Orasul Bicaz - oras european

   

Orasul Bicaz devine cu certitudine un oras european, in cel mai scurt timp. Investitiile care s-au realizat in aceasta urbe se datoreaza deopotriva primarului Constantin Catrinou, viceprimarului Mihai Sapunaru cat si echipei din primarie. Bicajenii se pot bucura acum de un oras curat, bine aerisit si sigur.
Acest an a adus o serie de realizari deosebit de importante pentru locuitorii orasului Bicaz. Primarul orasului, Constantin Catrinoiu a pus in practica o serie intreaga de proiecte, menite sa duca la cresterea gradului de dezvoltare a intregului oras si la imbunatatirea simtitoare a nivelului de trai al bicazenilor. Din cate se pare, lucrurile nu se vor opri aici. Asa cum insusi primarul declara, anul viitor va aduce mult mai multe proiecte pentru comunitate decat au fost pana acum.
"Investitiile au fost cuvantul de ordine in 2010"
Redactor: Anul 2010 este pe sfarsite. Daca ar fi sa trageti linie, cum ar arata bilantul a tot ceea ce ati realizat pana in prezent?
Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz: Anul acesta, investitiile au fost cuvantul de ordine in orasul Bicaz. Fie ca au fost mici sau mari, ne-am axat pe proiecte care sa duca la dezvoltarea durabila a orasului nostru. Unul dintre proiectele pe care le-am dus la bun sfarsit a fost cel de reabilitare a spatiilor verzi in zona centrala a orasului Bicaz. Valoarea acestui proiect a fost de 440.000 de lei, din care 400.000 de lei au fost acordati de Administratia Fondului de Mediu, iar 40.000 de lei a fost suma cu care a contribuit Consiliul Local Bicaz. In cadrul acestui proiect, s-a plantat material dendrologic iar spatiile verzi au fost imbogatite, ca sa spun asa, cu mobilier pentru spatiul de joaca al copiilor. Un alt proiect finantat de Administratia Fondului de Mediu, a fost montarea a 30 de panouri solare in curtea Spitalului Orasenesc Bicaz, a carui valoare a fost de 767.386 de lei, contributia noastra fiind de 20 la suta din valoarea totala a proiectului. Proiectul s-a numit "Completarea sistemului clasic de proproducere a apei calde de consum la Spitalul Orasesesc Bicaz, cu sistem care utilizeaza energie solara si conduce la imbunatatirea calitatii apei, aerului si solului". Aceste panouri sunt foarte utile, deservesc spitalul si policlinica, dar si toate celelate anexe. Tot in cadrul acestui proiect, au fost schimbate centralele pe gaz si cele pe peleti. Cu ajutorul acestor panouri, trebuie sa spun ca facem economie, cheltuielile scazand cu un sfert. Un alt proiect pe care l-am realizat, e adevarat, de o mai mica amploare, este cel care a prevazut asfaltarea pietei orasului Bicaz, proiect a carui valoare a fost de 110.000 de lei. Am inceput acum lucrarea la gabioane, o investitie locala in valoare de 159.000 de lei cu TVA, durata de finalizare a acestui proiect este de trei luni. Proiectul se numeste "Refacere drum acces spre locuintele din strada Piatra Corbului si sate pe malul drept al raului Bicaz, pe o distanta de 80 de metri, prin lucrari de amenajare, aparare si consolidare a malului".
Red.: Care sunt investitiile pe care doriti sa le realizati, in urmatoarea perioada?
C.C.: Dorim sa trecem la reabilitarea termica a blocurilor, cel putin acestea din centrul orasului. Acest lucru este benefic pentru locuitori, dar va fi benefic si pentru aspectul orasului deoarece, in acest moment, blocurile nu arata foarte bine. Sunt deja 400.000 de lei alocati pentru acest proiect. Apoi vrem sa reabilitam si sa modernizam toate trotuarele de pe strasa Republicii, strada Barajului si Strada Piatra Corbului, asta inseamna o investitie de 1.610.000 de lei, fiind vorba de 13.000 de metri patrati. Se vor realiza trotuare cu piste pentru cetatenii cu dizabilitati, cu borduri, cu tot ceea ce este necesar. Totodata, s-a avut in vedere reabilitarea a 20.000 de metri patrati de spatii verzi din Marceni si Centru, proiect in valoare de 1.100.000 de lei. Bineinteles ca proiecte avem multe, unele concretizate, altele nu. La cele care inca nu s-au materializat pana acum, pot da ca exemplu Grupul Scolar Bicaz, la care am dorit sa mai constrim inca un etaj si inca un corp de cladire, dar mai avem de astepta. Avem planuri si pentru zona Izvoru Muntelui. Este prevazuta depunerea unui proiect pentru canalizare apa si statie de epurare a apei. Totodata, si la Izvoru Alb am facut o aductiune de aproape doi kilometri cu apa potabila pentru zona in care sunt cetateni sinistrati. Un proiect demn de mentionat este si refacerea Planului Urbanistic General (PUG) care va costa 800.000 de lei, investitie ce va trebui sa o suportam din bugetul local. PUG presupune realizarea unui sistem coerent privind regimul constructiilor, domeniul public si privat, terenurile care sunt atat in intravilan cat si in extravilan. Acest plan reprezinta proiectarea in perspectiva a felului in care se va dezvolta orasul Bicaz in urmatorii zece ani, din punct de vedere al retelei de apa si canalizare, precum si a retelei de telefonie. De asemenea, se va face actualizarea si materializarea limitei teritoriale administrative, dar si elaborarea unor studii de fundamentare pentru analizarea unor probleme sectoriale: extindere intravilan si modernizarea circulatiei si transportului in comun, studii pentru problemele de mediu si aspectele legate de dezvoltarea intr-o cat mai mare masura a turismului in zona. De asemenea, dorim sa inlocuim acoperisul de la primarie, insa deocamdata aceasta investitie nu s-a materializat, avem realizat numai studiul de fezabilitate.
Red.: Cum stau lucrarile la cele doua blocul ANL din cartierul Dodeni?
C.C.: Lucrarile merg foarte bine. Eu sper ca de Craciun sa putem inmana oamenilor cheile apartamentelor din blocurile ANL din cartierul Dodeni. Unul dintre acestea este gata. Asteptam finalizarea lucrarilor si la celalalt. Speram sa le putem face cetatenilor o bucurie chiar in Sfanta zi a Craciunului. In cele doua blocuri din Dodeni sunt 32 de apartamente.
Red.: Mai aveti in vedere construirea altor blocuri ANL sau va opriti aici?
C.C.: Cum as putea sa ma opresc aici cand nevoia de locuinte este foarte mare. Tocmai de aceea, am demarat un proiect similar, care prevede construirea altor doua blocuri ANL in zona centrala, pe strada Barajului. Am depus toata documentatia, asteptam acum finantarea. Cele doua imobile vor fi construite pe locul fostei Case de Cultura, o cladire dezafectata. Ni s-a spus ca la prima rectificare de buget ni se vor aloca banii pentru construirea acestor imobile. Noi asteptam.
Red.: Unitatile de invatamant din orasul Bicaz vor avea sau nu probleme cu incalzirea in aceasta iarna care se anunta deosebit de geroasa?
C.C.: Sub nicio forma nu vor exista astfel de probleme. Toate centralele la toate unitatile de invatamant din oras functioneaza. Nu va fi vorba de asa ceva.
Red.: Prima ninsoare va va lua prin surprindere?
C.C.: Nici aici nu vom avea probleme. Utilajele primariei sunt echipate si pregatite inca de pe acum sa intervina in momentul in care va cade zapada. In oras facem noi deszapezirea, cu utilajele noastre, in timp ce la Izvoru Muntelui va trebuie sa mearga cei de la firma Drupo cu care exista contract.
Red.: Orasul Bicaz are un potential turistic dezvoltat. Ce ati intreprins in acest sens?
C.C.: Faptul ca drumul Izvoru Muntelui a fost asfaltat a contribuit in foarte mare masura la cresterea numarului de turisti care vin in aceasta zona. Consiliul Judetean Neamt s-a implicat foarte mult in finalizarea asfaltarii drumului spre Izvoru Muntelui, asfaltand patru kilometri, ceilalti fiind asfaltati in 2007. Repararea drumului axial a condus, la randul sau, la dezvoltarea turismului din aceasta zona. Pentru o promovare a Bicazului, administratia publica locala a participat cu o serie de oferte venite de la pensiunile din zona, in cadrul targurilor nationale. Numarul turistilor care au vizitat Parcul National Ceahlau prin zona de intrare Izvoru Muntelui a crescut lucru care ne bucura si ne face sa speram ca numarul celor care vor dori sa viziteze aceasta zona va creste de acum inainte din ce in ce mai mult.
In ceea ce priveste zonele de agrement, dorim sa construim o partie de schi si sanius, precum si platforma de campare, cu utilitatile specifice. In viitor, dorim sa dezvoltam agrementul si sporturile nautice pe lacul de acumulare Izvoru Muntelui. Potrivit Masterplan-ului de la nivel judetean, pana in 2012 ar urma sa fie realizati 14,4 kilometri de canalizare.
Red.: Este cunoscut faptul ca ati investit mult si in cultura. Despre ce este vorba?
C.C.: Au fost bani investiti, dar in anii precedenti. Biblioteca orasului Bicaz beneficiaza de un sediu nou, igienizat si dotat cu mobilier specific, calculatoare conectate la Internet, imprimante, sistem de supraveghere antiefractie prevazut cu camere video legate in circuit inchis, investitie a carei valoare se ridica la 2 miliarde de lei vechi. Periodic, sunt achizitionate carti in vederea reinnoirii fondului de carte de care dispune biblioteca. Daca tot vorbim de cultura, in anii precedenti, s-a contribuit la amenajarea salii de la Muzeul din Bicaz, care gazduieste expozitia permanenta de acuarela "Iulia Halaucescu", si care contine un numar de 106 lucrari donate primariei Bicaz de doamna acuarelei romanesti.
Bicaz - istorie si traditie
Pentru orasul Bicaz firul istoriei incepe odata cu domnia lui Constantin Movila Voievod care mentioneza pentru prima data de "satul Bicaz" la data de 12 august 1611. Satul apartinea de mosia Manastirii Bisericani. Era format din cel putin 20 de bordeie, sapate in pamant, numarul minim de locuinte pentru ca o asezare sa fie denumita "sat" . In jurul anului 1877 incepe construirea caselor supraterane. In anul 1803, populatia Bicazului, sub denumire de Fundu Bicazului, era de 495 de locuitori. Numarul acestora scade pana in anul 1835 consecinta a faptului ca in 1831 isi face aparitia holera. Odata cu venirea anului 1850, Mosia Bicazului este luata in arenda de la Manastirea Bisericani pentru suma de 1342 de galbeni de catre Theodor Vasiliu. Cinci ani mai tarziu Alexandru Ghica infiinteaza o politie iar Nicolae Costachi Vagori, un targ in aceeasi zona. Momente de liniste sunt anuntate in 24 ianuarie 1859 cand Alexandru Ioan Cuza devine domnitor atat in Moldova cat si in Tara Romaneasca, unind astfel cele doua principate. Dupa cinci ani de la acest eveniment vine secularizarea averilor manastiresti, in consecinta Mosia Bisericani devine proprietatea statului. La data de 14 martie 1881, Romania devine Regat, prin Decretul nr. 1789 din 9 iunie 1884 semnat de regale Carol al 2 lea, domeniul regal de la Bicaz este legalizat. Acesta are o intindere de aproximativ 13.000 ha. De acest domeniu apartinea o fabrica de cherestea cu 3 ferastraie actionate cu apa, o moara cu pietre si o masina de scarmanat lana. Treptat, Bicazul incepe sa se dezvolte. 100 de muncitori ajung sa lucreze la gaterele actionate hidraulic si la fabricarea cherestelei.
In perioada anilor 1871- 1876 are loc construirea cailor rutiere. Prin balastare si construire de poduri se relizeaza primul drum de legatura Piatra Neamt - Bicaz - Hangu- Prisecani, pe valea Bistricioarei de unde poti ajunge la Borsec si Tulghes. La 1 decembrie 1918 are loc Marea Unire. Toate principatele romane sunt unite sub un singur nume, Romania si toata suflarea ia numele de roman. In 1935 Bicazul, pe atunci comuna Bicaz, era formata din Capsa, Ciungi, Piatra Corbului, Dodeni, Izvorul Muntelui si Carnu. In prezent, orasul Bicaz este format din cartierele Marceni, Dodeni si satele Izvorul Muntelui, Potoci si Izvorul Alb. Nataliatatea scade simtitor de la 35 de nasteri la mia de locuitori in 1940, la 30 de nasteri la mia de locuitori dupa 1940. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, comuna Bicaz isi urmeaza cursul pana la 30 decembrie 1947. Dupa aceasta urmeaza abdicarea regelui iar tara noastra este proclamata Republica Populara Romana cu o constitutie votata in unanimitate de 401 deputati la data de 13 aprilie 1948. Perioada cuprinsa intre anii 1950-1960 este una cat se poate de benefica si infloritoare pentru zona Bicazului. Acesta este timpul in care va lua nastere Barajul Bicaz si Fabrica de Ciment ce va ajuta la finalizarea barajului. Constructiile ulterioare din localitate vor duce la avansarea in grad a zonei Bicaz de la comuna la oras in 27 august 1960.
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 06:04
Sursa: Realitatea Media

Articol citit de 828 ori


Realitatea Media
Cele mai citite stiri
Un romascan este cel mai bun specialist din tara in prajirea cafelei
Andrei Oprisan se pregateste sa reprezinte tara la campionatul mondial, care va avea loc in Dubai * ...
Primarii refuza scumpirea apei
Nemultumiti de serviciile companiei judete, edilii din judetul Neamt au inceput sa caute oferte din ...
Directia de Sanatate Publica Neamt a scos copiii la alergat
Cu ocazia Zilei Europene Impotriva Obezitatii si sub sloganul "Impreuna impotriva obezitatii", ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor