Ucrainenii din Hmelnitk si nemtenii si-au strans din nou mainile

   

Joi, prefectul Mihai Archip sa intalnit cu noul consul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasile Boeciko. Ei au discutat despre reactualizarea unui acord cadru, privind colaborarea economicocomerciala, tehnicostiintifica si culturala intre regiunea Hmelnitksi judetul Neamt. Acordul a fost semnat in februarie 2003, intre Consiliul Judetean (CJ) Neamt si conducerea Regiunii Hmelnitk din Ucraina. La intalnirea de ieri au mai fost prezenti vicepresedintele CJ Neamt, Aldo Pellegrini si viceprimarul municipiului Piatra Neamt, Ana Monda.

"Am convenit sa reactualizam acest acord care priveste o colaborare in toate domeniile, economic, cultural si social. Atat noi, cat si domnul consul general, dorim realizarea unor proiecte concrete si oferim sprijinul in incheierea de parteneriate, chiar si la nivel de firme producatoare din cele doua regiuni. Avand in vedere ca o relatie culturala deja exista, consideram ca prioritare domeniul economic si turismul. In prima faza, vom face demersurile necesare pentru o intalnire la nivelul Camerelor de Comert si Industrie, la o data ce urmeaza a fi stabilita ulterior, in vederea gasirii unor cai de colaborare. Un alt pas il reprezinta promovarea reciproca in domeniul turismului religios, pentru ca atat judetul Neamt, cat si multe regiuni din Ucraina, sunt avantajate de existenta a nenumarate locasuri de cult, locuri de pelerinaj pentru credinciosi.Sper sa avem in continuare o colaborare cat mai profitabila pentru ambele parti", a declarat prefectul Mihai Archip.

Vasile Boeciko a fost numit in functia de consul general al Ucrainei la Suceava, pe 29 septembrie 2010, aflanduse la al doilea mandat. Diplomatul ucrainean a precizat ca in perioada 2001-2005, la initiativa si cu sprijinul Consulatului Ucrainean, au fost stabilite legaturi directe si au fost semnate acorduri privind cooperarea in diferite domenii intre regiunile din zona transfrontaliera a Ucrainei si a Romaniei. "Acest lucru inseamna ca atunci am reusit sa facem primul pas cadru, iar la ora actuala am convenit sa facem ceva in mod concret. Sigur ca acum, trecem cu totii printro perioada mai grea, datorata crizei economice si financiare, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa muncim mai mult si sa sprijinim colaborarea transfrontaliera si sa reusim sa realizam tot ceea ce se poate in aceste vremuri nefavorabile. Am convenit ca trebuie sa facem un parteneriat intre camerele de comert din Neamt si din regiuneaHmelnytk",a spusVasile Boeciko.

Ingrid Ciofoaia
Citeste mai multe despre Hmelnitksi Neamt
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 03:15
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Nenorociri in lant, la Neamt
Doua crime, o sinucidere si un accident rutier, asa arata un raport al politistilor din Neamt, care ...
Cine este femeia impuscata in inima de sot si de ce se mutase recent la parinti
Crima a fost comisa sambata seara, in comuna Farcasa din judetul Neamt. Dupa ce a comis fapta, ...
Serviciul Permise si Inmatriculari se muta la mall-ul de la 1 Mai
Un zvon care se vehiculeaza de cativa ani in spatiul public pietrean este pe cale sa se concretizeze ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor