UDMR avertizeaza PDL: Nu e de acord cu votul prin corespondenta

Luni, 11 Iulie 2011, ora 18:25
4415 citiri
UDMR avertizeaza PDL: Nu e de acord cu votul prin corespondenta
Foto: Arhiva

Parlamentarii UDMR spun ca nu vor vota in Parlament proiectul PDL privind votul prin corespondenta. Argumentele UDMR-istilor sunt suspiciunile de fraudare, dar si costurile ridicate ale unei astfel de masuri, in perioada de criza. Decizia de a nu sprijini votul prin corespondenta a fost deja discutata in grupurile parlamentare ale UDMR.

Deputatul UDMR Lakatos Petru considera ca votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate este inoportun cand de 20 de ani nu s-a rezolvat problema posibilelor fraude electorale. "La Interne ar trebui sa rezolvam problema, sa nu existe nici urma de frauda, rezultatele sa poata fi centralizate mai repede, ca intr-o tara europena, si nu sa asteptam pana procesele verbale ajung la Bucuresti", a spus Lakatos pentru Ziare.com.

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras sustine ca vor fi probleme legate de siguranta votului. "Este imposibil de aplicat pentru ca, spuneti-mi, cum va vota cel din SUA prin corespondenta, pentru ca vorbim de diferenta de fus orar? La noi se stiu deja rezultatele si apoi se duce la vot dincolo? Nu se poate. Sau, va mai dau un exemplu: o familie - sot si sotie. Cum stii ca sotia chiar voteaza cu partidul x si sotul cu y si nu a votat o singura persoana pentru toate rudele?", a argumentat Mate Andras.

Astfel, in cele doua grupuri parlamentare, sustine Mate, s-a discutat deja ca UDMR sa nu voteze in Parlament un astfel de proiect. "Acest proiect nu apare nici macar in protocolul pe care UDMR l-a semnat cu PDL-ul, asa ca degeaba se face propunerea, pentru ca totul se discuta in Coalitie. Daca ei vor ceva in afara de ce se discuta in Coalitie, si noi nu suntem de acord, inseamna ca nu este o decizie politica. Daca PDL decide sa promoveze o astfel de propunere nu au decat, dar nu au nicio sansa de castig", a avertizat Mate Andras intr-o declaratie pentru Ziare.com.

"E un proiect de lege care, in momentul in care vine in Parlament, se va vota. Noi ne-am spus punctul de vedere, ca nu sunt de acord, si daca se insista nu cred ca in Parlament va obtine numarul necesar de voturi, iar daca obtine, insemana ca exista o majoritate care sprijina aceasta idee", a spus la randul sau Lakatos Petru.

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a anuntat, luni, dupa sedinta BPN al PDL, ca acest for si-a asumat Legea votului prin corespondenta, pe care spera sa o adopte in 2011, pentru alegerile din 2012. Daca UDMR nu va sustine proiectul in Parlament, asa cum va face de altfel si Opozitia, PDL nu are suficiente voturi pentru a-l adopta.

Baconschi: PDL si-a asumat legea votului prin corespondenta, va fi adoptata in acest an

"Legea votului prin corespondenta, despre care am vorbit in mai multe ocazii - ma bucur ca BPN si-a asumat oportunitatea politica a asumarii acestui act, urmeaza consultari cu partidele Coalitiei, urmand ca proiectul sa fie transmis catre Parlament si adoptat in cursul acestui an", a declarat Baconschi.

Un alt reprezentant al PDL, europarlamentarul Cristian Preda declarase anterior raspunsului parlamentarilor UDMR, ca formatiunea maghiara ar putea refuza aceasta lege, acuzand-o ca a devenit "nazuroasa" si ca "scanceste ca un bebelus".

"UDMR a devenit o formatiune politica foarte fricoasa si nazuroasa. Ma obisnuisem cu un UDMR mai curajoasa si bataioasa. In ultimul timp, par sa fie sub zodia scancetelor, a timiditatii si a fricii", a declarat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Un proiect controversat

Reprezentantii Opozitiei au criticat in ultimele luni proiectul de implementare a votului prin corespondenta, spunand ca acesta ar oferi "o imensa posibilitate de fraudare a alegerilor".

Pozitiile lor foarte dure au venit mai ales dupa ce initiatorul proiectului, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se aratase de parere ca votul prin corespondenta ar putea aduce un milion de voturi pentru PDL.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#vot corespondenta UDMR, #vot corespondenta Lakatos, #vot corespondenta Baconschi , #stiri Petru Lakatos