Scoala Militara "Basarab I" - 10 ani de la infiintare

   


Marti, 1 august a.c., incepand cu ora 11.00, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "BASARAB I", din Pitesti, strada Trivale nr. 16 bis, vor avea loc manifestari prilejuite de aniversarea a 10 ani de la infiintare. Va avea loc un ceremonial militar si religios, in cadrul caruia va fi inmanat steagul de identificare al scolii, dupa care vor fi prezentate exercitii demonstrative si va fi dezvelita placa aniversara dedicata evenimentului.

Scoala Militara "BASARAB I" este singura institutie de invatamant postliceal din Fortele Terestre care asigura formarea si pregatirea

profesionala a maistrilor militari si subofiterilor pentru Ministerul Apararii

Nationale, alte institutii din sistemul de securitate nationala, aparare si ordine publica, precum si pentru alte tari, cu care sunt incheiate

protocoale de colaborare in acest scop.

Subofiterii si maistrii militari constituie o categorie distincta de personal profesionalizat, purtatoare a valorilor si traditiilor militare ale poporului roman, care intruchipeaza luptatorul si specialistul militar, capabil sa conduca, sa instruiasca si sa motiveze personalul din subordine pentru indeplinirea misiunilor ce-i revin.

Traseul carierei subofiterilor si maistrilor militari este definit prin Ghidul carierei militare. Acestia militari isi incep activitatea ca subofiteri luptatori sau ca specialisti, dupa care pot deveni subofiteri de administratie, de stat major sau maistri militari in structuri tehnice. Subofiterii sunt lideri militari capabili sa conduca si sa instruiasca subordonatii, sa impuna si sa mentina standardele de pregatire si comportament, sa se ingrijeasca de subordonati, sa asigure mentenanta tehnicii din dotare.

Prin misiunile incredintate, potentialul profesional si prin numarul lor, subofiterii si maistrii militari reprezinta "coloana vertebrala" a Armatei Romaniei. Absolventii Scolii Militare "BASARAB I" au facut dovada unei reale pregatiri profesionale prin participarea la misiunile din Afganistan, Irak si din spatiul balcanic, integrandu-se rapid in cadrul unitatilor in care au fost repartizati, indeplinindu-si cu succes misiunile.

Scoala este purtatoarea traditiilor militare si mostenitoare a valorilor celorlalte institutii de formare a maistrilor militari si subofiterilor care au precedat-o. Astfel, in anul 1960, in actualul sediu al scolii s-a infiintat Scoala Militara de Subofiteri de Tancuri si Auto, prin unificarea scolilor de subofiteri din garnizoanele Targoviste, Mizil si Craiova.

In 1974 scoala isi schimba denumirea in Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri "BASARAB I" si incepand cu anul 1987 functioneaza in subordinea Scolii Militare de Ofiteri de Tancuri si Auto "MIHAI VITEAZUL", pregatind ofiteri, maistri militari si subofiteri in arma auto.

In anul 1991 scoala se transforma in Institutul Militar de Auto "BASARAB I", iar incepand cu 1 august 1996 ia fiinta Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Trupelor de Uscat. Din anul 2000 noua denumire este Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre, iar in 2004 i se acorda din nou denumirea onorifica "BASARAB I".

Informatii suplimentare pot fi obtinute de la ofiterul de relatii publice al Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "BASARAB I", mr. dr. ing. Catalin DRAGOMIR, tel. 0248/215.900, int.112, sau 0744-848.300.Compartimentul Relatii Publice al S.M.F.T.

Joi, 31 August 2006, ora 16:53
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2121 ori

Cele mai citite stiri
UN NOU MAGAZIN SE VA DESCHIDE IN PITESTI
Un nou magazin se va deschide in Pitesti. Spaniolii de la Eurekakids intentioneaza sa deschida in ...
Nunta in strada... ultima fita
Tweet Mare tambalau, mare pe strada Sfanta Vineri din Pitesti in ziua de sambata. La un moment dat, ...
(VIDEO) ACUM: PARCAREA VIVO! PITESTI, INUNDATA
Acum: Parcarea Vivo! Pitesti, inundata. Ploaia torentiala cazuta in aceasta seara in Pitesti a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor