Comunele mici din Neamt vor avea canalizare abia in 2020

   

Nemtenii care locuiesc in comune precum Podoleni, Piatra Soimului, Tarcau sau Tasca mai au de asteptat pana in 2020 pentru a se bucura de o retea de canalizare, motivul fiind unul simplu: au mai putin de 10.000 de locuitori.
Lucrarile sunt derulate de compania Apa Serv, infiintata in 2003 si devenita operator regional in 2009. Conform informatiilor publicate pe site-ul companiei, in 2011, s-a semnat Contractul de Finantare pentru Proiectul Major "Extinderea si Reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Neamt", in valoare de 107.677.000 euro (453.589.363 lei), din care finantare europeana 79,14% si 20,86% cofinantare nationala. Obiectivul proiectului il reprezinta reabilitarea si extinderea sistemului de captare, tratare si distributie a apei si a sistemului de colectare si epurare a apei uzate in aglomerarile din judet, in scopul conformarii cu obligatiile privind calitatea apei, prevazute in Tratatul de Aderare, precum si cu obiectivele Programului Operational Sectorial (POS) Mediu.

Prioritate pentru localitatile cu mai mult de 10.000 de oameni

Proiectul cuprinde urmatoarele lucrari: alimentare cu apa si retele de canalizare in aglomerarile Piatra Neamt, Savinesti-Roznov, Bicaz, Targu Neamt, extinderea retelelor de canalizare in Roman si Sabaoani, modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a apei uzate in Targu Neamt, Bicaz, Savinesti-Roznov, extinderea si modernizarea Statiei de epurare a apelor uzate Roman. Populatia beneficiara a proiectului va fi de aproximativ 237.000 locuitori. "Reteaua de canalizare existenta in judetul Neamt are o lungime totala de 485,83 km. Aici sunt inclusi 318,96 km retea existenta in inventar si 166,77 km construiti prin POS Mediu 2007-2013, lungime ce urmeaza a fi introdusa in inventarul Operatorului Regional. Pana in 2020, lungimea retelei de canalizare ar trebui sa fie de 902,73 km, din care 485,73 km sunt cei deja existenti, iar alti 417 km propusi a se construi pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Totalul de 902,73 km sunt necesari pentru a deservi aglomerarile urbane cu mai mult de 2.000 de locuitori", a declarat inginerul Ionut Catalin Dughir, directorul general al companiei Apa Serv.

Localitatile cu mai putin de 10.000 de locuitori, amanate pana in 2020

Dupa cum preciza directorul Apa Serv, comunele nemtene in care traiesc mai putin de 10.000 de suflete sunt programate pe lista pentru extinderea retelei de canalizare din judet abia pentru perioada 2014-2020. "Nu exista retea de canalizare in mai multe din aglomerarile urbane care au mai putin de 10.000 de locuitori. Pe lista sunt comunele Podoleni, Piatra Soimului, Draganesti, Ghindaoani, Grumazesti, Rediu, Petricani, Raucesti, Timisesti, Gadinti, Tarcau, Tasca, Bicaz Chei, Damuc, Pangarati, Borca, Farcasa, unele sate din Baltatesti si altele. Nu exista retea in aceste comune intrucat sunt aglomerari sub 10.000 de locuitori. In perioada de programare 2007-2013, s-au facut lucrari de infiintare si extindere a retelei de canalizare in aglomerarile urbane cu mai mult de 10.000 de locuitori", a adaugat Catalin Dughir.

Chiar daca in unele localitati exista deja retea de canalizare, aceasta ar trebui extinsa datorita numarului aflat in continua crestere al nemtenilor care aleg sa-si stabileasca resedinta in respectivele localitati.

Citeste si: Pericolele de pe drumurile Neamtului

Alexandra DOBRESCU

"Este necesara extinderea retelei de canalizare in comune precum Alexandru cel Bun, Dumbrava Rosie, Cordun, Agapia, Bodesti, dar si in orasul Bicaz. Necesitatea extinderii este justificata de construirea a tot mai multe locuinte in aceste zone. Totodata, s-a remarcat si o tendinta de revitalizare a zonelor rurale" -- Catalin Dughir , directorul Apa Serv.
Luni, 12 Octombrie 2015, ora 06:18
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Diplome anulate pentru absolventii spagari de la postliceala
Magistratii Tribunalului au dispus, la sfarsitul saptamanii trecute, anularea certificatelor de ...
Fostul sef al Fiscului, condamnat la inchisoare cu suspendare
Curtea de Apel Bacau l-a condamnat, recent, pe fostul sef al Administratiei Judetene a Finantelor ...
Sase amenzi pentru folosirea telefonului mobil
Weekendul trecut, politistii Serviciului Rutier au actionat pe linia combaterii nerespectarii ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor