drumul cel bun, ai atins obiectivul propus sau nu. Pana acum obiectivul a fost pe jumatate atins. Nu am reusit sa scoatem tara din recesiune.

Cand va fi semnat protocolul de functionare a coalitiei de guvernamant si care vor fi prevederile lui?

Protocolul acesta va cuprinde prioritatile guvernarii pe 2011. In acest sens, si sa nu va ganditi la un alt tip de protocol, va fi un protocol intre partenerii din Coalitia de guvernare cu prioritatile la care cadem in comun de acord. De aceea l-am chemat pe premier, ca sa auda si punctul de vedere al grupului parlamentar din Camera Deputatilor.

Care credeti ca sunt plusurile si care credeti ca sunt minusurile acestui Guvern?

Minusurile vi le-am si spus deja. Faptul ca nu am reusit sa scoatem tara din recesiune din cauza neluarii celor mai adecvate masuri pentru relansarea economiei. Acesta este un esec ce nu poate fi contestat. Acesta e principalul minus. As mai adauga la minusuri faptul ca nu am reusit sa scapam de practica ordonantelor de urgenta. Eu am depus o initiativa legislativa, la care Guvernul nu a prezentat pana la ora actuala punctul de vedere si probabil ca va trebui sa insist, ca in cazul ordonantelor de urgenta concomitent sa apara si normele metodologice de aplicare. Pentru ca altfel se intampla ce s-a intamplat cu pensiile si in alte situatii.

In ceea ce priveste plusurile, a reusit sa ia masurile necesare pentru incadrarea in deficitul convenit cu FMI. A reusit, bineninteles cu pierderea popularitatii, sa aduca la un nivel acceptabil pierderile in domeniul social si de sanatate. Ma refer la scurgerile de bani ineficiente. Deci scurgeri necontrolate sau ineficiente. Si ca sa fiu bine inteles e vorba de acele pensionari anticipate pe caz de boala care ulterior s-au dovedit a nu fi fost pe baza unui diagnostic bine stabilit si alte lucruri de acest gen care permit ca echilibrul bugetului sa poata fi atins cat mai repede in sensul sa ajungem sub 3% deficit bugetar asa cum ne cere mecanismul de adoptare a euro, pentru ca aceasta este una din conditiile principale.

Cum vedeti alianta PNL-PC PSD? Credeti ca cele trei partide vor reusi sa darame Guvernul?

Am obiceiul sa spun ca dracul se ascunde in amanunte. Atata timp cat e vorba de declaratii totul merge bine. Depinde foarte mult in practica cum vor reusi sa se inteleaga pentru ca bunele intentii de multe ori se impiedica de pareri contradictorii din interiorul unei formatiuni sau celeilalte. Deci fara a intra in viata interna a vreunui partid, dar depinde cat de mult conteaza puncul de vedere sa zicem al lui Ludovic Orban si altii care nu au fost de acord cu aceasta alianta si vor reusi sa accepte ca aceasta este o solutie buna pentru PNL, sau nu. In cazul PSD, la fel, cand e vorba de a trece la lucruri concrete atunci se observa daca funcioneaza o alianta sau nu. Oricum, daca Opozitia este unita, pe undeva este benefica pentru tara respectiva pentru ca obliga Coalitia guvernamentala sa lucreze mai bine, sa fie mai atenta, sa ia deciziile cat mai bune.

Sunteti de acord cu propunerea lui Cristian Preda ca pragul electoral la alegerile parlamentare sa scada la 3%?

Lucrurile trebuie analizate din doua aspecte: pe de o parte cum se va modifica legea electorala si in ce directie. Eu nu m-as grabi sa ma pronunt pentru ca daca intr-o ecuatie unde ai doua necunoscute si mai introduci si un parametru variabil sunt n solutii si de aceea este greu sa spui care este solutia potrivita.

Atat in PNL cat si in PD-L au aparut certuri. In UDMR care e atmosfera? Exista nemultumiri printre membri partidului?

Absolut. Si este normal. Nici eu nu sunt multumit cum evolueaza economia, de exemplu, si nu sunt multimit de cat de activi suntem la guvernare. Constat ca oamenii nu mai au rabdare. Deci trebuie rezultate cat mai repede. Pe de alta parte, sunt si alegeri si este normal ca cei care si-au depus candidatura sa aiba puncte de vedere diferite cu privire la modul cum are trebui sa mergem mai departe. In momentul in care exista diferente, si este si normal, atunci poti sa spui ca unii sunt de acord cu o perspectiva, altii cu alta. Dar dupa ce in Congres se va adopta o linie, un program, toti se vor conforma pentru ca asa este democratic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR coalitie guvernare, #Petru Lakatos coalitie UDMR, #lider UDMR , #stiri Petru Lakatos