Spital de nebuni, nu azil de batrani!

   

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, vrea sa faca la Domnesti un camin de batrani.

N-ar fi nicio problema in cazul in care ar vrea sa dea adapost acolo colegilor din UDMR care se chinuie ca hotii de cai sa ne impuna limba lor materna aici, pe meleagurile Basarabilor intemeietori de neam, tara, legi si datini. Dumnealui ar trebui sa reconsidere lectia primita de Carol Robert de Anjou in secolul al XIV-lea si, de ce nu, pe a doctorului Teja Papahagi, adoptat de comunitatea locala si respectat pentru ca a ctitorit un spital. Orgoliul domnisan este propriu si celorlalti sateni din zona si era justificat si de aceasta unitate cu functii sociale, fapt scos in evidenta si de primarii Nicolae Smadu si Mihai Ungurenus. Alaturi de omologii din celelalte cinci comune au depus toate documentele la Consiliul Judetean pentru a fi inaintate ministerului de resort in ideea renuntarii la o decizie nepotrivita. "Ce sa mai facem pentru a evita o asemenea nenorocire?" - se intreba Nicolae Smadu. I-am sugerat o solidarizare a celor aproape 50.000 cetateni care beneficiaza de serviciile amintitului spital in sensul cedarii a 2 procente din darile la stat in beneficiul lui "Dr. Teja Papahagi" si chiar a unor donatii locale. Cu tot respectul, aceeasi atitudine sugerez si cititorilor ziarului nostru, pentru ca, disparitia unui spital de pe harta zonei si a tarii este sinonima cu reducerea sperantei de viata pentru oricare dintre noi.

In buna traditie romaneasca, fiecare dintre noi ne ingrijim de batranii familiei, dam un exemplu copiilor nostri si traim cu speranta ca la vremea neputintelor nu vom fi nici noi abandonati. Sigur ca mai exista si exceptii, dar acestea intaresc regula. Iar cel ce se lasa la mila statului, fie si intr-un azil de batrani, fie este disperat din lipsa de solutii, fie mintea i-a luat-o razna si umbla aiurea pe coclauri. Argument de nerespins poate fi modul in care sunt tratate persoanele cu handicap si asistentii acestora care, la Curtea de Arges, din martie vor face obiectul unor concedieri colective, pentru ca statul si-a luat mana de pe ei si nu mai da bani administratiei publice locale pentru a-si onora obligatiile legale. Eu cred ca decat sa faci un azil de batrani dintr-un spital functional, mai bine il pastrezi in sistem fie si ca adapost pentru cei care au nebunia sa gandeasca la astfel de reforme, cu ghilimelele de rigoare.

Otrava dulce a puterii ii otraveste pe multi dintre politicieni. Si cand spun asta, ma uit in ograda proprie si ma crucesc. Oamenii care au painea si cutitul in mana ne prostesc in fiecare zi, cerandu-ne sa avem rabdare, caci daca vrem sa traim bine, trebuie sa o ducem mai intai foarte rau. "Sictir!" - le-as zice dac-as fi turc, ca pe vremea fanariotilor. La scurt timp dupa preluarea mandatului, senatorul liberal Mircea Diaconu sustinea ca abia asteapta sa scape de povara politica si ca nici picat cu ceara n-ar mai candida pentru altul. La vremea respectiva scriam ca nu-l cred si ca mai are timp sa-si schimbe parerea. Si nu m-am inselat eu, ci dumnealui, caci recent a recunoscut ca mai vrea un mandat de parlamentar. Motivele care l-au determinat sa-si schimbe optica nu mai conteaza. Si, dac-ar fi fost presedintele tarii, care are toate informatiile la cafeluta de dimineata, se schimba situatia. Si poate nici atunci, daca e sa analizam corect declaratiile uneori contradictorii cu care ne bombardeaza dl. Traian Basescu si apropiatii. Pai s-o creada fraierii minciuna aia gogonata, cum ca descoperirea coruptiei din vami si Dumnezeu mai stie de unde ar fi de data recenta si ca sefii aia arestati sau demisi ar fi facut totul pentru ca asa le-ar fi venit lor pe chelie, fara stire de la imparatie! Dac-am accepta asemenea idee, ar fi sinonim cu a ne lasa facuti din litere, nu din propozitii si fraze...
Citeste mai multe despre camin batrani spital Domnesti
Luni, 14 Februarie 2011, ora 06:12
Sursa: Arges Expres

Articol citit de 524 ori


Arges Expres
Cele mai citite stiri
Varul lui Florin Calinescu s-a spinzurat
Varul lui Florin Calinescu s-a spinzurat O tragedie a avut loc, vineri, in comuna Babana, acolo ...
Livada de lamai din Slobozia, o afacere care-ti lasa acru in gura si dulce in buzunare
Tweet Dl Sandu este instructor auto la Pitesti si are un hobby care-ti lasa acru in gura: ...
Arde padurea in jurul cetatii Poenari. Traficul auto, restrictionat
Tweet Aproximativ 60 de turisti, romani si straini, au fost evacuati, dupa ce un incendiu de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor