Un sfant nemtean, pe calendarele bisericesti din 2020

   

Arhiepiscopia Iasilor a luat decizia ca pe calendarele bisericesti crestin-ortodoxe din 2020 sa-l promoveze pe Santul Gheorghe Pelerinul, nevoitor si iubitor de Dumnezeu, care a trait, vreme de 25 de ani, adapostit in turnul bisericii domnesti din Piatra-Neamt.Pe formatele mici (de buzunar) ale calendarelor apar si date despre viata sfantului care a fost canonizat anul trecut. Sfantul Gheorghe Pelerinul s-a nascut in comuna Sugag, judetul Alba, in anul 1846. Cand avea varsta de 24 de ani, parintii sai l-au casatorit si l-au lasat mostenitor al averii lor. A ramas alaturi de sotie aproape 20 de ani, avand cinci copii.

Ducea o viata crestineasca, in munca cinstita, in rugaciune, in post si milostenie. Indeletnicirea lui era cresterea vitelor. In anul 1884, s-a dus sa se inchine la Mormantul Domnului si a ramas la manastirile din pustiul Iordanului si al Sinaiului peste un an de zile. Apoi a stat un an si jumatate la Muntele Athos. Dupa ce s-a intors in tara, a mai trait cativa ani in familie, si-a vazut copiii la casele lor, iar in anul 1890 s-a retras ca pelerin spre manastirile Moldovei.

Dupa ce s-a inchinat la toate sfintele lacasuri, Gheorghe Lazar s-a stabilit definitiv in Piatra-Neamt. Va locui, ca un adevarat sihastru, in Turnul lui Stefan cel Mare, timp de 26 de ani, pana la obstescul sau sfarsit. Aici se ostenea singur, in post si rugaciune, vara si iarna, fara foc, fara pat, fara doua haine, fara incaltaminte in picioare, traind din darul lui Dumnezeu si din mila oamenilor. Tot ce capata, impartea cu cei saraci. A murit, pe 15 august 1916, si a fost inmormantat in cimitirul orasului. In vara anului 1934, osemintele sale au fost asezate in gropnita Manastirii Varatec. (T. MARIAN)
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 07:42
Sursa: Realitatea Media

Realitatea Media
Cele mai citite stiri
Sef nou la RAR Neamt
Florin Adrian Hopsa este noul sef al Reprezentantei Neamt a Registrului Auto Roman. Acesta il ...
Viraj imprudent
Neacordarea de prioritate a dus la producerea unui accident, ieri dimineata, intr-o intersectie la ...
Contrabandist de trufe, amendat cu 2.000 de lei
Asupra lui a fost gasit un kilogram de trufe * ciupercile delicates a au fost recoltate din zona ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor