Scoala de la Valea lui Enache - semicentenara

   

Aniversarea celor 50 ani de invatamant la Scoala Valea lui Enache, din comuna Baiculesti, a adunat sambata in curtea acesteia peste 100 elevi, cadre didactice de ieri si de azi si reprezentanti ai autoritatilor locale. Oaspetii au fost intampinati cu paine si sare de copiii scolii, imbracati in costume nationale, care au inmanat programul de desfasurare al activitatii. Invitatii au fost poftiti in salile de clasa, imbracate in straie de sarbatoare, unde absolventi si dascali din perioada 1962-2012 au luat cuvantul si au depanat amintiri. Evenimentul a fost deschis de directorul Ileana Badescu, care a prezentat istoricul scolii de la inceputuri pana in prezent. Au fost prezentati fosti profesori de elita ai scolii si amintiti fosti directori, printre care: Gheorghe Popescu, Toma Moneanu, Ion Negrilescu, Ion Mireanu Ilie si elevi eminenti precum Luminita Negrila, Ionut Maria, Carmen Balotescu, Zana Vlad, Leonard Frujinoiu, George Mazilescu si multi altii. S-a tinut un moment de reculegere in memoria profesorilor decedati si s-au inmanat diplome de excelenta cadrelor didactice care au muncit cu pasiune si au format caractere.

Program bogat si interesant

Momentul emotionant de evocare a tot ceea ce s-a realizat la aceasta unitate scolara i-a apartinut profesorului coordonator Cosmin Mazilescu. "Este greu sa cuprinzi in cuvinte incarcatura emotionala si truda celor 50 ani de existenta in care destinele unor oameni s-au impletit cu destinul acestei scoli. Dascali de vocatie, prin harul si prin efortul lor neconditionat, au fost modele pentru numeroase generatii, invatandu-i pe tineri sa gandeasca si sa simta, dar mai cu seama, sa-si slefuiasca spiritul. S-a trecut fara sa ne dam seama de la prichindeii de gradinita la oameni de valoare, cu care satul nostru se poate mandri, de la epoca unde muncile agricole ocupau timpul, la epoca internetului de care se bucura si copiii nostri. Am avut sansa sa fac parte din una dintre promotiile acestei minunate scoli, iar mai apoi, avand model dascalii ce s-au straduit sa aduca tot ce e mai bun si frumos in aceasta scoala, sa ma intorc, dar nu pe bancile scolii, ci ca indrumator de generatii. Inceputurile au fost grele, scoala nu a avut nici pe departe dotarea de acum, dar impreuna cu parintii si locuitorii satului, am reusit sa o transformam in ceea ce se vede azi! Am avut norocul sa predau in aceasta scoala, unde am intalnit cadre didactice foarte bine pregatite, pentru a aduce lumina invataturii unor copii cu capacitate intelectuala ce depaseste posibilitatea materiala. Privesc in urma cu nostalgie, ne-am maturizat, am crescut si am inteles cat de dificila a fost sarcina si responsabilitatea dascalilor. Sper ca voi reusi sa pasesc pe urmele lor si sa pot oferi copiilor mei o frantura din tainele vietii".

A avut loc o lansare de carte, volum semnat de prof. de Limba si literatura romana Gheorghe Popescu, "Intre cer si pamant". La final, multi dintre participanti au plecat acasa cu cartea. Dupa festivitatea oficiala, s-a dezvelit si sfintit o placa comemorativa, cu inscriptia "Asezamant de educatie si cultura, prin care spiritul valorilor va dainui peste veacuri". A urmat un program artistic sustinut de elevi ai scolilor Valea lui Enache, Tutana si Valea Brazilor, care a confirmat faptul ca scolile din Baiculesti tin steagul educatiei sus. "Sunt unul dintre elevii care a absolvit in acest lacas. Parintii mei nu au alergat dupa alte scoli, cum s-a practicat si se practica. Este greu sa imi exprim multumirea fata de invatatoarea mea, Maria Mireanu si fata de toti profesorii cu care am invatat in clasele I-VIII. Cunostintele dobandite intr-o scoala de sat mi-au folosit pentru a trece cu bine examenele de admitere in liceu si la institutul pe care l-am absolvit. In meseria pe care mi-am ales-o, si in general in viata, cadrele didactice de aici mi-au fost modele. Am simtit, am gandit si am constatat ca scolile de la tara cresc adevarate valori si daca am putut in traiectoria preocuparilor mele, le-am sustinut. Actiunea de astazi este un eveniment in viata satului si al comunei. Ii apreciez pe organizatori si le multumesc!", ne-a declarat liderul SIP Curtea de Arges, Luminita Negrila. Din programul manifestarilor n-a lipsit masa festiva, care a prilejuit rememorarea multor intamplari din anii de scoala, ce au starnit legitime nostalgii. Participantii au reinnodat vechi legaturi si poate, pe undeva, s-au creat noi punti intre suflete. Despartirea s-a petrecut spre seara, cu promisiuni de revedere. "La Multi Ani, scoala draga!" - au spus cei mai multi dintre fiii satului, care s-au revazut, poate, dupa multi ani...
Luni, 18 Iunie 2012, ora 06:14
Sursa: Arges Expres

Articol citit de 577 ori


Arges Expres
Cele mai citite stiri
Varul lui Florin Calinescu s-a spinzurat
Varul lui Florin Calinescu s-a spinzurat O tragedie a avut loc, vineri, in comuna Babana, acolo ...
Livada de lamai din Slobozia, o afacere care-ti lasa acru in gura si dulce in buzunare
Tweet Dl Sandu este instructor auto la Pitesti si are un hobby care-ti lasa acru in gura: ...
Mare cutremur in Romania. Anuntul socant facut de directorul INFP
Directorul onorific al Institutului National de Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a vorbit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor