Sabia lui Stefan cel Mare ajunge la Piatra-Neamt

   

Maine, in Parcul Tineretului din municipiul Piatra-Neamt, incepand cu ora 12, se va desfasura un ceremonial militar si religios organizat in contextul implinirii a 101 ani de la infaptuirea Marii Uniri, ocazie cu care va fi prezentata sabia (replica) marelui voievod Stefan cel Mare si Sfant, aflata in custodia Ordinului Militar "Sfanta Maria" - Crestin Ortodox din Brasov.Ceremonialul se va incheia cu parada Garzii de Onoare a jandarmilor, in Piata Stefan cel Mare. Sabia lui Stefan cel Mare, insotita de o delegatie formata din reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) "Nicolae Titulescu" Brasov, va fi depusa la Muzeul de Arta, unde va putea fi admirata pana pe 12 decembrie.

Evenimentul este organizat de catre IJJ "General de brigada Constantin Stavar", cu sprijinul IJJ "Nicolae Titulescu" Brasov, Ordinului Militar "Sfanta Maria" - Crestin Ortodox din Brasov, in colaborare cu Primaria Piatra-Neamt si Complexul Muzeal Judetean.

"Aceasta replica a sabiei lui Stefan cel Mare si Sfant a fost adusa in Romania in urma demersurilor efectuate de catre cativa patrioti romani din cadrul Jandarmeriei Romane, Ordinului Militar Crestin Ortodox Sfanta Maria si Casei de Comert Balcanice care isi are sediul la Brasov. Multi romani care au mers in Turcia au vazut aceasta sabie la Muzeul Topkapi si au simtit toate actiunile inaintasilor nostri vazand acest obiect al unitatii noastre si al razboiului care s-a dus pentru pastrarea identitatii nationale. Unul dintre cele mai pretioase obiecte ramase de la domnul Moldovei este sabia sa. Sabia a fost primita de Stefan cel Mare dupa batalia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, in semn de recunoastere a rolului decisiv al Moldovei in apararea crestinatatii. Sabia a fost realizata din otel de Toledo, cel mai bun material existent in Evul Mediu pentru fabricarea armamentului. Manerul in forma de cruce al sabiei este impodobit cu stema Moldovei. In cursul secolului al XVI-lea, sabia a ajuns la Istanbul, unde este pastrata si astazi la muzeul Topkapi", a declarat sergentul-major Magdalena Gabriela Muraru, purtator de cuvant al IJJ.

Exista doua variante distincte referitoare la modul in care sabia a parasit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost daruita de Stefan cel Mare sultanului, cu putin timp inainte de a muri. In acest fel, domnitorul ar fi vrut sa recunoasca meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legenda plaseaza momentul pierderii sabiei la sfarsitul primei domnii a lui Petru Rares. Fiu al lui Stefan cel Mare (Petru Rares) a incercat sa redeschida lupta cu Imperiul Otoman, in 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea sa duca la pierderea domniei si la refugierea lui Rares in Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Stefan al V-lea, cunoscut ca "Lacusta-Voda". Turcii au jefuit tezaurul Moldovei inainte de a se retrage, luand cu ei si sabia lui Stefan cel Mare.

Sabia, care se afla expusa la Topkapi, are lungimea totala de 125 de centimetri - lama de 102 cm, cu un maner imbracat in fir din argint impletit si cantareste aproximativ 2,5 kilograme. Manerul acesteia se termina cu un buton aplatizat sub forma de disc, placat cu arama. Pe fata superioara a discului apare inscriptia: "Eu domnul Stefan, voievod!" impreuna cu semnul crucii.

(Mihai SAVA)
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 07:42
Sursa: Realitatea Media

Realitatea Media
Cele mai citite stiri
Cat costa o vizita in "Valea celor doisprezece". Complexul unic in Romania este inspirat din "Stapanul Inelelor"
Cu o investitie de cateva sute de mii de euro, Ionut Buta, un tanar intreprinzator din judetul ...
Sef nou la RAR Neamt
Florin Adrian Hopsa este noul sef al Reprezentantei Neamt a Registrului Auto Roman. Acesta il ...
USR si-a desemnat candidatul la Primaria Piatra Neamt
Adunarea Generala a filialei USR Piatra Neamt a ales, la finalul saptamanii trecute, candidatul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor