Regiunea Nord-Est, promotor de bune practici in domeniul energiei durabile

   

In contextul proiectului EMPOWERING, A.D.R. Nord-Est a initiat un acord de colaborare pentru a crea un Grup Local pentru Energie Durabila
In perioada 3 - 4 octombrie 2017, in contextul proiectului EMPOWERING , finantat prin Programul Orizont 2020, A.D.R. Nord-Est a organizat o serie de evenimente transnationale de schimb de experienta si invatare in domeniul energiei durabile. O delegatie europeana formata din reprezentantii regiunilor: Marche - Italia, Istria - Croatia, Macedonia Centrala si Atena - Grecia, Ungaria de Nord - Ungaria, Andaluzia - Spania si Suedia s-a deplasat in Regiunea Nord-Est, la Roman, participand la un seminar transnationale privind planificarea teritoriala pentru energie durabila si adaptare la schimbarile climatice si exploatarea potentialului instrumentelor financiare inovative pentru investitiile in aceste domenii. La Roman, delegatia europeana a vizitat locul implementarii proiectele Primariei Municipiului Roman in domeniul energiei durabile si au avut discutii de detaliu privind strategia, planurile, proiectele si rezultatele Romanului pentru energie durabila.

Partenerii de proiect si-au exprimat interesul

La eveniment au participat Dimitrios Sofianopoulos - ofiter de politica in cadrul DG Energy, care a prezentat participantilor pozitia Comisiei Europene cu privire la instrumentele financiare care sprijina investitiile in energie durabila. In contextul proiectului EMPOWERING, A.D.R. Nord-Est a initiat un acord de colaborare pentru a crea un Grup Local pentru Energie Durabila¸ la care au aderat localitati din judetele regiunii: Moinesti - Bacau, Botosani, Vaslui, Iasi, Roman si Piatra Neamt -Neamt, Suceava, Bacau si 4 localitati din Iasi - Miroslava, Victoria, Holboca, Tomesti.
"ADR Nord-Est a promovat in cadrul consortiului transnational activitatile desfasurate de primariile membre ale Grupului pentru Energie Durabila din Regiunea Nord-Est, iar partenerii de proiect si-au exprimat interesul pentru a cunoaste mai multe despre proiectele Primariei Municipiului Roman", sustin reprezentantii A.D.R. Nord Est. Proiectul urmeaza o strategie pe
dou
a
directii. Furnizeaza autoritatilor locale si actorilor regionali know-how, metodologii si instrumente suplimentare pentru a actualiza cel putin 5 PAED-uri existente si pentru a elabora minim 5 noi PAEDC-uri si un PAEDC regional. Prin a doua directie este stimulata capacitatea actorilor relevanti de la nivel regional sau national sa creeze mecanisme financiare mai atractive si sustenabile, care sa permita implementarea masurilor si actiunilor integrate si ambitioase in domeniul energiei, inclusiv cooperarea cu stakeholderii privati, care au capacitatea de a debloca potentialul investitional in domeniul energiei.
Gianina BUFTEA
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:33
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 127 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
TIR izbit in gard
Neadaptarea vitezei la conditiile de drum a dus la producerea unui eveniment rutier in dupa-amiaza ...
"Regina Soldat" ajunge la Piatra Neamt
Asociatia Romania Culturala si Complexul Muzeal Judetean Neamt invita publicul la vernisajul ...
Judecatorii au redus taxele si impozitele de la Roman
* Tribunalul Neamt a admis cererea presedintelui USR Roman, Radu Samson, de a anula hotararea de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor