Ordonanta Lacomiei, in atentia senatorului Tapu Nazare

   

Senatorul liberal, Eugen Esapu Nazare, trage un semnal de alarma cu privire la efectele negative ale aplicarii Ordonantei 114, asa zisa "ordonanta a lacomiei". "Prejudiciile produse deOrdonanta 114 se masoara in miliarde de euro, prejudicii calculate nu de membri de partid, ci de specialisti si analisti independenti. Principalele companii romanesti listate la Bursa au pierdut cca. 1,76 de miliarde de euro, iar pierderea suferita in lei este si mai mare, ca urmare a deprecierii monedei nationale, accelerata tot de efectele ordonantei. ALRO, Banca Transilvania, Transelectrica, Romgaz sunt companiile care au inregistrat cele mai mari pierderi, cuprinse intre 36% si 8,5%, in ordinea enuntata, dar lista poate continua", a declarat senatorul.
Liberalul a atras atentia si cu privire la vulnerabilitatea sectorului bancar care, lipsit de predictibilitate, se vede nevoit sa majoreze anumite costuri, suportate tot de clienti. "Sectorul bancar, un sector care ar trebui sa aplice politici prietenoase de creditare pentru romani, persoane fizice si juridice, este la fel de afectat. Sub presiunea impusa de guvern, opt principale banci din Romania au anuntat ca sunt nevoite sa-si majoreze unele costuri suportate de clienti, cum ar fi micsorarea dobanzilor la depozite sau cresterea anumitor comisioane. Acestor masuri se adauga si limitarea bancilor de a dezvolta
o serie de programe de dezvoltare pentru sute de mii de IMM-uri", a mai declarat senatorul Eugen Esapu.
Acestor pierderi li se adauga scaderea profitului companiilor romanesti din domeniul energetic, cu pana la 50%, dar si pierderile inregistrate ca urmare a anuntului facut de marii jucatori din piata IT, privind neparticiparea lor la licitatiile pentru implementarea tehnologiei 5G. In consecinta, statul roman este cel care pierde sume importante la buget, ceea ce pune sub semnul intrebarii dezvoltarea investitiilor, dar si plata pensiilor si a salariilor din sistemul bugetar.

Miruna ALEXANDRESCU
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 11:39
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Produse foarte periculoase in comertul local
Autoritatile au emis, recent, noi alerte in privinta unor produse care, odata folosite, pot cauza ...
Infarct pe stadion
Un om de afaceri in varsta de 51 de ani, din Piatra-Neamt, a facut infarct, joi seara, in timp ce ...
Primarul din Piatra Neamt, 3 ani de inchisoare cu suspendare
* Dragos Chitic a fost judecat pentru abuz in serviciu * "Este o decizie neasteptata, nedreapta si ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor